Czy można jeść orzechy w ciąży? Naukowcy nie mają wątpliwości. Tak ta przekąska wpływa na zdrowie kobiet

2024-07-16 15:08

Dieta w trakcie ciąży jest szczególnie ważna, bo jedzenie ma wpływ nie tylko na zdrowie i urodę przyszłej mamy, ale również dziecka. Niektórych produktów warto unikać, inne są zalecane. Mogą pojawić się również wątpliwości, czy kobiety powinny jeść orzechy, które często są źródłem alergii pokarmowych. Czy warto sięgać po tę przekąskę? Odpowiedź poniżej.

Czy można jeść orzechy w ciąży? Naukowcy nie mają wątpliwości. Tak ta przekąska wpływa na zdrowie kobiet

i

Autor: pixabay.com

Czy można jeść orzechy w ciąży?

Wbrew pozorom, włączenie orzechów do diety kobiet w ciąży jest zalecane przez lekarzy. Posiadają bardzo wiele wartości odżywczych i są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które w czasie ciąży zapotrzebowanie wzrasta aż o 50 proc. Dodatkowo w orzechach znajdziemy wysokiej jakości białko roślinne, błonnik oraz witaminy: E, B1, PP, B6, cholinę oraz pierwiastki: magnez, miedź, mangan i potas. Ta popularna przekąska zawiera również:

  • Kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę mózgu, pomagają w rozwoju układu nerwowego, wzmacniają odporność oraz układ sercowo naczyniowy;
  • Białko roślinne, które jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym, ma też wpływ na odporność oraz wspomaga zachowanie równowagi hormonalnej;
  • Pierwiastki występujące w orzechach odpowiadają m.in. za prawidłowy transport tlenu w organizmie, są nośnikami energii, a także wspomagają mineralizację kości;
  • Witaminy wspomagają procesy metaboliczne, a ich niedobory mogą zaburzać prawidłowy rozwój płodu;
  • Kwas foliowy, występujący w orzechach w postaci witaminy B9, jest istotnym składnikiem diety kobiet w ciąży, bo zapobiega on wadom płodu, a także wzmacnia metabolizm, poprawia stan skóry, włosów oraz paznokci przyszłej mamy;
  • Witamina E hamuje rozwój wolnych rodników w organizmie oraz może zapobiegać poronieniom.

Orzechy w ciąży kontra alergie pokarmowe

Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że prawdopodobieństwo występowania alergii pokarmowej u dziecka jest większe, jeżeli w trakcie ciąży matka regularnie spożywała orzechy. Istnieją jednak liczne badania, które udowadniają, że jedzenie orzechów w ciąży jest wskazane, bo są źródłem cennych wartości odżywczych. W ciąży warto stawiać na produkty pełnowartościowe, bogate w składniki mineralne i budulcowe, a takie właśnie są orzechy. Zaleca się jedzenie garści tych produktów dzienni, czyli około 30-42 gramy. Na rynku dostępne są różne rodzaje orzechów, ale każdy z nich zawiera cenne składniki.

  • Orzechy włoskie są bogatym źródłem kwasów nienasyconych, m.in. kwasu linolenowego, który należy do grupy kwasów omega-3. Już trzy sztuki dziennie pokryją zapotrzebowanie na ten składnik mineralny;
  • Migdały zawierają magnez, który pomoże zachować spokój w stresowych sytuacjach, dodatkowo znaleźć w nich można niemal 20 proc. białka. Orzechy te wspomagają obniżanie cholesterolu we krwi;
  • Orzechy laskowe także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i zawierają dużą ilość kwasu foliowego, który wspiera rozwój płodu;
  • Orzeszki ziemne zawierają bardzo dużą ilość niacyny, czyli witaminy B3 oraz potasu.
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Plac Zabaw odc. 10

Ta kultowa kreskówka przyciągała rzesze przed telewizory. Sprawdź, ile pamiętasz z Muminków [QUIZ]

Pytanie 1 z 10
Jaki kolor miał charakterystyczny dom, w którym mieszkała rodzina Muminków?