Jak powinno wyglądać gotowanie w ciąży?

2014-07-28 16:02

Podczas ciąży ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także sposób przygotowywania posiłków. Jak gotować i co jeść w ciąży by dobrze się czuć i dziecko prawidłowo się rozwijało?

gotowanie w ciąży

i

Autor: _photos.com Twój partner lubi smażone? Raz na jakiś czas ty też możesz sobie pozwolić na takie dania. Wybierz jednak zdrowszą wersję smażenia.

Spis treści

  1. Co jeść w ciąży?
  2. Odpowiednia temperatura smażenia
  3. Na czym przyrządzać potrawy

Co jeść w ciąży?

Od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na smażone jedzenie. Przyrządzone na patelni produkty nie zaszkodzą ci, jeśli usmażysz je na odpowiednim tłuszczu, we właściwej temperaturze i na dobrym sprzęcie. Do smażenia najlepsze są tłuszcze o wysokim punkcie dymienia, które nie rozkładają się łatwo pod wpływem wysokiej temperatury: olej kokosowy, olej palmowy, smalec. Ten ostatni stosuj jednak w wyjątkowych przypadkach, gdyż zawiera dużo cholesterolu. Bezpiecznie smażyć można także na oleju rzepakowym, oleju ryżowym i oliwie z oliwek (rafinowana ma wyższy punkt dymienia, ale oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia jest zdrowsza i można jej użyć do krótkiego smażenia w temperaturze do 160°C). Możesz także użyć masła klarowanego, tzn. pozbawionego łatwo palących się związków białkowych – kazeiny i laktozy. Nie używaj margaryny – zawiera szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych powstałe przy utwardzaniu oleju.

Czytaj: >> Jak badania genetyczne pomagają w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych?<<

Odpowiednia temperatura smażenia

Tłuszcz trzeba dobrze rozgrzać, aby nie wsiąkał w potrawę, uważając jednak, by go nie spalić. Jak rozpoznać, czy temperatura jest właściwa? Niektóre patelnie mają wskaźnik, który pozwala zorientować się, czy powierzchnia jest odpowiednio rozgrzana. Jeśli natomiast tłuszcz zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach spalenizny, to znaczy, że przesądziłaś z temperatura. Na oleju kokosowym, palmowym, rafinowanym oleju rzepakowym oraz maśle klarowanym możesz smażyć w temperaturze 180–220°C, natomiast oliwa extra virgin i olej rzepakowy tłoczony na zimno nadają się do krótkiego smażenia w niższej temperaturze. Uwaga: nie wolno smażyć dwukrotnie na tym samym tłuszczu!

Na czym przyrządzać potrawy

Używaj naczyń z powłoką non-stick, która pozwala smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Godne polecenia są patelnie grillowe; dzięki wyprofilowanej powierzchni smażony produkt nie „pływa” w tłuszczu.