Czy brać witaminy w ciąży, czy raczej dbać tylko o prawidłowa dietę? Specjaliści przekonują, że z niektórych suplementów ciążowych nie wolno rezygnować, np. z kwasu foliowego, natomiast inne trzeba przyjmować tylko za zalecenie lekarza.
U kobiety w ciąży rośnie zapotrzebowanie na witaminy i minerały, dlatego bardzo często lekarze zalecają kobiecie w ciąży przyjmowanie preparatów witaminowych. Ale nie zawsze jest to konieczne i nie wszystkie suplementy, np. żelazo, są obowiązkowe dla każdej przyszłej mamy. Sprawdź, czy brać witaminy w ciąży, a jeśli tak, to dlaczego warto przyjmować suplementy ciążowe.
Spis treści
- Witaminy w ciąży – brać czy nie brać?
- Czy witaminy w ciąży powodują tycie i nadmierny wzrost płodu?
- Dlaczego warto przyjmować witaminy w ciąży? 5 powodów
Witaminy w ciąży – brać czy nie brać?
Od lat trwa dyskusja o tym, czy stosowanie suplementów witaminowo-mineralnych jest korzystne dla zdrowia. Pojawiają się głosy, że nie warto ich łykać, bo zróżnicowana dieta to najlepsze i zupełnie wystarczające źródło witamin i minerałów. Ale w ciąży jest inaczej.
Przyszłe mamy nie powinny rezygnować z preparatów zawierających witaminy, minerały i inne cenne składniki odżywcze.
U kobiet spodziewających się dziecka zapotrzebowanie na niektóre witaminy wzrasta o ok. 30 proc., a na mikroelementy nawet o 50 proc. Jednak nie znaczy to, że ciężarna na własną rękę może sięgać po dowolne preparaty witaminowe i przyjmować je „na wszelki wypadek”.
Tak się bowiem składa, że w ciąży zarówno nadmiar, jak i niedobór witamin oraz minerałów może być groźny. Na przykład witamina D, która jest konieczna dla prawidłowego rozwoju kośćca płodu, a także zabezpiecza kości mamy przed osteoporozą, przedawkowana w ciąży, może przyczynić się do powstania wad rozwojowych u dziecka. Z kolei przedawkowanie witaminy A może powodować u matki depresję, bóle głowy i wymioty, jak również negatywnie wpłynąć na rozwój płodu.
Najlepszym źródłem witamin jest dobra dieta. Jeśli kobieta w ciąży racjonalnie się odżywia, jej dieta bogata jest w warzywa, owoce, ryby, nabiał, to poza kwasem foliowym, żelazem i witaminami z grupy B zwykle nie musi przyjmować suplementów witaminowych.
Czy witaminy w ciąży powodują tycie i nadmierny wzrost płodu?
Nie ma dowodów na to, że witaminy prenatalne powodują przyrost masy ciała. To, że kobieta tyje w ciąży, to normalne - jej organizm gromadzi zapasu tłuszczu. Poza tym dodatkowych kilogramów dodaje jej dziecko, wody płodowe itd. Dlatego większość kobiet w ciąży przybiera na wadze niezależnie od tego, czy stosują witaminy, czy nie.
Lekarze zwracają jednak uwagę, że witaminy mogą powodować wzrost płodu - w ostatnich kilkudziesięciu latach wzrosła średnia waga urodzeniowa noworodków, co przypisuje się właśnie suplementacji. Nie są to jednak znaczące różnice. Jeśli położnik zauważy, że dziecko nadmiernie rośnie, może zlecić kobiecie ograniczenie przyjmowania witamin, ale dopiero w trzecim trymestrze, kiedy narządy i układy płodu są już ukształtowane, a dziecko i jedynie rośnie.
Czytaj: Kalkulator wagi w ciąży - sprawdź przyrost wagi w poszczególnych tygodniach ciąży
Zdrowa dieta dla ciężarnych, czyli odżywianie przyszłej mamy pod lupą
Chcesz wiedzieć więcej na temat witamin i suplementów ciążowych? Weź udział w ankiecie TUTAJ i zdobywaj nowe informacje!
Dlaczego warto przyjmować witaminy w ciąży? 5 powodów
1. Jedzenie nie zaspokoi zapotrzebowania na witaminy
Zdrowe jedzenie to nie wszystko! Dlatego właśnie powinnaś łykać witaminy w ciąży. W ciągu tych bardzo ważnych dla ciebie 40 tygodni znacznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu kobiety na wiele składników odżywczych, bo są one niezbędne do rozwoju płodu. I nawet jeśli będziesz odżywiała się wzorcowo, to nie jesteś w stanie samą dietą zaspokoić tego zapotrzebowania.
