Spis treści
Zgaga w ciąży to piekący ból, trudności w przełykaniu, czasem odruchy wymiotne – tym dolegliwościom winne są przede wszystkim zmiany, jakie następują w przewodzie pokarmowym pod wpływem hormonów ciążowych. Ale nie tylko. Do listy winowajców zgagi w ciąży trzeba dopisać niewłaściwe nawyki żywieniowe: objadanie się, sięganie po produkty ciężkostrawne i powodujące nadmierne wydzielanie kwasów żołądkowych.
Zgagi w ciąży nie da się zupełnie uniknąć, ale można ją zminimalizować jedząc odpowiedni potrawy zmniejszające kwasotę żołądka. Oto kilka przepisów na zgagę dobrych dla kobiet w ciąży.
Czytaj: Zgaga, mdłości pod koniec ciąży: jakie dolegliwości ciążowe czekają cię w końcówce ciąży
Bezpieczne leki na zgagę w ciąży
Przepisy na zgagę w ciąży
Oto kilka propozycji przepysznych dań, które dostarczą ci wyłącznie wartościowych składników oraz pomogą zapobiec nieprzyjemnej dolegliwości. Na zgagę towarzyszącą ciąży łagodzące działanie mogą mieć: woda, mleko i jego przetwory, migdały, imbir, siemię lniane oraz inne dania i napary sporządzone na bazie tych produktów – sięgaj po nie, wymyślając nowe potrawy lub modyfikując te, które do tej pory przygotowywałaś.
- Przysmak jabłkowo-cynamonowy z siemieniem
Składniki: 1 szklanka mleka (do 2 proc. tłuszczu), 3 łyżki mielonego siemienia lnianego, 1 jabłko, szczypta cynamonu
Sposób przygotowania: Do gorącego mleka wsypać 3 łyżki siemienia lnianego. Po kwadransie dodać pokrojone jabłko i szczyptę cynamonu.
- Przekąska z migdałami i suszonymi owocami
Składniki: po 2 sztuki suszonych owoców: fig, daktyli, moreli oraz śliwek, 5 migdałówSposób przygotowania: Suszone owoce dokładnie umyć i pokroić. Wymieszać razem z pokrojonymi migdałami. Można chrupać między posiłkami.
- Siemieniowe sezamki
Składniki: 5 łyżek siemienia lnianego, 2 łyżki miodu, odrobina wody Sposób przygotowania: Siemię lniane uprażyć na patelni, dodać odrobinę wody i miód, wymieszać. Masę wyłożyć na arkusz pergaminu lub papier do pieczenia, delikatnie rozwałkować. Po przestudzeniu placek pokroić na niewielkie kwadraty.
- Napar z siemienia lnianego
Składniki: 2 łyżki siemienia lnianego, 2 szklanki wodySposób przygotowania: Siemię lniane zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu przez 15–20 minut. Powstały napar odcedzić i wypić. Wskazówka: Aby napojowi nadać smak, przegotowany wywar można wymieszać z naparem z zielonej herbaty.
- Napar z korzenia imbiru
Składniki: 4 plasterki świeżego, obranego kłącza imbiru, 1 szklanka wodySposób przygotowania: Szklanką wrzątku zalać 4 plasterki świeżego, obranego kłącza imbiru. Napar pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Pić ciepły.
Przeczytaj koniecznie: Dania z imbirem: 5 propozycji dla całej rodziny
Sposoby na ból głowy w ciąży - co robić gdy w ciąży boli głowa
Zasady żywienia pozwalające uniknąć zgagi w ciąży
- rano nie zrywaj się od razu z łóżka. Najpierw zjedz coś lekkiego – krakersa, pół banana – lub wypij parę łyków ciepłego mleka. Wstań po kwadransie.
- jedz często, ale małe porcje (5–6 posiłków). Nie obciążysz żołądka i nie dopuścisz, by był pusty – to wtedy nadmiar kwasów może dać się we znaki.
- po jedzeniu nie schylaj się i nie kładź na plecach.
- dużo pij – najlepiej wodę niegazowaną i niskosodową – ale nie tuż po posiłku. Możesz pić również herbatki ziołowe, szczególnie pomocne są: rumianek, melisa, mięta.
- kolację jedz nie później niż 2 godziny przed snem.
- jadaj dania lekkostrawne (gotowane na parze, pieczone, a nie smażone).
- zapomnij o fast foodach oraz daniach typu zupki w proszku.
- znikaj posiłków bardzo zimnych i gorących.
- nie dla ciebie: mocne buliony i wywary, marynaty, pikantne, słone i ostre przyprawy (chrzan, musztarda, papryka, maggi) – zamiast nich dodawaj zioła.
- pilnuj wagi. Zgaga i nadwaga często idą w parze.
miesięcznik "M jak mama"