Odkryli, które produkty dobrze wpływają na ciążę. Jedz ich więcej, a dziecko będzie zdrowsze

2023-10-17 9:41

Co robić, aby ciąża przebiegała bezproblemowo, a dziecko urodziło się silne i zdrowe? To pytanie zadaje sobie każda mama, a także naukowcy, którzy przebadali ponad 11 tys. kobiet pod kątem ich diety w okresie prokreacyjnym. Znaleźli produkty, które - ich zdaniem - najlepiej wpływały na ciążę.

kobieta z dzieckiem kupująca warzywa

i

Autor: Getty images Odkryli, które produkty dobrze wpływają na ciążę. Jedz ich więcej, a dziecko będzie zdrowsze

Odpowiednia dieta w czasie ciąży jest bardzo ważnym czynnikiem gwarantującym zdrowie dziecka. Ale jak sie okazuje nie tylko w czasie ciąży, istotne jest żywienie w całym okresie reprodukcyjnym - twierdzą naukowcy i przedstawiają badania, które to potwierdzają. Co więcej: wymieniają produkty, które najlepiej wpływają na kondycję ciąży i maluszka. Oto one.

Dieta ma znaczenie

Wiele kobiet myśli, że unikanie alkoholu w ciąży czy kontrolowanie wagi w czasie oczekiwania na dziecko wystarczą. Najnowsze badania opublikowane w American Journal of Obstetrics and Gynecology pokazują, że istotne dla zdrowia dziecka jest to, jak się odżywiasz na wiele lat przed zajściem w ciążę. I nie chodzi oczywiście tylko o alkohol, niezdrowe tłuszcze czy cukier. Badania, o których mowa udowadniają, że najlepsza dla zdrowia dziecka i mamy jest dieta roślinna. Nie chodzi o to, aby każda ciężarna została weganką - raczej o zachowanie proporcji w diecie na korzyść warzyw i owoców.

Naukowcy podkreślają również, że ważne jest to, aby stawiać na dietę roślinna nie tylko w czasie 9 miesięcy oczekiwania na dziecko, ale już od najmłodszych lat, bowiem dla kondycji płodu liczy się sposób odżywiania w całym okresie rozrodczym.   

Dieta mamy - odżywianie przed ciążą

Czytaj również: Co faktycznie powinno się jeść w ciąży? Obalamy najpopularniejsze mity dotyczące diety

Wegetarianka w ciąży: czy wegetarianizm szkodzi dziecku?

Jakie korzyści płyną z diety roślinnej?

Najnowsze wyniki badań opublikowanych w sierpniu mówią o skuteczności diety roślinnej w minimalizowaniu ryzyka rozwoju nadciśnienia w czasie ciąży. To bardzo poważna dolegliwość, która wpływa negatywnie na przebieg ciąży i rozwój dziecka. Nie rzadko jest przyczyną wcześniejszego wywoływania porodu, niezbędnego do zapewnienia bezpieczeństwa matce i nienarodzonemu malcowi. Nadciśnienie jest też główną przyczyną niskiej masy urodzeniowej i wiąże się z ryzykiem wystąpienia zagrażającego życiu stanu przedrzucawkowego.

Do takich wniosków doszli naukowcy po prześledzeniu sposobów odżywiania się 11,5 tys. kobiet przez prawie 20 lat ich całego okresu rozrodczego. Na podstawie ankiet wypełnianych przez kobiety na temat częstotliwości i jakości spożywanej przez nich żywności pochodzenia roślinnego doszli do wniosku, że te przyszłe mamy, których dieta była głównie roślinna, miały lepsze wyniki ciśnienia w czasie ciąży. 

Istnieje korelacja między proporcją produktów pochodzenia zwierzęcego a częstością występowania nadciśnienia. Wraz ze spadkiem ilości produktów pochodzenia zwierzęcego (następnie zwiększeniem zamienników pochodzenia roślinnego) ryzyko wystąpienia u kobiet zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży znacznie się zmniejszyło - twierdzi główny autor badania, dr Jorge E. Chavarro. Według niego dieta roślinna stosowana na długo przed ciążą zmniejsza również ryzyko chorób przewlekłych u kobiety w przyszłości, a więc także po okresie rozrodczym.