Czego nie można jeść w ciągu 9 miesięcy ciąży? Czy istnieją produkty zakazane w ciąży? Warto tego się dowiedzieć, bo dieta przyszłej mamy jest bardzo ważna dla rozwoju nienarodzonego dziecka. Zanim więc sięgniesz po jakikolwiek produkt, zastanów się dobrze, czy nie zaszkodzi on tobie i dziecku.
Poznaj listę produktów zakazanych w ciąży i dowiedz się czego nie może jeść przyszła mama, a co jest dozwolone, wbrew obiegowej opinii.
Spis treści
- Produkty zakazane w ciąży. Czego nie nie możesz spożywać?
- Produkty, których lepiej unikać
- Produkty niesłusznie odradzane w ciąży
Produkty zakazane w ciąży. Czego nie nie możesz spożywać?
1. Izomery trans kwasów tłuszczowych
Ten rodzaj tłuszczu obecny jest w wysoko przetworzonej żywności i możliwe jest wykluczenie go z diety kompletnie. Nasz organizm nie produkuje tego typu tłuszczu, jego jedynym źródłem jest dieta.
Spożywanie izomerów trans łączone jest z wzrostem ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, ma to szczególne znaczenie podczas ciąży i karmienia piersią. Dlaczego należą do produktów zakazanych w ciąży?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Izomery trans przechodzą barierę łożyskową, jak również są wydzielane z mlekiem, a ich występowanie może przyczynić się do takich zaburzeń jak stan przedrzucawkowy, zaburzenia rozwoju płodu, atopia.
Aby się przed nimi ustrzec, należy wykluczyć z diety produkty smażone w głębokim tłuszczu, kostki rosołowe, chipsy, krakersy itp., wafelki, ciastka, kupowane ciasta oraz wszystkie produkty zawierające w składzie „utwardzony tłuszcz roślinny”, „tłuszcz cukierniczy/piekarniczy”. To składniki i produkty zakazane w ciąży.
Zobacz: Próby wątrobowe w ciąży - jak odczytać wyniki?
Oto zdrowsze alternatywy dla produktów, na które możesz mieć w ciąży ochotę:
2. Surowy nabiał, jaja, mięso czy ryby
Kolejnymi produktami zakazanymi w ciąży są surowe, niedokładnie upieczone lub krwiste produkty. Zagrażają one kobietom w ciąży i ich dzieciom zakażeniami pokarmowymi, część z nich nie daje żadnych objawów.
W surowym mięsie i jajach mogą też znaleźć się drobnoustroje wywołujące toksoplazmozę lub listerię. Dlatego zdecydowanie należy dopilnować, aby potrawy trafiające na nasz talerz były dobrze ugotowane i aby pochodziły z pewnych źródeł.
3. Alkohol
Jeśli chodzi o ten rodzaj produktów zakazanych w ciąży, niespodzianki nie ma. W Polsce jak i w wielu innych krajach (w tym Francji), kobietom w ciąży zaleca się kompletną abstynencję alkoholową. Nawet niewielka ilość alkoholu może spowodować zaburzenia rozwoju dziecka.
Czytaj: Dieta niskotłuszczowa a ciąża. Czy w ciąży trzeba jeść tłuszcze?
4. Sery pleśniowe
Zakaz dotyczy wyłącznie serów produkowanych z surowego, niepasteryzowanego mleka. Takie są np. sprowadzane z Francji sery brie czy camembert oraz twarde sery przerośnięte szlachetną niebieską pleśnią.
Tego rodzaju sery niosą ryzyko zakażenia bakteriami Listerii. Jeżeli jednak sery pleśniowe produkowane są z mleka pasteryzowanego (a takie są właśnie polskie sery pleśniowe), ich spożywanie jest dla ciężarnej bezpieczne.
5. Wątróbka
Wątroba jest magazynem dla wielu substancji w tym witaminy A w formie retinolu, który w dużych stężeniach jest toksyczny dla płodu. Zaleca się całkowitą eliminację wątróbki z diety kobiety ciężarnej. Należy zwrócić uwagę na przetwory mogące zawierać w swoim składzie wątróbkę np. pasztety.
