Spis treści
Dlaczego prezentujemy akurat przepisy na koktajle? Bo koktajle owocowe i warzywne można przygotowywać ze świeżych lub mrożonych warzyw i owoców. Szklanka takiego napoju świetnie uzupełnia utraconą wodę i „wypocone” wraz z nią witaminy i mikroelementy. Większość owoców (zwłaszcza truskawki, porzeczki i kiwi) to bogate źródło witaminy C, banany – magnezu, awokado – kwasu foliowego.
Marchewka obfituje w beta-karoten, buraki – w żelazo, a pomidory – w potas (pierwiastek, który reguluje gospodarkę wodną organizmu; jest bardzo ważny zwłaszcza w porze upałów, ponieważ tracimy go sporo wraz z potem). Zmiksowane owoce i warzywa mają też sporo błonnika, który zapobiega zaparciom.
A jeśli nie lubisz mleka, koktajle z dodatkiem jogurtu, maślanki czy kefiru to dobry sposób, by bezboleśnie przemycić do organizmu dodatkową dawkę wapnia. Przyrządzanie napojów ze świeżych warzyw i owoców ułatwi ci sokowirówka.
Jeśli jej nie masz, korzystaj z tzw. świeżo wyciskanych soków jednodniowych – jest ich na rynku coraz większy wybór (buraczki możesz ugotować i zmiksować lub zetrzeć na tarce). Koktajle z warzyw przyprawiaj zieleniną: szczypiorkiem, natką, koperkiem, bazylią, kiełkami. To także jest bogate źródło witamin i składników mineralnych.
Czytaj: 15 warzyw i owoców, które służą ciąży i przyszłej mamie
Koktajle warzywne
- Awokado z marchewką
Zmiksuj 1/2 dojrzałego awokado; 2 marchewki obierz, pokrój, wyciśnij w sokowirówce (lub użyj 3/4 szklanki gotowego soku). Sok zmiksuj z miąższem awokado, przypraw sokiem z cytryny.
Czytaj: Co pić w ciąży? Najzdrowsze napoje dla przyszłej mamy
- Pomidor po włosku
3–4 pomidory sparz, obierz, pokrój na ćwiartki. 1/2 łodygi selera naciowego obierz, pokrój lub zetrzyj na tarce, zmiksuj z pomidorami. Dodaj posiekane listki bazylii, przypraw solą i pieprzem.
- Buraczki w jogurcie
Ugotowanego młodego buraka zetrzyj na tarce (lub użyj 1/2 szklanki soku), zmiksuj z kubkiem jogurtu i łyżeczką startego chrzanu. Przypraw solą, dodaj posiekaną natkę, posyp pistacjami.
- Ogórkowy chłodnik
2–3 kiszone ogórki zetrzyj na tarce. Dodaj po czubatej łyżeczce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki oraz kubek kefiru, zmiksuj. Ewentualnie przypraw pieprzem.
- Ziołowa maślanka
Szklankę maślanki zmiksuj z czubatą łyżką posiekanych ziół (natki, koperku, szczypiorku) i kilkoma różyczkami ugotowanych brokułów (albo 2 łyżkami kiełków brokuła lub rzodkiewki).
Koktajle owocowe
- Lodowy mix
3–4 kpki lodów śmietankowych albo truskawkowych lekko rozmroź. Dodaj kilka dojrzałych truskawek i sporą garść czerwonych porzeczek, dokładnie zmiksuj. Udekoruj świeżymi owocami.
- Jagodowy pucharek
Po garści owoców leśnych (malin i jeżyn lub jagód) przebierz, zmiksuj z kubkiem jogurtu, łyżką śmietany 12 proc. i łyżeczką cukru trzcinowego, melasy lub miodu.
- Rześki koktajl z kiwi
2 dojrzałe owoce kiwi obierz, pokrój w plasterki. Zmiksuj z plastrem ananasa (najlepiej świeżego) lub 1/2 szklanki soku z ananasa. Dodaj po 1/2 szklanki mleka i jogurtu, wymieszaj.
- Bananowy krem z gruszką
Banana i gruszkę obierz, pokrój w plasterki, włóż do miksera, od razu skrop sokiem z cytryny. Dodaj 1/2 szklanki zimnego mleka i łyżkę śmietany 12 proc., wsyp szczyptę imbiru, zmiksuj.
- Truskawka z poziomką
Kilka dużych, dojrzałych truskawek i garstkę poziomek oczyść z szypułek, zmiksuj z łyżeczką cukru trzcinowego lub melasy. Dodaj szklankę maślanki, wymieszaj.
- Aksamitna brzoskwinia
2 dojrzałe brzoskwinie sparz, obierz ze skórki, pokrój w plasterki, zmiksuj z łyżeczką miodu i odrobiną soku pomarańczowego. Miąższ wlej do szklanki, dodaj gęsty jogurt, wymieszaj.
miesięcznik "M jak mama"