Okres jesienno-zimowy nie obfituje w warzywa i owoce. Do tego duża ilość pochmurnych dni, zapewnia przyszłym mamom zdecydowanie mniej witaminy D3, której tworzenie się w organizmie w 80 proc. wymaga słońca.
Jak powinna wyglądać dieta ciężarnej na jesień i zimę? Podpowiadamy, jakie suplementy przyjmować i co jeść w ciąży w tym okresie w roku. Niektórych produktów powinno się z kolei unikać, bo w nadmiarze mogą szkodzić.
Spis treści
- Nie zwiększaj ilości witaminy D na własną rękę
- Dieta i suplementy a odporność ciężarnej
- Suplementy w ciąży - zwróć uwagę na laktoferynę
- Rodzime produkty na jesień i zimę
- Uwaga na cytrusy i winogrona
Nie zwiększaj ilości witaminy D na własną rękę
Kobiety w ciąży należą do grupy podwyższonego ryzyka niedoborów witaminy D3. Zwłaszcza jesienią i zimą. Zalecania Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego mówią o przyjmowaniu 2000 IU/dobę.
Czytaj także: Wielka piątka czyli najważniejsze suplementy na czas ciąży
Oprócz suplementów, witaminę D3 znajdziemy:
- w tłustych rybach i żółtku jajka.
Warto badać poziom witaminy D, by wykryć ewentualne niedobory - zwłaszcza u przyszłych mam o większej masie ciała. Nie wolno jednak zwiększać dawki na własną rękę. Takie działania muszą odbywać się pod okiem lekarza.
"Dla kobiety w ciąży wymagana dawka witaminy D3 to 2 tys. jednostek. Za duża dawka może doprowadzić do nadmiernego kościotworzenia. Chociażby ciemiączko mogłoby wówczas zarosnąć za wcześnie. Dawka zalecana do przyjmowania jest taka sama, niezależnie od pory roku." - lek. ginekolog Beata Sterlińska Tulimowska
Dieta i suplementy a odporność ciężarnej
W trakcie ciąży przypadającej na okres jesienno-zimowy, warto skupić się na tych witaminach, które budują odporność organizmu. Ważna jest witamina C i cynk, które można suplementować, ale też pozyskiwać z pożywienia.
Naturalnym źródłem witaminy C mogą być:
- kiszonki, żurawina, brokuły, natka pietruszki, czerwona papryka.
Naturalnym źródłem cynku są:
- wątróbka, pestki dyni, kasza gryczana, nasiona słonecznika.
Warto pamiętać o witaminach z grupy B, które również mogą wpływać na odporność. Modulują one odpowiedź immunologiczną organizmu, są aktywatorami reakcji metabolicznych, które odbywają się w naszym ciele.
Naturalnym źródłem witamin z grupy B są:
- orzechy i pestki, fasola, szpinak, wątróbka.
Suplementy w ciąży - zwróć uwagę na laktoferynę
"O laktoferynie mówi się teraz bardzo dużo w kontekście infekcji, zmniejszania stanu zapalnego, który towarzyszy ciąży i pobudzania układu odpornościowego. Jest to składowa systemu odporności wrodzonej i pierwsza, najszybciej reagująca linia obrony organizmu przed patogenami. Przed bakteriami, wirusami i grzybami.
Laktoferyna poprzez regulację właściwego poziomu żelaza i odpowiednie jego wykorzystanie sprawia, że jest ono niedostępne dla bakterii, takich jak paciorkowce, salmonella, e. coli. Są to bakterie, których funkcjonowanie w organizmie zależy od żelaza. Gdy laktoferyna zwiąże i utrzyma prawidłowy poziom żelaza, to wówczas ryzyko zakażeń jest mniejsze." - lek. ginekolog Beata Sterlińska Tulimowska
Rodzime produkty na jesień i zimę
Zawsze najlepsze dla nas są owoce i warzywa sezonowe. Jesienią i zimą nie są ona może mniej atrakcyjne smakowo, ale bardzo cenne pod kątem witamin. W czym wybierać:
- buraki - są cennym źródłem kwasu foliowego
- marchew - źródło witaminy A
- kiszonki - źródło witamicy C.
Uwaga na cytrusy i winogrona
Dużo atrakcyjniejsze smakowo wydają nam się niekiedy mandarynki, pomarańcze, winogrona. Można jej jeść, ale ważne jest by przed obraniem, czy spożyciem bardzo dokładnie je umyć. Nie wolno też przesadzać z ich ilością w diecie bo nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać.
Dowiedz się: Produkty zakazane w ciąży - zobacz czego nie wolno jeść w ciąży
"Cytrusy w nadmiarze nie są wskazane. Zwiększają one ryzyko alergii w ciąży. W większych ilościach nie zaleca się także spożywania winogron. Mogą mieć one potencjalnie uszkadzający wpływ na serce płodu, z uwagi na zawarte w nich polifenole." - lek. ginekolog Beata Sterlińska Tulimowska