Jajka, ze względu na swoje właściwości odżywcze i łatwość w przygotowaniu, stanowią doskonały wybór dla kobiet w ciąży i maluchów, szczególnie w kontekście problemów trawiennych i porannych mdłości.
Jajka: bogactwo składników odżywczych dla przyszłych mam
Jak jabłka, tak i jajka powinny być spożywane codziennie, mówią eksperci. Według egginfo.co.uk, jajka są naturalnym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak wysokiej jakości białko, witaminy i minerały. Są również bogate w witaminę B2 (ryboflawinę), witaminę B12, witaminę D, selen i jod. Jajka zawierają witaminę A oraz szereg innych witamin z grupy B, takich jak foliany, biotynę, kwas pantotenowy i cholinę, a także inne niezbędne minerały.
Dla kobiet w ciąży jajka są znakomitym źródłem białka, co jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju tkanek, mięśni i narządów dziecka. Ponadto, cholina obecna w jajkach odgrywa rolę w rozwoju mózgu i pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej.
Jak jabłka, tak i jajka powinny być spożywane codziennie, mówią eksperci, dla ogólnego zdrowia osoby. Według egginfo.co.uk, jajka są naturalnym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak wysokiej jakości białko, witaminy i minerały. Są również bogate w witaminę B2 (ryboflawinę), witaminę B12, witaminę D, selen i jod. Jajka zawierają witaminę A oraz szereg innych witamin z grupy B, takich jak foliany, biotynę, kwas pantotenowy i cholinę, a także inne niezbędne minerały.
Jajka. Co mówią eksperci?
Dietetyczka Samreen Saniya z Grupy Szpitali Cloudnine, Old Airport Road, Bengaluru, mówi, że jajka są wartościowym wyborem dla kobiet w ciąży ze względu na następujące korzyści zdrowotne:
- Zawierają wysokiej jakości białko: Jajka są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, kluczowego dla prawidłowego rozwoju tkanek, mięśni i organów dziecka.
- Mają zawartość choliny: Cholina odgrywa rolę w rozwoju mózgu i pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej. Cholina jest szczególnie ważna podczas ciąży.
- Witaminy i minerały: Niezbędne witaminy, takie jak B12, są ważne dla funkcjonowania nerwów, a minerały, takie jak żelazo, pomagają zapobiegać anemii, powszechnemu problemowi podczas ciąży.
- Kwasy tłuszczowe omega-3: Jajka, zwłaszcza te wzbogacone w omega-3, zawierają te niezbędne kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do rozwoju mózgu i oczu dziecka.
- Apetyt: Kombinacja białka i zdrowych tłuszczów w jajkach pomaga zapewnić uczucie sytości i trwałej energii, korzystne dla kontrolowania apetytu w czasie ciąży.
- Łatwo przyswajalne: Jajka są łatwe do strawienia, co czyni je wygodną i odżywczą opcją dla kobiet w ciąży, szczególnie gdy mogą być problemem poranne mdłości lub kwestie trawienne.
- Przy każdej zmianie diety podczas ciąży, należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że nasze potrzeby żywieniowe są w pełni spełniane. Warto również poruszyć kwestię ograniczeń dietetycznych podczas ciąży - mówi dietetyczka.
Przepisy na smaczne dania z jajek dla najmłodszych
Samreen Saniya, dietetyk z Cloudnine Group of Hospitals w Bengaluru, proponuje gotować dzieciom proste i odżywcze dania z jajek, które mogą spodobać się maluchom. Wśród nich są między innymi muffiny z jajkiem i warzywami, małe omlety w formie babeczek, quesadilla z jajkiem i serem czy kanapka z jajkiem.
Ekspertka dodaje, że jeśli chodzi o małe dzieci, karmienie ich jajkami może być nie lada wyzwaniem, ponieważ wiele dzieci jest bardzo wybrednych. Australianeggs.org.au mówi, że zaleca się wprowadzenie dobrze ugotowanych całych jajek do diety dziecka w pierwszym roku życia, około szóstego miesiąca, ale nie wcześniej niż w czasie czwartego miesiąca. Jajka spełniają potrzeby żywieniowe dziecka i ponieważ są łatwe do przygotowania, są idealnymi opcjami posiłków dla zapracowanych rodziców.