Spis treści
Zdrowe odżywianie jest dla kobiety w ciąży szczególnie ważne. W tym szczególnym czasie dba ona nie tylko o zdrowie swoje, ale również dopiero rozwijającego się dziecka. Wśród napojów, które bezpiecznie może spożywać ciężarna, wymienić można koktajl owocowy. Koktajle nie tylko świetnie smakują, ale i stanowią prawdziwy zastrzyk witamin. Poniżej prezentujemy 5 przepisów na tego rodzaju napoje, które powinny zasmakować każdej przyszłej mamie.
Koktajl z malinami
Koktajl z malinami to propozycja zwłaszcza dla tych kobiet, które mają problemy z zaparciami w czasie ciąży.
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- szklanka malin
- szklanka jogurtu naturalnego
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalej wrzątkiem (ok. pół szklanki) i odstaw na pół godziny, żeby napęczniały. Maliny delikatnie opłucz na sicie pod bieżącą wodą, osącz. Następnie wszystkie składniki koktajlu dokładnie zmiksuj. Napój najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Koktajl żurawinowy
Owoce żurawiny są całkowicie bezpieczne dla kobiet w ciąży. Stanowią źródło błonnika, żelaza i witaminy C. Roślina działa również jak lekarstwo, pomaga poradzić sobie m. in. z zapaleniem pęcherza.
Składniki:
- 200 ml soku żurawinowego
- 175 g malin (świeżych lub rozmrożonych)
- 100 ml mleka
- 200 ml naturalnego jogurtu
- łyżeczka drobnego cukru (albo miodu)
Sposób przygotowania: Zmiksuj wszystkie składniki za pomocą malaksera lub blendera. Przed podaniem koktajl możesz schłodzić i udekorować listkami mięty.
Koktajl - pudding awokado
Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado znakomicie wpływają na serce, obniżają cholesterol, a także - poprawiają kondycję cery i włosów. Owoc zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C, a ponadto żelazo i magnez. Przede wszystkim jest jednak źródłem białka roślinnego.
Składniki na 1 litr:
- 3 awokado
- 300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców
- 3 obrane i zamrożone banany
- kilka listków świeżej mięty
- nasiona konopi lub nasiona Chia
Sposób przygotowania: Awokado, mleko, banany i miętę zmiksuj w blenderze. Następnie rozlej do miseczek i posyp nasionami.
Koktajl maślankowo-jagodowe smoothie
Jagody są naturalnym źródłem barwników - antocyjanów. Odpowiadają one za poziom cholesterolu i zawierają błonnik. Dbają również o nasz zdrowy wzrok. Natomiast dzięki maślance uzyskamy odpowiednią porcję wapnia.
Składniki:
- szklanka maślanki
- 3–4 łyżki jagód
- listki melisy do dekoracji
- kruszony lód
- szczypta cukru trzcinowego
Zobacz również, jakie przepisy na koktajle prezentuje w "Dzień dobry TVN" kucharz Piotr Kucharski.
Dzień Dobry TVN/x-news