Tuńczyk w ciąży: dlaczego nie powinno się jeść TUŃCZYKA w czasie ciąży?

2019-07-30 13:23

Kobiety nie powinny jeść tuńczyka w czasie ciąży, mimo że w trakcie oczekiwania na dziecko zalecane jest spożywanie dużej ilości ryb - są bogate w cenną witaminę D oraz kwasy Omega-3. Wyjątkiem w tej zasadzie jest jednak wspomniany tuńczyk. Dlaczego?

Czy można jeść tuńczyka w ciąży?

i

Autor: Getty images

Tuńczyk w czasie ciąży nie jest zalecaną potrawą. W okresie oczekiwania na dziecko trzeba zwracać szczególną uwagę na zdrową dietę, czyli jeść produkty wartościowe odżywczo.

Dania powinny być pożywne oraz dostarczać organizmowi wszystkich witamin, składników odżywczych i makro- oraz mikroelementów. Tymczasem tuńczyk może zawierać szkodliwe substancje. 

Czytaj: Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno jeść w ciąży

Tuńczyk w czasie ciąży - jeść czy nie?

Szczególne miejsce w menu ciężarnej powinny zajmować ryby, które zawierają dużą dawkę witaminy D oraz kwasów Omega-3. Lekarze apelują, aby kobiety spożywały je 3 razy w tygodniu. Zalecenia te nie dotyczą jednak tuńczyka.

Tuńczyki żyją w słonej wodzie, a w mięsie ich mogą odkładać się duże ilości rtęci. Częste spożywanie tuńczyka może spowodować poważne wady rozwojowe dziecka - informują Amerykanie z organizacji pozarządowej Consumers Union. Rtęć negatywnie wpływa na rozwój płodu i powoduje uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego.

Co ciekawe, duże ilości rtęci zawierają również owoce morza, makrele, mieczniki i rekiny. Według badaczy, nie należy jeść ich więcej niż 600-700 g tygodniowo.

Czytaj:

Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej?

5 powodów, dla których powinnaś przyjmować WITAMINĘ D w CIĄŻY

Warto wiedzieć

Czym zastąpić tuńczyka?
Tuńczyka spokojnie można zastąpić łososiem, pstrągiem, solą czy sumem. Ryby te są bowiem bezpieczne dla ciężarnych i nienarażone na występowanie rtęci.

Witaminy na czas ciąży. Co o nich wiesz?

Pytanie 1 z 13
Czym jest kwas dokozaheksaenowy zalecany kobietom ciężarnym?