W diecie ciężarnej oliwa i oleje roślinne powinny mieć przewagę, natomiast ilość tłuszczów zwierzęcych warto ograniczać (wyjątkiem są tłuste morskie ryby, źródło kwasów omega-3, niezbędnych dla rozwoju dziecka).
Co to znaczy? Unikaj tłustych mięs i wędlin, słoniny, wyeliminuj smalec. Po to, by twoja dieta była zdrowa, a nadmiar tłuszczu nie powodował nadmiernego tycia, warto też zmodyfikować nawyki żywieniowe – tak, by nie dodawać tłuszczu do potraw tam, gdzie nie jest to konieczne. Uważaj także na cukier, zwłaszcza węglowodany proste. To prosta droga do niekontrolowanego tycia, które w ciąży wcale nie jest wskazane.
Czytaj także: Produkty zakazane w ciąży - zobacz, czego nie powinnaś jeść
Spis treści
Jak gotować w ciąży?
To prawda, że schab to najchudszy kawałek wieprzowiny. Co z tego, jeśli na talerzu ląduje w postaci panierowanego kotleta, nasiąkniętego tłuszczem ze smażenia? Lepiej upiec go w piekarniku – zawinięty w folię aluminiową lub specjalny rękaw do pieczenia.
Schabowa pieczeń wystarczy na kilka obiadów – pokrojoną w plastry, możesz odgrzać na parze lub w sosie z pieczenia. Doskonały jest także na zimno, jako wędlina do chleba. Chrupiąca smażona ryba jest pyszna, ale ciężkostrawna. Idealnym sposobem przyrządzania delikatnego mięsa ryb jest gotowanie na parze; jeśli filet upieczesz w rękawie foliowym – z dodatkiem przypraw, warzyw, plasterka cytryny – będzie nie tylko soczysty i lekkostrawny, lecz także cudownie aromatyczny. Jeśli natomiast nie uznajesz ryby innej niż smażona, zafunduj sobie grillową teflonową patelnię. Można na niej smażyć na minimalnej ilości tłuszczu – wystarczy ją posmarować cieniutką warstwą oleju.
Czytaj też: Kalkulator wagi w ciąży - sprawdź, ile powinnaś przytyć
W ciąży jedz mniejsze porcje
Pamiętaj, by w ciąży nie jeść zbyt dużych porcji - powiększająca się macica naciska na żołądek, a tobie może towarzyszyć zgaga w ciąży. Dlatego lepiej jeść częściej, za to zdecydowanie mniejsze porcje.
Zamiast smażyć - piecz
Lubisz piec ciasta i ciasteczka? Tu także można wyeliminować zbędny tłuszcz. Zamiast smarować formę lub blachę tłuszczem i wysypywać bułką tartą, by ciasto łatwo odchodziło od blachy, wyłóż ją papierem do pieczenia. Warto także zainwestować w specjalne formy do pieczenia, wyłożone warstwą teflonu – są droższe niż tradycyjne blaszki, ale nie wymagają smarowania tłuszczem. Zapomnij też o smażonych w głębokim tłuszczu frytkach. Na rynku są już frytki, które piecze się w piekarniku – trzeba tylko wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
- Folia aluminiowa – do pieczenia mięs i warzyw w piekarniku, odporna na wysoką temperaturę (do 220oC). Uwaga: produkty przeznaczone do pieczenia zawijaj tak, by matowa strona folii była na zewnątrz. Matowa strona przepuszcza ciepło, a błyszcząca – chroni przed nim.
- Folia do grilla – grubsza i szersza niż tradycyjna folia aluminiowa, bardziej wytrzymała, doskonała zwłaszcza do pieczenia szaszłyków, ryb, delikatnych mięs, warzyw i owoców.
- Rękaw do pieczenia z przezroczystej, żaroodpornej folii – odcinasz kawałek takiej długości, jaki jest ci potrzebny, i po włożeniu produktów zamykasz rękaw z obu stron żaroodpornymi klipsami.
- Torebki do pieczenia – z otworem z jednej strony, który po włożeniu produktów zamykasz klipsem.
- Papier do pieczenia – pokryty obustronną warstwą silikonu, dzięki czemu nie przywiera do formy i po upieczeniu łatwo odchodzi od ciasta.
- Teflonowe i grillowe patelnie – pokryte specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu produktów.
- Parowar i szybkowar, wkładki do gotowania na parze – pozwalają przyrządzać na parze mięso, ryby, warzywa, ryż.