Czytaj: Alkohol w ciąży - fakty i mity dotyczące picia alkoholu w ciąży
Dieta bogata w żelazo w ciąży – produkty bogate w żelazo dla ciężarnych
Produkty, których lepiej unikać
1. Cukier
Cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy zdominował nasza dietę, dzisiaj ciężko znaleźć produkty, które ich nie zawierają. Zgodnie z zaleceniami tylko 10 procent energii z diety mogą stanowić tego typu cukry, zjadamy ich znacznie więcej.
Niekontrolowane spożycie produktów zakazanych w ciąży - słodkich przekąsek i napojów w ciąży może doprowadzić do nadmiernego przybierania na masie ciała, zaburzeniom węglowodanowym (jak cukrzyca ciężarnych), które mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla bezpieczeństwa ciąży, makrosomii płodu, może rzutować także na przyszłe zdrowie dziecka, zwiększając ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.
Czytaj: Czym zastąpić cukier w ciąży? Poznaj ksylitol, stewię, erytrol
Stan przedcukrzycowy - jak zapobiegać rozwojowi cukrzycy
2. Kofeina
Czy kawa należy do produktów zakazanych w ciąży? Niezupełnie. Nadużywanie kawy lub napojów energetycznych może być bardzo niebezpieczne w ciąży, jednak nie trzeba rezygnować z napojów kofeinowych w ogóle. Najbezpieczniej zrezygnować z nich w 1 trymestrze ciąży, a później ograniczyć spożycie kofeiny do 200 mg dziennie.
Zawartość kofeiny w danych produktach (w mg)
- Kawa espresso (pojedyncze): 75-100
- Kawa z ekspresu z filtrem (filiżanka): 100-115
- Kawa rozpuszczalna (filiżanka): 75
- Kawa bezkofeinowa (filiżanka): 4
- Herbata (filiżanka):50
- Czekolada gorzka (50g):50
- Kakao do picia (filiżanka): do 10
3. Herbaty ziołowe
Napary ziołowe mogą mieć działanie tak samo silne jak leki, ale jednocześnie w większości nie są sprawdzone pod względem bezpieczeństwa stosowania w ciąży. Dlatego należy pozostać przy stosowaniu tych bezpiecznych: pokrzywy, mniszka lekarskiego, nagietka.
4. Kiełki
Kiełki zawierają w sobie bogactwo witamin i składników mineralnych, ale jednocześnie mogą grozić zatruciem pokarmowym. Bezpieczniej jest zrezygnować z kupowania kiełków, kiełkować je w domu i dokładnie myć.
Produkty niesłusznie odradzane w ciąży
1. Maliny
Mit o tym, że maliny należą do produktów zakazanych w ciąży najprawdopodobniej narodził się metodą „głuchego telefonu”. W ciąży należy unikać naparu z liści malin (lub poziomek) do 32 tygodnia ciąży, ponieważ są im przypisywane właściwości przyspieszające poród. Ale nie są to informacje potwierdzone, a nawet niekiedy odrzucane ze względów naukowych. Tak czy inaczej, owoce maliny można bezpiecznie spożywać.
2. Ananas
Ananas mógł znaleźć się na czarnej liście przez zawartość bromeliny – substancji stosowanej w medycynie do zwalczania stanów zapalnych. Środków z bromeliną nie zaleca się kobietom w ciąży. Jednak ananasa można zjeść bezpiecznie – zbyt dużą dawkę uzyskujemy przy spożyciu co najmniej 7 ananasów na raz.
3. Grzyby
Przez lata grzybom odbierane były wszelkie właściwości zdrowotne, sądzona że mają one jedynie właściwości smakowe. Okazuje się jednak że bardzo mało jeszcze o grzybach wiemy, a mogą one być jednym z najcenniejszych i najzdrowszych produktów na naszych talerzu, a to dzięki zawartości przeciwutleniaczy, niezbędnych w naszej diecie na każdym etapie życia. Tak więc nie rezygnujemy z grzybów jadalnych, ale sprawdzajmy dokładnie, czy nie są trujące.