Dieta ciężarnej na jesień i zimę. Co jeść o tej porze roku, a czego unikać dla zdrowia dziecka?

2023-09-07 10:24

Nie wszystko, co wydaje nam się zdrowe, rzeczywiście takie jest. Zwłaszcza w ciąży i zwłaszcza w tych porach roku, gdy brakuje świeżych warzyw i owoców. Jakich składników dostarczać organizmowi, aby zapewnić zdrowie sobie i dziecku? Podpowiadamy, jak powinna wyglądać dieta ciężarnej na jesień i zimę?

Kobieta w ciazy zajadająca masło orzechowe ze słoika

i

Autor: Getty images Dieta ciężarnej na jesień i zimę. Co jeść o tej porze roku, a czego unikać dla zdrowia dziecka?

Okres jesienno-zimowy nie obfituje w warzywa i owoce. Do tego duża ilość pochmurnych dni, zapewnia przyszłym mamom zdecydowanie mniej witaminy D3, której tworzenie się w organizmie w 80 proc. wymaga słońca. 

Jak powinna wyglądać dieta ciężarnej na jesień i zimę? Podpowiadamy, jakie suplementy przyjmować i co jeść w ciąży w tym okresie w roku. Niektórych produktów powinno się z kolei unikać, bo w nadmiarze mogą szkodzić.

Spis treści

  1. Nie zwiększaj ilości witaminy D na własną rękę
  2. Dieta i suplementy a odporność ciężarnej
  3. Suplementy w ciąży - zwróć uwagę na laktoferynę
  4. Rodzime produkty na jesień i zimę
  5. Uwaga na cytrusy i winogrona
10 owoców i warzyw, które służą ciąży

Nie zwiększaj ilości witaminy D na własną rękę

Kobiety w ciąży należą do grupy podwyższonego ryzyka niedoborów witaminy D3. Zwłaszcza jesienią i zimą. Zalecania Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego mówią o przyjmowaniu 2000 IU/dobę.

Czytaj także: Wielka piątka czyli najważniejsze suplementy na czas ciąży

Oprócz suplementów, witaminę D3 znajdziemy:

  • w tłustych rybach i żółtku jajka.

Warto badać poziom witaminy D, by wykryć ewentualne niedobory - zwłaszcza u przyszłych mam o większej masie ciała. Nie wolno jednak zwiększać dawki na własną rękę. Takie działania muszą odbywać się pod okiem lekarza.

Zdaniem eksperta

"Dla kobiety w ciąży wymagana dawka witaminy D3 to 2 tys. jednostek. Za duża dawka może doprowadzić do nadmiernego kościotworzenia. Chociażby ciemiączko mogłoby wówczas zarosnąć za wcześnie. Dawka zalecana do przyjmowania jest taka sama, niezależnie od pory roku." - lek. ginekolog Beata Sterlińska Tulimowska

Dieta i suplementy a odporność ciężarnej

W trakcie ciąży przypadającej na okres jesienno-zimowy, warto skupić się na tych witaminach, które budują odporność organizmu. Ważna jest witamina C i cynk, które można suplementować, ale też pozyskiwać z pożywienia. 

Naturalnym źródłem witaminy C mogą być:

  • kiszonki, żurawina, brokuły, natka pietruszki, czerwona papryka.

Naturalnym źródłem cynku są:

  • wątróbka, pestki dyni, kasza gryczana, nasiona słonecznika. 

Warto pamiętać o witaminach z grupy B, które również mogą wpływać na odporność. Modulują one odpowiedź immunologiczną organizmu, są aktywatorami reakcji metabolicznych, które odbywają się w naszym ciele.

Naturalnym źródłem witamin z grupy B są:

  • orzechy i pestki, fasola, szpinak, wątróbka.
Zdaniem eksperta

Suplementy w ciąży - zwróć uwagę na laktoferynę

"O laktoferynie mówi się teraz bardzo dużo w kontekście infekcji, zmniejszania stanu zapalnego, który towarzyszy ciąży i pobudzania układu odpornościowego. Jest to składowa systemu odporności wrodzonej i pierwsza, najszybciej reagująca linia obrony organizmu przed patogenami. Przed bakteriami, wirusami i grzybami.

Laktoferyna poprzez regulację właściwego poziomu żelaza i odpowiednie jego wykorzystanie sprawia, że jest ono niedostępne dla bakterii, takich jak paciorkowce, salmonella, e. coli. Są to bakterie, których funkcjonowanie w organizmie zależy od żelaza. Gdy laktoferyna zwiąże i utrzyma prawidłowy poziom żelaza, to wówczas ryzyko zakażeń jest mniejsze."  - lek. ginekolog Beata Sterlińska Tulimowska

Rodzime produkty na jesień i zimę

Zawsze najlepsze dla nas są owoce i warzywa sezonowe. Jesienią i zimą nie są ona może mniej atrakcyjne smakowo, ale bardzo cenne pod kątem witamin. W czym wybierać:

Uwaga na cytrusy i winogrona

Dużo atrakcyjniejsze smakowo wydają nam się niekiedy mandarynki, pomarańcze, winogrona. Można jej jeść, ale ważne jest by przed obraniem, czy spożyciem bardzo dokładnie je umyć. Nie wolno też przesadzać z ich ilością w diecie bo nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. 

Dowiedz się: Produkty zakazane w ciąży - zobacz czego nie wolno jeść w ciąży

Zdaniem eksperta

"Cytrusy w nadmiarze nie są wskazane. Zwiększają one ryzyko alergii w ciąży. W większych ilościach nie zaleca się także spożywania winogron. Mogą mieć one potencjalnie uszkadzający wpływ na serce płodu, z uwagi na zawarte w nich polifenole." - lek. ginekolog Beata Sterlińska Tulimowska