Spis treści
Burgery z kaszy jęczmiennej
Przygotuj konfiturę z czerwonej cebuli: obierz i pokrój w piórka 1/2 kg czerwonej cebuli. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, posól i duś 15–20 minut, aż zmięknie. W połowie tego czasu dodaj 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki cukru i odrobinę pieprzu. Smaż konfiturę jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
1 torebkę kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlej nadmiar wody, a kaszę odstaw do wystygnięcia.
Do zimnej kaszy dodaj jajko, sól i pieprz do smaku i 2–3 łyżki bułki tartej. Z kaszy uformuj 4 duże kotlety, tak by wielkością pasowały do bułek. Obtocz w bułce tartej. Możesz je na kilkanaście minut wstawić do lodówki, by jajko i bułka tarta się związały.
W tym czasie przygotuj sos do burgerów. Wymieszaj na jednolitą masę mały kubek jogurtu greckiego, 2 łyżki pasty tahini, sok z ½ cytryny, posiekany ząbek czosnku. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Kotlety usmaż z obu stron na rumiany kolor. Połówki bułki posmaruj sosem, w środek włóż liść sałaty, plaster pomidora, burgera i konfiturę.
Czytaj także: >> Przepisy na pyszne koktajle owocowe i warzywne >>
Bananowy chleb
Rozgnieć widelcem 4 banany, dodaj 80 ml oleju roślinnego, wymieszaj. Jajko roztrzep z 10 dag drobnego cukru i cukrem waniliowym. W oddzielnej miseczce wymieszaj 25 dag mąki pszennej, szczyptę soli, łyżeczkę sody, garść rodzynek. Do masy jajecznej dodaj banana, a następnie suche składniki. Wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Wlej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz ok. 45 min. w temp. 180°C.
Domowy majonez
Jajko sparzone wrzątkiem ubij na pianę ze szczyptami soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkami musztardy z Dijon i soku z cytryny. Gdy będzie gotowa, zacznij powolutku wlewać szklankę oleju z pestek winogron, cały czas ubijając. Gdy składniki się połączą, ubijaj jeszcze chwilę i majonez gotowy. Pamiętaj, aby składniki użyte do jego wyrabiania miały podobną temperaturę! Przełóż do słoiczka i schowaj do lodówki. Użyj w ciągu 3–4 dni.
Czytaj także: >> Kasze: przepisy. 3 dania z kasz - gryczana na słodko, piure z jaglanej >>
Wiosenne springrolls
Przygotuj w miseczkach pokrojone w drobne słupki warzywa (ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek, marchewkę, posiekaną sałatę, listki kolendry), ugotowany wcześniej makaron sojowy i posiekaną upieczoną pierś kurczaka. Arkusze papieru ryżowego namaczaj w wodzie, rozkładaj na wilgotnej ściereczce i nakładaj na nie po niewielkiej ilości składników (mniej więcej w połowie papieru). Następnie złóż z obu stron boki do środka i zwiń od siebie tak, aby powstał niewielki walec. Podawaj na świeżo z sosem sojowym.