Spis treści
- Właściwości komosy ryżowej
- Z czym jeść komosę ryżową?
- Jak gotować komosę?
- Ciasto na pizzę z komosy ryżowej
Komosa ryżowa jest zalicza na do grona tzw. superfood – produktów żywnościowych, które ze względu na swoje niezwykle cenne właściwości zdrowotne mogą być traktowane jako naturalne suplementy diety.
Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej
Właściwości komosy ryżowej
Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczna dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej oraz dla małych dzieci. Jest za to znakomitym źródłem wapnia i łatwo przyswajalnego białka, dlatego polecana jest osobom z nietolerancją laktozy oraz wszystkim tym, którzy z różnych względów nie spożywają nabiału.
Jako jeden z nielicznych produktów roślinnych zawiera pełen zestaw aminokwasów egzogennych, czyli takich, których ludzki organizm nie potrafi wytworzyć sam i musi otrzymywać je z pożywieniem. Jest więc świetnym wyborem dla osób będących na diecie wegetariańskiej oraz kobiet karmiących piersią.
Ma także niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi – to dobra informacja dla diabetyków i kobiet cierpiących na cukrzycę ciążową.
Quinoa jest też źródłem cennych flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jak przystało na superfood, lista składników odżywczych zawartych w komosie ryżowej jest imponująca, to: magnez, żelazo, miedź, fosfor, mangan, witamina E, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe z rodziny omega. Listę zamyka błonnik, dzięki któremu quinoa pomaga w walce z ciążowymi zaparciami i sprzyja oczyszczaniu układu pokarmowego z toksyn.
Czytaj: Dieta w ciąży: co jeść, by nie przytyć nadmiernie w ciąży
Z czym jeść komosę ryżową?
Jest delikatna w smaku, dzięki czemu ma bardzo szerokie kulinarne zastosowanie. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków lub kaszy), a także jako element wypełnienia zapiekanej papryki, dodatek do gulaszu czy jako składnik pożywnych sałatek.
Jak gotować komosę?
Aby przygotować komosę, należy wsypać ją do wrzątku w proporcjach: jedna szklanka ziaren na dwie szklanki wody, i gotować przez 10–12 minut pod przykryciem, na niewielkim ogniu, co kilka minut mieszając (do momentu, aż większość wody wyparuje, ale kasza nie będzie się jeszcze przypalać).
Przed ugotowaniem ziarenka należy opłukać na sitku pod bieżącą wodą – dzięki temu po ugotowaniu nie będą miały gorzkiego posmaku.
Ciasto na pizzę z komosy ryżowej
Mało kto wie, że z komosy ryżowej można zrobić nawet spód do zdrowej pizzy. Potrzeba do tego pół szklanki komosy – należy zalać nieugotowaną kaszę wodą i odstawić na osiem godzin w temperaturze pokojowej (w wersji ekspresowej, bez namaczania, wystarczy po prostu gotować ją przez ok. 7 minut).
Po odsączeniu dodaj do komosy pół szklanki wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz dowolne przyprawy – doskonale nadają się do tego czosnek oraz oregano. Zblenduj całość, wyłóż na papier do pieczenia i piecz 10–15 minut w temperaturze 200° C. Następnie przewróć ciasto na drugą stronę, nałóż na wierzch domowy sos pomidorowy oraz ulubione dodatki i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.