A przyszłym mamom często trudno się dobrze odżywiać, bo wiele z nich cierpi na mdłości i wymioty, co mocno ogranicza jadłospis. Dlatego suplementy to doskonałe rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku takich składników jak kwas foliowy, witamina D3 i DHA – ich dostarczanie z jedzeniem jest mocno niezadowalające. Także synteza skórna witaminy D3 pod wpływem słońca jesienią i zimą jest na niskim poziomie.
2. Suplementy są zalecane przez specjalistów
Wśród powodów, dla których powinnaś łykać witaminy w ciąży są również zalecenia specjalistów. W przypadku suplementacji w ciąży nie musisz się zdawać na artykuły w prasie czy książki takich lub innych autorów.
Tu sprawa jest jasna: przyjmowanie określonych składników pokarmowych zalecają lekarze i specjaliści z towarzystw medycznych i naukowych. Trudno podważać ich kompetencje i kwestionować zalecenia – nie biorą się one z powietrza, tylko są wynikiem badań naukowych.
3. Zapewnisz dziecku optymalne warunki do rozwoju
Zapewne chcesz dać dziecku wszystko, co najlepsze. Dlaczego więc powinnaś łykać witaminy w ciąży? Składniki zawarte w ciążowych suplementach mają udowodniony korzystny wpływ na płód. Dostarczając ich dziecku, zapewniasz mu najlepsze warunki do prawidłowego rozwoju.
Dotyczy to zwłaszcza wybranej grupy kilku konkretnych składników odżywczych – i tylko one są zalecane dla wszystkich ciężarnych. Każdy z nich odgrywa ważną rolę w rozwoju płodowym dziecka, np. kwas foliowy chroni przed wadami układu nerwowego, a DHA jest niezbędny do rozwoju mózgu i wzroku.
4. Preparaty ciążowe są dobrze przebadane i bezpieczne
Wśród powodów, dla których powinnaś łykać witaminy w ciąży jest również ten: kupując w aptece suplement dla ciężarnych, możesz być pewna, że jest on dokładnie przebadany i maksymalnie dostosowany do potrzeb przyszłych mam. Chodzi nie tylko o skład – zgodny z zaleceniami lekarzy – ale też bezpieczeństwo: składniki odżywcze dla przyszłych mam powinny pochodzić z najlepszych źródeł, a metody ich pozyskiwania spełniać najwyższe standardy jakości.
A wracając do składu: wybieraj te preparaty, w których najważniejsze składniki występują w dawkach zgodnych z zaleceniami ekspertów.
5. Wpływa to na lepsze zdrowie dziecka w przyszłości
Badacze twierdzą, że już w okresie płodowym (i pierwszych dwóch latach życia) przez odpowiednią podaż składników odżywczych można wpłynąć na zaprogramowanie metabolizmu człowieka. Organizm dziecka, które w życiu płodowym nie dostawało odpowiedniej ilości składników odżywczych, jest zaprogramowany do odkładania tkanki tłuszczowej, co sprzyja rozwojowi otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych w wieku dorosłym.
Niezbędne witaminy w ciąży
- Kwas foliowy (witamina B9) – lekarze zalecają suplementację tej witaminy jeszcze przed zajściem w ciążę. Udowodniono bowiem, że niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko wystąpienia u dziecka wad układu nerwowego i rdzenia kręgowego. Przy niedoborze witaminy B9 częstsze są u dzieci także rozszczepy wargi i podniebienia oraz wady serca. Przyjmuje się, że ciężarna powinna przyjmować kwas foliowy do 10 tygodnia ciąży.
- Żelazo: pomaga zapobiegać niedokrwistości, na którą cierpi wiele kobiet w ciąży. Zalecana dawka żelaza w ciąży to ok. 30 mg.
- Witaminy z grupy B: niedobór witamin z grupy B, czyli witaminy B1, B2, B3, B6, B12, wpływa niekorzystnie na układ nerwowy i układ krążenia. Ponadto witaminy te uczestniczą w procesach utleniania, działają pozytywnie na samopoczucie mamy, są ważne dla prawidłowego metabolizmu człowieka.
- Witamina C – poprawia przyswajanie żelaza, ponadto jest naturalnym antyoksydantem, bierze udział w przebiegu wielu procesów metabolicznych. Witamina C zalecana jest dodatkowo u kobiet, które spodziewają się bliźniąt, a także ciężarnych z cukrzycą i nadciśnieniem.
-
kwas DHA - najcenniejszy z kwasów tłuszczowych omega-3 w okresie ciąży. Naturalnie występuje tylko w tłuszczu ryb morskich i owocach morza. Odgrywa ważną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka, zwłaszcza mózgu i oczu, wydłuża czas ciąży, zmniejszając ryzyko porodu przedwczesnego, poprawia parametry urodzeniowe (masa i długość ciała, obwód główki) i zmniejsza podatność matki na depresję poporodową.