Miód manuka: lekarstwo dla ciężarnych

2014-12-16 15:59

Każdy miód pszczeli jest zdrowy, ale miód z krzewu manuka ma właściwości szczególne. Przeczytaj, czym miód manuka różni się od innych miodów i dlaczego warto się nim raczyć w czasie ciąży.

Miód Manuka na wzmocnienie odporności

i

Autor: _materialy_prasowe Miód Manuka doskonale wzmacnia odporność.

Spis treści

  1. Miód manuka właściwości: smakołyk z antypodów
  2. Miód manuka leczy wrzody, biegunki, a nawet... raka
  3. Kupując miód manuka, zwracaj uwagę na MGO
  4. Jak jeść miód manuka?
  5. Miód manuka w kosmetykach
  6. Miód w diecie dzieci

Miód manuka to ścisła miodowa elita – ten miód ma unikalny smak i udowodnione pozytywne działanie na ludzki organizm. I właśnie na nich chcemy się skupić, bo miody manuka są u nas produktem egzotycznym i nie wszystkim znanym.

Prozdrowotne właściwości miodu znane są od wieków. Wiadomo, że miód ma działanie przeciwbakteryjne, poprawia odporność, łagodzi kaszel. Leki i środki wzmacniające na bazie miodu są polecane zwłaszcza dzieciom (powyżej pierwszego roku życia) oraz osobom przemęczonym, w stanach wyczerpania czy przy niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych, a więc także kobietom w ciąży.

Warto więc, aby przyszła mama regularnie spożywała naturalny miód pszczeli, zwłaszcza teraz, gdy zbliża się pora jesienno-zimowych infekcji. Ale trzeba też podkreślić, że nie wszystkie miody w równym stopniu korzystnie wpływają na nasze zdrowie. 

Czytaj:  Jak uniknąć przeziębienia jesienią?

Miód manuka właściwości: smakołyk z antypodów

Miody manuka pojawiły się na naszym rynku kilka lat temu, a przywędrowały dosłownie z drugiego końca świata, bo aż z Nowej Zelandii. Cóż jest w nich takiego szczególnego, że ludzie sprowadzają je z tak daleka i kupują za niemałe pieniądze (85 zł za 250 g), by móc się nimi raczyć? Wyjątkowe właściwości miodu manuka pochodzą od rośliny, której nektarem i pyłkiem żywią się pszczoły wytwarzające ten rodzaj miodu.

Chodzi o rosnący w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii krzew manuka (Leptospermum scoparium). Jego właściwości lecznicze są bardzo dobrze znane Aborygenom i Maorysom – rodowitym mieszkańcom tych terenów. Od czasów starożytnych sporządzali oni wywary z tej rośliny, lecząc za ich pomocą wiele różnorodnych dolegliwości.

W krzewie manuka znajduje się bowiem substancja aktywna o nazwie methylglyoxal, która ma wszechstronne działanie lecznicze. Jest ona obecna także w pyłku i nektarze z manuki, a w efekcie – także w wytworzonym na ich bazie miodzie. To właśnie methylglyoxal został przez naukowców uznany za główny aktywny składnik miodu manuka i to jemu miód ten zawdzięcza swoją światową karierę.

Czytaj: Odporność w ciąży: co jeść, by nie zachorować w ciąży?

Miód manuka leczy wrzody, biegunki, a nawet... raka

Methylglyoxal to substancja aktywna o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Jej właściwości lecznicze zostały potwierdzone wieloma badaniami naukowymi. Naukowcy udowodnili m.in., że methylglyoxal niszczy bakterię Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka, a także bakterie gronkowca, przyspieszając leczenie trudno gojących się ran.

Badania wykazały również, że wyjątkowe właściwości miodu manuka skutecznie hamują rozwój różnych typów komórek nowotworowych, m.in. raka piersi, skóry i raka jelita grubego. Ale to nie wszystko – dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym miód manuka z antypodów pomaga również w leczeniu zakażeń górnych dróg oddechowych, niestrawności i biegunki, a także korzystnie wpływa na stan jamy ustnej, powstrzymując rozwój bakterii wywołujących próchnicę.

