Jest kilka produktów, z których lepiej na czas ciąży zrezygnować: sushi, tatar, sery pleśniowe – mogą one zawierać bakterie, powodujące powikłania zdrowotne w ciąży. Ogranicz również picie kawy (wypłukuje z organizmu witaminy i minerały), a także słodycze (przytyjesz zbyt wiele). Podpowiadamy, co powinno się znaleźć w prawidłowo skomponowanej diecie w ciąży.
Dieta w ciąży - podstawą jest urozmaicony jadłospis
- W twojej codziennej diecie powinno znaleźć się chude mięso, zwłaszcza drób, bo zawiera białko – budulec organizmu (jeśli jesteś wegetarianką, skonsultuj swoje menu z dietetykiem). Pij dużo mleka, jedz przetwory mleczne – wapń potrzebny jest tobie i twojemu „pasażerowi” w brzuchu do zbudowania kośćca i zawiązków zębów. Węglowodany z makaronów, pełnoziarnistego pieczywa, kasz to paliwo dla organizmu – dają ci siłę do wykonywania codziennych obowiązków, a maleństwu – do rozwoju. Postaw na ryby – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które nie tylko pozytywnie wpływają na wchłanianie witamin, sprawność fizyczną i umysłową mamy, lecz także na prawidłowy rozwój umysłowy płodu.
- Pij dużo (minimum 1,5 litra dziennie) niegazowanej wody źródlanej. Usuwa z organizmu toksyny, transportuje cenne składniki, chroni przed zaparciami.
- Jedz owoce, bo zawierają witaminy (najważniejsza jest witamina C, wspomagająca pracę układu odpornościowego) i zielone warzywa, bo to źródło kwasu foliowego, potrzebnego rozwijającemu się maleństwu. Niedobór kwasu foliowego w czasie ciąży może być przyczyną wad wrodzonych płodu, dlatego trzeba go przyjmować także w postaci tabletek.
- Pilnuj wagi. Jedz dla dwojga, a nie za dwoje. W I trymestrze twój dzidziuś jest tak mały, że przyrost twojej wagi o około 2–3 kg jest zupełnie wystarczający. Zatem jeśli nie przytyjesz wcale, a nawet nieco schudniesz (np. z powodu obfitych wymiotów, które często pojawiają się na początku ciąży), dziecku na pewno nie zabraknie pożywienia.
miesięcznik "M jak mama"