Spis treści
- Wada cewy nerwowej: rozpoznanie choroby
- Wada cewy nerwowej: jak jej zapobiegać?
- Wada cewy nerwowej: ile kwasu foliowego dostarczać?
Wada cewy nerwowej: rozpoznanie choroby
Wada cewy nerwowej wynika z niedorozwoju mózgu i czaszki dziecka. Powoduje bezmózgowie, przepuklinę mózgu i rozszczep kręgosłupa. Do tej pory nie udało się wynaleźć skutecznej metody jej leczenia.
Wadę cewy nerwowej można wykryć w czasie badania USG, wykonanego około 20. tygodnia ciąży. Jeśli lekarz podejrzewa, że dziecko może być chore, kieruje ciężarną na amniopunkcję. Polega ona na nakłuciu jamy owodniowej i zbadaniu poziomu alfafetoproteiny w płynie owodoniowym.
Kolejne badanie przeprowadza się po urodzeniu dziecka. Lekarze sprawdzają obwód głowy, deformację kończyn, przezciemieniowy układ nerwowy. W zależności od wyników badania lekarze wdrażają odpowiednie leczenie.
Czytaj: Gdy dziecko rodzi się chore - gdzie szukać pomocy?
Wada cewy nerwowej: jak jej zapobiegać?
Nie ma środka, który jest w stanie zagwarantować, że dziecko nie będzie miało wady cewy nerwowej. Można jednak obniżyć ryzyko wystąpienia choroby aż o 70 procent, przyjmując... kwas foliowy. Najlepiej jest robić to jeszcze przed zajściem w ciążę oraz w jej pierwszych 12. tygodniach.
Kwas foliowy to nie tylko suplementy (które należy przyjmować), ale również dieta. Należy do niej wprowadzić zielone warzywa (szpinak, sałata, brokuły, szparagi, kalafior), pomarańcze i banany, drożdże oraz wątróbkę (ale niewielkie ilości). Nie będą one jednak w stanie zapewnić dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, dlatego tak ważna jest dodatkowa suplementacja.
Czytaj więcej: Najważniejsze witaminy i minerały w ciąży, które powinnaś przyjmować
Wada cewy nerwowej: ile kwasu foliowego dostarczać?
W okresie, w którym kobiety starają się o dziecko, powinny dostarczać organizmowi 0,6-0,8 mikrogramów kwasu foliowego dziennie. Samą dietą nie są w stanie tego zrobić - musiałyby codziennie zjadać 0,5 kg kapusty. W pierwszych tygodniach ciąży dawka ta powinna wzrosnąć do 400 mikrogramów (0,4 mg) kwasu foliowego dziennie.