Ogórki kiszone to jedna z najbardziej popularnych zachcianek w ciąży. To również naturalne źródło wielu witamin i pierwiastków, tak ważnych w diecie ciężarnych. Nie znaczy to jednak, że ogórki kiszone nie mogą też szkodzić. Choć najczęściej - jedzone z umiarem - są bezpieczne, warto wiedzieć, kiedy lepiej ich unikać.
Ogórki: kiszone, więc zdrowsze - ale nie zawsze
Dietetycy nie mają wątpliwości: kiszone warzywa są jeszcze zdrowsze niż świeże. To właśnie proces fermentacji prowadzi do powstania bakterii, które chronią organizm przed infekcjami. Bakterie te oraz który również powstaje w procesie kiszenia, sprawia, że ogórki kiszone poprawiają trawienie. Ta właściwość może okazać się nieoceniona przy takich ciążowych dolegliwościach, jak zaparcia czy wzdęcia.
W związku z tym, że ogórki kiszone pomagały w problemach z trawieniem, długo sądzono, że mogą pomagać również w innych problemach z układem pokarmowym. Dziś wiemy, że to nie do końca prawda i że spożywanie ich może wręcz nasilić objawy zgagi, która jest dość uciążliwą dolegliwością ciążową.
Przeciwskazania do zajadania się ogórkami kiszonymi to również:
- refluks (ogórki kiszone - tak jak w przypadku zgagi mogą nasilać jego objawy)
- choroba Leśniowskiego-Crohna (ogórki kiszone mogą powodować biegunki)
- wysokie ciśnienie (sól zawarta w ogórkach kiszonych może powodować wzrost ciśnienia).
Sięgając po ogórki kiszone w ciąży, warto pamiętać, że najlepiej wybierać te przygotowane w domu lub z pewnego źródła. Jedynie wówczas możemy mieć pewność co do wysokiej jakości składników użytych do kiszenia.
Ogórki kiszone pełne witamin i cennych pierwiastków
Kiszone warzywa są mniej kaloryczne niż świeże. To dlatego, że węglowodany zawarte w świeżych warzywach zostają zużyte w procesie fermentacji. Jednak kiszenie nie pozbawia warzyw cennych witamin i składników mineralnych. Przeciwnie – po ukiszeniu zawierają nawet więcej witaminy C niż świeże.
Kiszone ogórki zawierają ponadto:
- witaminę E (nie bez powodu nazywaną witaminą młodości),
- witaminę K (ważną dla prawidłowych procesów krzepnięcia krwi),
- witaminę B2 (jej niedobór prowadzi do wypadania włosów oraz infekcji w jamie ustnej i pochwie),
- witaminę B3 (odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego i pokarmowego),
- witaminę B6 (odpowiada za pracę mózgu i dobry nastrój),
- witaminę B12 (dzięki niej powstają czerwone krwinki, ma również znaczenie jeśli chodzi o pracę układu nerwowego).
Ogórki kiszone to również cenne źródło:
- wapnia (odpowiada za mocne kości, zdrowe zęby, prawidłową krzepliwość krwi oraz zdrowy układ mięśniowy i nerwowy),
- magnezu (odpowiada za prawidłową pracę mózgu i serca),
- cynku (ponosi odporność, wpływa na zdrowie włosów i paznokci),
- fosforu (wraz z witaminą D i wapniem zapewnia mocne kości i prawidłową pracę układu nerwowego),
- potasu (reguluje gospodarkę wodną organizmu - pomaga zapobiegać obrzękom).
