Przepisy na zgagę w ciąży, czyli co jeść, aby nie mieć zgagi

2020-06-03 10:11

Jest wiele sposobów na zgagę w ciąży, jednak najbardziej skuteczną, jest zmiana menu i odpowiednia dieta. Poznaj przepisy na zgagę w ciąży i dowiedz się, co jeść, aby nie mieć zgagi.

Przepis na zgagę, czyli jak jeść w ciąży, aby nie mieć zgagi

i

Autor: _photos.com|photos.com

Spis treści

  1. Przepisy na zgagę w ciąży
  2. Zasady żywienia pozwalające uniknąć zgagi w ciąży

Zgaga w ciąży to piekący ból, trudności w przełykaniu, czasem odruchy wymiotne – tym dolegliwościom winne są przede wszystkim zmiany, jakie następują w przewodzie pokarmowym pod wpływem hormonów ciążowych. Ale nie tylko. Do listy winowajców zgagi w ciąży trzeba dopisać niewłaściwe nawyki żywieniowe: objadanie się, sięganie po produkty ciężkostrawne i powodujące nadmierne wydzielanie kwasów żołądkowych.

Zgagi w ciąży nie da się zupełnie uniknąć, ale można ją zminimalizować jedząc odpowiedni potrawy zmniejszające kwasotę żołądka. Oto kilka przepisów na zgagę dobrych dla kobiet w ciąży.

Czytaj: Zgaga, mdłości pod koniec ciąży: jakie dolegliwości ciążowe czekają cię w końcówce ciąży

Bezpieczne leki na zgagę w ciąży

Przepisy na zgagę w ciąży

Oto kilka propozycji przepysznych dań, które dostarczą ci wyłącznie wartościowych składników oraz pomogą zapobiec nieprzyjemnej dolegliwości. Na zgagę towarzyszącą ciąży łagodzące działanie mogą mieć: woda, mleko i jego przetwory, migdały, imbir, siemię lniane oraz inne dania i napary sporządzone na bazie tych produktów – sięgaj po nie, wymyślając nowe potrawy lub modyfikując te, które do tej pory przygotowywałaś.

  • Przysmak jabłkowo-cynamonowy z siemieniem

Składniki: 1 szklanka mleka (do 2 proc. tłuszczu), 3 łyżki mielonego siemienia lnianego, 1 jabłko, szczypta cynamonu

Sposób przygotowania: Do gorącego mleka wsypać 3 łyżki siemienia lnianego. Po kwadransie dodać pokrojone jabłko i szczyptę cynamonu.

  • Przekąska z migdałami i suszonymi owocami

Składniki: po 2 sztuki suszonych owoców: fig, daktyli, moreli oraz śliwek, 5 migdałówSposób przygotowania: Suszone owoce dokładnie umyć i pokroić. Wymieszać razem z pokrojonymi migdałami. Można chrupać między posiłkami.

  • Siemieniowe sezamki

Składniki: 5 łyżek siemienia lnianego, 2 łyżki miodu, odrobina wody Sposób przygotowania: Siemię lniane uprażyć na patelni, dodać odrobinę wody i miód, wymieszać. Masę wyłożyć na arkusz pergaminu lub papier do pieczenia, delikatnie rozwałkować. Po przestudzeniu placek pokroić na niewielkie kwadraty.

  • Napar z siemienia lnianego

Składniki: 2 łyżki siemienia lnianego, 2 szklanki wodySposób przygotowania: Siemię lniane zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu przez 15–20 minut. Powstały napar odcedzić i wypić. Wskazówka: Aby napojowi nadać smak, przegotowany wywar można wymieszać z naparem z zielonej herbaty.

  • Napar z korzenia imbiru

Składniki: 4 plasterki świeżego, obranego kłącza imbiru, 1 szklanka wodySposób przygotowania: Szklanką wrzątku zalać 4 plasterki świeżego, obranego kłącza imbiru. Napar pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Pić ciepły.

Przeczytaj koniecznie: Dania z imbirem: 5 propozycji dla całej rodziny

Właściwości lecznicze IMBIRU

Sposoby na ból głowy w ciąży - co robić gdy w ciąży boli głowa

Zasady żywienia pozwalające uniknąć zgagi w ciąży

  • rano nie zrywaj się od razu z łóżka. Najpierw zjedz coś lekkiego – krakersa, pół banana – lub wypij parę łyków ciepłego mleka. Wstań po kwadransie.
  • jedz często, ale małe porcje (5–6 posiłków). Nie obciążysz żołądka i nie dopuścisz, by był pusty – to wtedy nadmiar kwasów może dać się we znaki.
  • po jedzeniu nie schylaj się i nie kładź na plecach.
  • dużo pij – najlepiej wodę niegazowaną i niskosodową – ale nie tuż po posiłku. Możesz pić również herbatki ziołowe, szczególnie pomocne są: rumianek, melisa, mięta.
  • kolację jedz nie później niż 2 godziny przed snem.
  • jadaj dania lekkostrawne (gotowane na parze, pieczone, a nie smażone).
  • zapomnij o fast foodach oraz daniach typu zupki w proszku.
  • znikaj posiłków bardzo zimnych i gorących.
  • nie dla ciebie: mocne buliony i wywary, marynaty, pikantne, słone i ostre przyprawy (chrzan, musztarda, papryka, maggi) – zamiast nich dodawaj zioła.
  • pilnuj wagi. Zgaga i nadwaga często idą w parze.

miesięcznik "M jak mama"