Spis treści
Dla wszystkich przyszłych mam mamy złą wiadomość - błogosławiony stan nie oznacza, że teraz możecie jeść za dwoje i zapomnieć o wszystkich dietach, na których byłyście jeszcze kilka miesięcy temu.
Owszem, diety odchudzające odpadają, bo niedożywienie jest bardzo niezdrowe oraz niebezpieczne zarówno dla dziecka, jak i jego mamy. Jednak nadmierna ilość kalorii także źle wpływa na mamę i dziecko - zaburza prawidłowy rozwój płodu i szkodzi ciężarnej!
Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej
Jaka powinna być dieta w ciąży?
Właśnie dlatego na czas ciąży dietetycy i ginekolodzy radzą wykluczyć z jadłospisu niektóre pokarmy. Dieta kobiety ciężarnej powinna być zbilansowana pod względem jakości, a nie ilość spożywanego jedzenia.
– Przyjęło się, że kobieta w ciąży musi dużo zjeść. Tak naprawdę w pierwszym trymestrze kaloryczność nie powinna się w ogóle zwiększyć. Dopiero w drugim trymestrze zwiększamy ją o około 360-400 kcal, a w trzecim o 500 kcal – powiedział Krzysztof Wojdat, dietetyk z firmy Diet Box, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Przyszłe mamy powinny spożywać więcej owoców oraz warzyw, a także dbać o dostarczanie odpowiedniej ilości biała. Często konieczne jest także uzupełnienie niedoborów żelaza oraz suplementacja kwasu foliowego.
Czytaj: Co jeść, by nie przytyć nadmiernie w ciąży
Produkty zakazane w ciąży WIDEO
materiały prasowe Newseria