Najważniejsza zasada obowiązująca w tym okresie brzmi: jedz dla dwojga, nie za dwoje. Dzięki odpowiedniej diecie przyszła mama dba nie tylko o swoje zdrowie, ale także o nowe życie, które w sobie nosi. Prawidłowy jadłospis kobiety ciężarnej nie różni się aż tak bardzo od tego, który układa się z poszanowaniem podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Najważniejsze są urozmaicenie diety i regularność posiłków. Powinnaś jeść 4–5 razy dziennie, a jeśli cierpisz z powodu cukrzycy ciążowej – nawet 6. Staraj się jadać regularnie, najlepiej co 3 godziny. Ostatni posiłek zaplanuj na 2–3 godziny przed snem. Nie podjadaj, zwłaszcza słodyczy i słonych przekąsek. Musisz zrezygnować z wszelkich używek: alkoholu, papierosów, kofeiny. To najbardziej oczywiste zasady, ale po prostu musiałyśmy o tym wspomnieć.
- to fragment wstępu do książki "Dieta w ciąży", poradnika, którego autorkami są:
- Magdalena Czyrynda-Koleda
- Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska
- Ewa Sypnik-Pogorzelska
- Monika Stromkie-Złomaniec
Książka została przygotowana przez zespół ekspertek żywieniowych z dużym doświadczeniem zawodowym, które same – jako mamy – borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży.
Znajdziesz tu:
- sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki,
- podział przepisów na trymestry,
- informacje dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki,
- wyliczenia kaloryczności i wartości odżywczej każdej potrawy.
Ta książka to zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne dietetyczki, by 9 miesięcy ciąży upłynęło smacznie i zdrowo!
Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień z pacjentami w warszawskich poradniach dietetycznych.
Patronem medialnym publikacji jest M jak mama.

i
