Czy można jeść orzechy w ciąży?
Wbrew pozorom, włączenie orzechów do diety kobiet w ciąży jest zalecane przez lekarzy. Posiadają bardzo wiele wartości odżywczych i są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które w czasie ciąży zapotrzebowanie wzrasta aż o 50 proc. Dodatkowo w orzechach znajdziemy wysokiej jakości białko roślinne, błonnik oraz witaminy: E, B1, PP, B6, cholinę oraz pierwiastki: magnez, miedź, mangan i potas. Ta popularna przekąska zawiera również:
- Kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę mózgu, pomagają w rozwoju układu nerwowego, wzmacniają odporność oraz układ sercowo naczyniowy;
- Białko roślinne, które jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym, ma też wpływ na odporność oraz wspomaga zachowanie równowagi hormonalnej;
- Pierwiastki występujące w orzechach odpowiadają m.in. za prawidłowy transport tlenu w organizmie, są nośnikami energii, a także wspomagają mineralizację kości;
- Witaminy wspomagają procesy metaboliczne, a ich niedobory mogą zaburzać prawidłowy rozwój płodu;
- Kwas foliowy, występujący w orzechach w postaci witaminy B9, jest istotnym składnikiem diety kobiet w ciąży, bo zapobiega on wadom płodu, a także wzmacnia metabolizm, poprawia stan skóry, włosów oraz paznokci przyszłej mamy;
- Witamina E hamuje rozwój wolnych rodników w organizmie oraz może zapobiegać poronieniom.
Orzechy w ciąży kontra alergie pokarmowe
Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że prawdopodobieństwo występowania alergii pokarmowej u dziecka jest większe, jeżeli w trakcie ciąży matka regularnie spożywała orzechy. Istnieją jednak liczne badania, które udowadniają, że jedzenie orzechów w ciąży jest wskazane, bo są źródłem cennych wartości odżywczych. W ciąży warto stawiać na produkty pełnowartościowe, bogate w składniki mineralne i budulcowe, a takie właśnie są orzechy. Zaleca się jedzenie garści tych produktów dzienni, czyli około 30-42 gramy. Na rynku dostępne są różne rodzaje orzechów, ale każdy z nich zawiera cenne składniki.
- Orzechy włoskie są bogatym źródłem kwasów nienasyconych, m.in. kwasu linolenowego, który należy do grupy kwasów omega-3. Już trzy sztuki dziennie pokryją zapotrzebowanie na ten składnik mineralny;
- Migdały zawierają magnez, który pomoże zachować spokój w stresowych sytuacjach, dodatkowo znaleźć w nich można niemal 20 proc. białka. Orzechy te wspomagają obniżanie cholesterolu we krwi;
- Orzechy laskowe także są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i zawierają dużą ilość kwasu foliowego, który wspiera rozwój płodu;
- Orzeszki ziemne zawierają bardzo dużą ilość niacyny, czyli witaminy B3 oraz potasu.