Jakie owoce warto jeść w ciąży?

2014-06-25 15:10

Czy wiesz, że czereśnie zawierają sporo tak potrzebnego w ciąży jodu? A czarne jagody łagodzą obrzęki? Przeczytaj, dlaczego warto jeść w ciąży sezonowe owoce i które są najbardziej wartościowe. Zobacz, jakie owoce warto jeść w ciąży.

jagody

i

Autor: thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Jakie owoce warto jeść w ciąży?
  2. Jakie owoce służą ciąży? Wideo

Według zaleceń specjalistów, w czasie ciąży każdego dnia należy zjadać ok. 400 g owoców. Korzystaj więc z obfitości sprawdzonych bazarków i warzywniaków, zwłaszcza że sezon na lokalne, letnie owoce trwa w najlepsze. Zobacz, które sezonowe owoce są dla ciebie teraz szczególnie polecane.

Jakie owoce warto jeść w ciąży?

Czerwiec to czas, gdy można wreszcie kupić świeże i pyszne owoce pochodzące z najbliższych okolic, a nie sprowadzane z drugiego końca świata. Lokalne pochodzenie jest ważne, bo kupując owoce czy warzywa wyhodowane niedaleko twojego domu, masz pewność, że nie dojrzewały one w samochodzie jadącym tysiące kilometrów. Im mniejszą odległość pokonują produkty, w tym lepszej są formie i więcej zachowują witamin i innych cennych składników odżywczych. A mają ich całe mnóstwo! 

Jakie owoce służą ciąży? Wideo

10 owoców i warzyw, które służą ciąży

By zachęcić cię jeszcze bardziej do sięgania po owoce sezonowe, podpowiadamy, które  z nich są szczególnie wartościowe i cenne dla zdrowia przyszłych mam. I tak warto wiedzieć, że czereśnie są nie tylko pyszne, ale też zawierają sporo jodu, niezbędnego do prawidłowego rozwoju prenatalnego dziecka. Mają go więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich! Z kolei czarne jagody mają w składzie mirtylinę, która uszczelnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, łagodząc obrzęki i opuchliznę nóg!