I właśnie te ostatnio wymienione korzyści miodu manuka są szczególnie ważne z punktu widzenia przyszłej mamy. A więc będąc w ciąży warto zaopatrzyć się w miód manuka i jadać go nawet codziennie, szczególnie w okresie jesienno-zimowych przeziębień.

Ale też o każdej innej porze roku jedzenie miodu manuka dobrze robi kobiecie w ciąży, bo poprawia on odporność i trawienie, zapobiegając biegunkom i zaparciom. I choć miód manuka nie należy do produktów tanich, to w tym przypadku ten wydatek jest rzeczywiście inwestycją we własne zdrowie.

miesięcznik "M jak mama"

Kupując miód manuka, zwracaj uwagę na MGO

Swoje wyjątkowe zalety miód manuka zawdzięcza zawartości methylglyoxalu. Im wyższe jest jego stężenie, tym właściwości miodu są silniejsze. O stężeniu methylglyoxalu informuje oznaczenie na opakowaniu: miody oznaczone MGO™ 250+ zawierają co najmniej 250 mg methylglyoxalu w kilogramie miodu, produkty oznaczone MGO™400+ zawierają go natomiast co najmniej 400 mg w kilogramie. Na rynku są też miody o zawartości co najmniej 30, 100 i 550 mg methylglyoxalu w kilogramie produktu. Aby skutecznie walczyć z przeziębieniami, wystarczy już miód o stężeniu MGO™ 250+.

Jak jeść miód manuka?

Najlepiej rozpuść miód w wodzie. Sposób jedzenia miodu ma wpływ na to, jak wiele ze swoich właściwości zachowuje. Najlepiej wieczorem rozpuścić łyżeczkę miodu manuka w szklance wody i taki napój wypić rano na czczo.

Uwaga: woda, w której rozpuszczasz miód, nie powinna być gorąca, bo wysoka temperatura negatywnie wpływa na jego właściwości: w temperaturze powyżej 40°C miód manuka traci część swoich leczniczych właściwości, a powyżej 60°C – praktycznie wszystkie. Dlatego nie warto dodawać miodu do gorącej herbaty - lepiej poczekać, aż przestygnie.

Miód manuka można spożywać sam lub jako dodatek do dan i napojów. Ale to nie jedyna możliwość. Na rynku dostępne są też cukierki i lizaki zawierające miód manuka. Niektóre z nich są też wzbogacane propolisem. To odrobina słodkości, która poprawi humor i samopoczucie nie tylko dzieci. Inną alternatywą są syropy z miodem manuka. Zawierają często dodatki ziół i propolisu, a także wyciągi oraz ekstrakty roślinne i owocowe.

Miód manuka w kosmetykach

Miód manuka z racji swoich właściwości naprawczych i nawilżających świetnie sprawdza się także jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych. Kosmetyki z miodem manuka polecane są do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i podrażnionej. Działają regenerująco i łagodząco, przywracają skórze zdrowy wygląd i odpowiedni poziom nawilżenia.

Kosmetyki marki manuka Health New Zeland z miodem manuka MGO™ 250+ zawierają również olejek z kiełków pszenicy i olejek jojoba, a także dzikie masło z mango i wyciąg z aloe vera. Ponieważ nie zawierają sztucznych składników i parabenów, są polecane zwłaszcza dla osób cierpiących na alergie i borykających się z problemami skórnymi

Miód w diecie dzieci

Badania pokazują, że włączenie do diety miodu manuka może poprawiać samopoczucie dzieci i wzmocnić układ immunologicznych, jednocześnie łagodząc objawy przeziębienia i nie obciążając wątroby. Miód jest skutecznym sposobem na kaszel.

Właściwości miodu zostały poddane badaniu, które przeprowadzono na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii. Miało ono na celu określenie wpływu miodu na dzieci mające nocny kaszel. Autorzy badania dowiedli, że miód miał znaczący wpływ na nocny kaszel i jest świetny dla dzieci już od 1 roku życia.