Masz chętkę na czekoladę? Oto skutki podgryzania czekolady dla ciebie i nienarodzonego dziecka

2023-09-07 9:45

Czekolada nie tylko jest pyszna i zaspokaja zachcianki ciążowe, ale może też przynosić przyszłej mamie wiele innych korzyści. A co z dzieckiem? Szwedzkie badania zaskakują! Zobacz, jak czekolada wpływa na nienarodzonego maluszka.

kawałek czekolady trzymany w rękach przez kobietę

i

Autor: Getty images Masz chętkę na czekoladę? Oto skutki podgryzania czekolady dla ciebie i nienarodzonego dziecka

Od dawna wiadomo, że czekolada to nie tylko pyszny rodzaj słodyczy. To również produkt pełen cennych dla zdrowia składników. Wiele mówi się o ich znaczeniu w kontekście ciąży - okazuje się, że czekolada potrafi złagodzić niektóre dolegliwości ciążowe. Ale szwedzkie badania pokazują inne, niezwykłe korzyści czekolady. Zobacz, jak ten smakołyk wpływa na nienarodzone dziecko.

Spis treści

  1. Uwalnia od stresu i dolegliwości ciążowych
  2. Więcej czekolady to więcej szczęścia
  3. Czekolada? Tylko czarna
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Uwalnia od stresu i dolegliwości ciążowych

Dzięki zawartości magnezu, czekolada jest bardzo cennym przysmakiem dla kobiet w ciąży. Składnik ten pozwala złagodzić wiele dolegliwości ciążowych - zmniejsza poranne mdłości (i nie tylko poranne), łagodzi też skurcze łydek, typowe w ostatnich miesiącach ciąży.

Istnieją sugestywne badania (opublikowane w 2016 roku przez Society for Maternal-Fetal Medicine), które wykazują związek między jedzeniem ciemnej czekolady a mniejszym ryzykiem stanu przedrzucawkowego i nadciśnienia ciążowego lub przewlekłego wysokiego ciśnienia krwi - to zasługa przeciwutleniaczy i magnezu.

Z kolei flawonoidy zawarte w czekoladzie zmniejszają ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka. Wiadomo również, że czekolada łagodzi stres ciężarnej, ponieważ ma zdolność redukcji poziomy kortyzolu, czyli hormonu stresu. 

Czytaj również: Czekolada w kosmetykach - poznaj jej właściwości

Używki w ciąży: kawa, czekolada, alkohol, papierosy.

Więcej czekolady to więcej szczęścia

Nowe badania szwedzkich naukowców pokazują jednak, że czekolada ma również ogromny wpływ na nienarodzone dziecko i to wpływ wyjątkowy. Nie tylko poprawia przepływ krwi z łożyska do płodu, dzięki zawartości polifenoli i przeciwutleniaczy, ale również oddziałuje na... szczęście dziecka!

We wspomnianym badaniu naukowcy zapytali matki, jak często jadły czekoladę w czasie ciąży, a potem - gdy ich dzieci miały już 6 miesięcy - poprosili je o ocenę szczęścia ich dzieci. Wyniki pokazały znaczną różnicę: kobiety, które w ciąży regularnie jadły czekoladę, określały swoje dzieci jako szczęśliwe częściej niż matki, które jej nie jadły.

W badaniu wzięto również pod uwagę poziom stresu matek w czasie ciąży i lękliwość ich dzieci. Mamy, które nigdy lub rzadko jadły czekoladę w czasie ciąży i miały wysoki poziom stresu podczas ciąży, zgłaszały, że ich dzieci były bardziej lękliwe.

Naukowcy twierdzą, że składniki zawarte w czekoladzie prawdopodobnie przechodziły przez łożysko lub do mleka matki, przez co wpływały na ich poziom zadowolenia. Być może istotny jest tu również fakt, że czekolada obniżała stres matki, a ten, jak wiadomo wpływa negatywnie na zdrowie nienarodzonego malca w przyszłości. Można wiec zasugerować stwierdzenie, że czekolada w czasie ciąży chroni dziecko przed szkodliwym skutkiem stresu matki.

Czekolada? Tylko czarna

Niestety, za całym tym słodkim szczęściem kryje sie jeden problem. Typowa czekolada, zwłaszcza mleczna, zawiera dużo cukru i tłuszczu. Jest zupełnie niewskazana dla kobiet walczących z nadmierną wagą w ciąży czy z cukrzycą ciążową. Dlatego lekarze podkreślają, że mówiąc o zaletach tego przysmaku, mają na myśli czekoladę gorzką.