Czy ogórki kiszone są zdrowe w ciąży? Są przypadki, kiedy lepiej je ograniczyć

2025-02-16 7:16

Ogórki kiszone to jedna z częstszych zachcianek w ciąży. I bardzo dobrze, bo to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i pożytecznych bakterii. Ogórki kuszone na kanapkach, podawane do obiadu lub w postaci pysznej zupy ogórkowej to z pewnością ważne pozycje w menu ciężarnej. Są jednak sytuacje, gdy lepiej ograniczyć je w codziennej diecie.

Ogórki kiszone w ciąży. Są bardzo zdrowe, ale czasem mogą szkodzić

i

Autor: Getty Images

Ogórki kiszone to jedna z najbardziej popularnych zachcianek w ciąży. To również naturalne źródło wielu witamin i pierwiastków, tak ważnych w diecie ciężarnych. Nie znaczy to jednak, że ogórki kiszone nie mogą też szkodzić. Choć najczęściej - jedzone z umiarem - są bezpieczne, warto wiedzieć, kiedy lepiej ich unikać.

Ogórki: kiszone, więc zdrowsze - ale nie zawsze

Dietetycy nie mają wątpliwości: kiszone warzywa są jeszcze zdrowsze niż świeże. To właśnie proces fermentacji prowadzi do powstania bakterii, które chronią organizm przed infekcjami. Bakterie te oraz  który również powstaje w procesie kiszenia, sprawia, że ogórki kiszone poprawiają trawienie. Ta właściwość może okazać się nieoceniona przy takich ciążowych dolegliwościach, jak zaparcia czy wzdęcia.

W związku z tym, że ogórki kiszone pomagały w problemach z trawieniem, długo sądzono, że mogą pomagać również w innych problemach z układem pokarmowym. Dziś wiemy, że to nie do końca prawda i że spożywanie ich może wręcz nasilić objawy zgagi, która jest dość uciążliwą dolegliwością ciążową. 

Przeciwskazania do zajadania się ogórkami kiszonymi to również:

  • refluks (ogórki kiszone - tak jak w przypadku zgagi mogą nasilać jego objawy)
  • choroba Leśniowskiego-Crohna (ogórki kiszone mogą powodować biegunki)
  • wysokie ciśnienie (sól zawarta w ogórkach kiszonych może powodować wzrost ciśnienia).

Sięgając po ogórki kiszone w ciąży, warto pamiętać, że najlepiej wybierać te przygotowane w domu lub z pewnego źródła. Jedynie wówczas możemy mieć pewność co do wysokiej jakości składników użytych do kiszenia.

Ogórki kiszone pełne witamin i cennych pierwiastków

Kiszone warzywa są mniej kaloryczne niż świeże. To dlatego, że węglowodany zawarte w świeżych warzywach zostają zużyte w procesie fermentacji. Jednak kiszenie nie pozbawia warzyw cennych witamin i składników mineralnych. Przeciwnie – po ukiszeniu zawierają nawet więcej witaminy C niż świeże.

Kiszone ogórki zawierają ponadto:

  • witaminę E (nie bez powodu nazywaną witaminą młodości),
  • witaminę K (ważną dla prawidłowych procesów krzepnięcia krwi),
  • witaminę B2 (jej niedobór prowadzi do wypadania włosów oraz infekcji w jamie ustnej i pochwie),
  • witaminę B3 (odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego i pokarmowego),
  • witaminę B6 (odpowiada za pracę mózgu i dobry nastrój),
  • witaminę B12 (dzięki niej powstają czerwone krwinki, ma również znaczenie jeśli chodzi o pracę układu nerwowego).

Ogórki kiszone to również cenne źródło:

  • wapnia (odpowiada za mocne kości, zdrowe zęby, prawidłową krzepliwość krwi oraz zdrowy układ mięśniowy i nerwowy),
  • magnezu (odpowiada za prawidłową pracę mózgu i serca),
  • cynku (ponosi odporność, wpływa na zdrowie włosów i paznokci),
  • fosforu (wraz z witaminą D i wapniem zapewnia mocne kości i prawidłową pracę układu nerwowego),
  • potasu (reguluje gospodarkę wodną organizmu - pomaga zapobiegać obrzękom).
M jak Mama Google News
Autor: