Masz cukrzycę ciążową? Wzrasta u ciebie ryzyko zachorowania na cukrzycę w przyszłości. Ta zależność jest znana lekarzom już od dawna, ponieważ dowiedziony jest związek między cukrzycą ciążowa, a późniejszymi zachorowaniami na cukrzycę typu 2, która jest obecnie jedna z częstszym chorób cywilizacyjnych.
Na szczęście naukowcy odkryli co zrobić, aby zapobiec takiej sytuacji. Rozwiązanie jest proste - zdaniem lekarzy z Singapuru wystarczą 4 filiżanki kawy z kofeiną dziennie po porodzie, aby zmniejszyć ryzyko, że cukrzyca ciążowa przemieni się w cukrzycę typu 2.
Spis treści
- Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna
- Kawa zapobiega cukrzycy typu 2
- Wystarczą 4 filiżanki dziennie
Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna
Przypadków cukrzycy typu 2 jest na świecie coraz więcej. To choroba cywilizacyjna, czyli taka, na która wpływ ma nasz styl życia, brak ruchu, dieta i inne choroby, jak nadciśnienie. Wśród osób zagrożonych cukrzycą typu 2 są kobiety, które w okresie ciąży chorowały na cukrzycę ciążową - w ich przypadku ryzyko zachorowania jest dziesięciokrotnie większe niż u innych osób.
Kawa zapobiega cukrzycy typu 2
Nowe badanie, którego pomysłodawcami są naukowcy z Singapuru, udowodniło, że regularne picie kawy potencjalnie obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u kobiet, które miały cukrzycę ciążową w czasie oczekiwania na dziecko.
Profesor Cuilin Zhang, szef Global Center for Asian Women's Health, przeanalizowali wyniki 4500 kobiet, które miały zdiagnozowaną cukrzyce ciążową. Obserwowano je przez ponad 25 lat, aby zbadać związek między długotrwałym spożywaniem kawy a późniejszym ryzykiem cukrzycy typu 2. Okazało się, że te kobiety, które regularnie spożywały kawę z kofeiną, rzadziej chorowały na tę dolegliwość.
Od lat trwają badania nad wpływem kofeiny na poziom cukru we krwi. Wcześniejsze obserwacje mówiły o tym, że zastąpienie kawą napojów słodzonych opóźniania wystąpienie lub nawet zapobiega cukrzycy typu 2 w populacji ogólnej. Wszystko to zasługa bioaktywnych składników kawy, w tym polifenoli, które są naturalnie występującymi mikroelementami roślinnymi, które wpływają pozytywnie na zdrowie.
Naukowcy z Singapuru postanowili powtórzyć te badania, ale w kontekście kobiet z cukrzycą ciążową.
Czytaj również: Czy cukrzycy w ciąży należy się bać? Zobacz, jak żyć z tą chorobą
Pijesz kawę rano? Lepiej rób to dopiero po śniadaniu!
Wystarczą 4 filiżanki dziennie
Profesor Cuilin Zhang i jego zespół przeanalizowali przypadki 4500 kobiet, które przeszły cukrzycę ciążową. Odkryli, że im więcej kawy spożywały one po porodzie, tym rzadziej chorowały na cukrzycę typu 2. W porównaniu z mamami, które nie piły kawy z kofeiną, panie, które piły jedną filiżankę kawy z kofeiną lub mniej miały odpowiednio o 10% mniejsze ryzyko zachorowania, te, które piły 2 do 3 filiżanek - o 17%, a te, które piły 4 i więcej filiżanek dziennie - aż o 53% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Oznacza to, że odpowiednio spożywana kawa z kofeiną (2 do 5 filiżanek dziennie, bez cukru i pełnotłustego/wysokotłuszczowego nabiału) może być traktowana jako jedne z elementów zdrowego stylu życia.