Dania dla ciężarnych: poznaj 6 pysznych przepisów!

2016-01-13 13:16

Przyszłe mamy bardzo starają się odżywiać tak, by jak najlepiej wspomóc rozwój rozwijającego się w nich dziecka, zależy im też na zdrowym odżywianiu. Specjalnie dla nich prezentujemy 6 przepisów na dania dla ciężarnych, których autorką jest Samar Khanafer.

dieta

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Dania dla ciężarnych powinny zawierać m. in. duże ilości owoców i warzyw.

Spis treści

  1. Dania dla ciężarnych: rozgrzewająca zupa z soczewicy i ciecierzycy
  2. Dania dla ciężarnych: domowe chipsy warzywne
  3. Dania dla ciężarnych: pieczone jabłko z rodzynkami i imbirowym mascarpone
  4. Dania dla ciężarnych: kanapka z pieczonym indykiem, awokado i rukolą
  5. Dania dla ciężarnych: sałatka z pieczonych buraków, kaszy pęczak, kalafiora i pomarańczy
  6. Dania dla ciężarnych: koktajl bananowo-daktylowy i bananowo-orzechowy

Ciąża to czas, w którym nawet kobiety wcześniej jedzące głównie to, na co mają ochotę, baczniej przyglądają się zawartości swojej lodówki. Wszystko po to, by zapewnić dziecku zdrowy start w życie już wtedy, gdy znajduje się ono jeszcze w brzuchu. Jakie produkty są szczególnie pożądane w diecie przyszłej mamy? Dania dla ciężarnych powinny zawierać mięso, warzywa, owoce, kasze, ryby, produkty zbożowe, przetwory mleczne, oleje roślinne i wędliny. Jak widać, wybór wcale nie jest ograniczony, a z podanych składników można skomponować niejedną smakowitą potrawę. Dziś prezentujemy sześć przepisów na dania dla ciężarnych, które w programie "Dzień dobry TVN" zaproponowała Samar Khanafer, uczestniczka programu "MasterChef", a prywatnie - przyszła mama.

>>Przeczytaj również: 4 pyszne przepisy dla kobiety ciężarnej>>

Dania dla ciężarnych: rozgrzewająca zupa z soczewicy i ciecierzycy

Składniki:

  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 passaty pomidorowej
  • 1 pomidor w puszce (krojony)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • gęsty jogurt naturalny
  • świeża kolendra
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka kuminu, kolendry

Sposób przygotowania:

Najpierw pokrój cebulkę w piórka, czosnek w plasterki, potem delikatnie podsmaż przez 2-3 min na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w plasterki marchew i soczewicę. Całość zalej wodą, gotuj 15-20 min, następnie dodaj ciecierzycę, pomidory i pasatę. Dopraw do smaku pieprzem, solą, kuminem, kolendrą i chili. Gotuj kolejne 10-15 min. Na koniec delikatnie pokrop sokiem z cytryny. Podaj z łyżką jogurtu naturalnego i świeżą kolendrą oraz ćwiartką cytryny.

>>Przeczytaj również: Dieta na mdłości w ciąży - co jeść, by zwalczyć nudności>>

Dania dla ciężarnych: domowe chipsy warzywne

Składniki:

  • 1 kg wybranych warzyw korzeniowych: buraka, marchwi, pietruszki, ziemniaków, batatów, pasternaka
  • kilka kropli oliwy z oliwek
  • sól
  • grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa obierz, umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry (przy pomocy mandoliny, obieraczki lub maszyny elektrycznej). Następnie pokrop oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Piecz 10-15 min w 220 st. C.

Dania dla ciężarnych: pieczone jabłko z rodzynkami i imbirowym mascarpone

Składniki:

  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 3-4 duże jabłka
  • 1 serek mascarpone
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • kawałek świeżego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Zetnij górne części jabłek, a następnie nożem wydrąż gniazda nasienne. Jabłka ułóż na blaszce do pieczenia i wypełnij mieszanką miodu, rodzynek, rozdrobnionych orzechów włoskich oraz cynamonu i kardamonu. Piecz przez 25 min, w przypadku bardzo dużych jabłek należy piec je dłużej. Następnie wyjmij jabłka z piekarnika. Na górę dodaj po 1 łyżeczce mascarpone wymieszanego z miodem i drobno utartym imbirem.

>>Przeczytaj również: jadłopsis dla mam z cukrzycą>>

Dania dla ciężarnych: kanapka z pieczonym indykiem, awokado i rukolą

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z indyka
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • pełnoziarniste bułeczki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 fioletowa cebulka
  • pieprz do smaku
  • sól

Sposób przygotowania:

Najpier przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy, wyciśnięty ząbek czosnku, sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, musztardę, drobno posiekany rozmaryn z solą i pieprzem. Następnie przełóż mięso do marynaty - najlepiej na całą noc. Piecz je (najlepiej w rękawie) w 180 st. przez ok. 45 min. Po upieczeniu odłóż do wystudzenia - na minimum 15 min. Bułkę pokrój na pół, możesz ją również posmarować majonezem/masłem. Na koniec ułóż rukolę, cienko pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki dojrzałego awokado i pokrojonego w plasterki indyka.

>>Przeczytaj również: Dieta w ciąży bez soli>>

Dania dla ciężarnych: sałatka z pieczonych buraków, kaszy pęczak, kalafiora i pomarańczy

Składniki:

  • 2 buraki
  • 100 g kaszy pęczak
  • kiełki rzodkiewki
  • 1/3 małego kalafiora
  • 1/4 fioletowej sałaty
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka serka naturalnego homogenizowanego
  • 2 łyżki pistacji
  • sól
  • pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Buraki pokrój na pół, delikatnie posól, zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 30-40 min. (w zależności od wielkości buraków) aż będą miękkie. Kaszę pęczak gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Pomarańcze i grejpfruta filetuj, z pozostałej części wyciskaj sok do dressingu. Kalafiora pokrój w mniejsze różyczki i delikatnie podsmaż na oliwie z oliwek aż się zarumienią. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się zbyt dużej ilości oliwy. Gdy kasza będzie miękka, przełóż ją do miseczki, następnie ułóż pozostałe składniki: filety z pomarańczy i grejpfruta, kiełki rzodkiewki, rozdrobnioną sałatę, smażony kalafior, ser homogenizowany posypany pistacjami. Do sałatki dodaj dressing (powstały po zmieszaniu soku z pomarańczy i grejpfruta z oliwą z oliwek, solą i pieprzem).

>>Przeczytaj również: Dieta po porodzie, czyli o zdrowym odżywianiu młodej mamy>>

Dania dla ciężarnych: koktajl bananowo-daktylowy i bananowo-orzechowy

Składniki:

  • 0,4 l mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 2 banany
  • 5 daktyli
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych

Sposób przygotowania:

Zblenduj daktyle, orzechy, banany, gorzkie kakao. Następnie połącz wszystko z zimnym mlekiem.

Dzień Dobry TVN/x-news