Wątróbka może doprowadzić do wad rozwojowych płodu [FILM]

2019-08-13 10:10

Wątróbka to jedna z tych potraw, których spożywanie w ciąży jest kontrowersyjne. Dieta w ciąży powinna być zbilansowana pod względem jakości, a nie ilości spożywanych produktów. Ciężarne powinny wykluczyć ze swoich jadłospisów niektóre produkty, m.in. właśnie wątróbkę, oscypki, sery pleśniowe czy ryby bałtyckie.

DIETA w CIĄŻY: Wątróbka może doprowadzić do wad rozwojowych płodu [FILM]

i

Autor: thinkstockphotos.com Wątróbka jest szkodliwa dla kobiet w ciąży

Każda przyszła mama powinna zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Wiele ulubionych produktów spożywczych musi odstawić na bok na czas ciąży. Do nich należą m.in: wątróbka, oscypki, ryby bałtyckie czy sery pleśniowe.

Dlaczego ciężarne powinny jeść BROKUŁY? >>

Dlaczego wątróbka w ciąży jest niewskazana?

Mogłoby się wydawać, że spożywanie wątróbki w czasie ciąży jest zbawienne przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość żelaza, a na jego niedobory często cierpią kobiety ciężarne. Okazuje się, że jest wręcz przeciwnie - wątróbki należy unikać!

– Przyszłe mamy powinny wykluczyć z diety sery pleśniowe, oscypek, ponieważ jest przygotowany z mleka niepasteryzowanego oraz wątróbkę, która zawiera duże ilości witaminy A w postaci retinolu, co może być groźne dla płodu - powiedział Krzysztof Wojdat, dietetyk z firmy Diet Box w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle.

Dlaczego ciężarne nie powinny jeść TUŃCZYKA? >>

Wysokie dawki retinolu mogą doprowadzić do wad rozwojowych dziecka, a także poronienia. Kobiety w ciąży muszą też zrezygnować ze spożywania ryb bałtyckich, szczególnie śledzi i łososi, ze względu na skażenie zanieczyszczeniami środowiskowymi.

Czytaj: Produkty zakazane w ciąży - czego nie jeść?

Neewseria. Agencja informacyjna