Wino w ciąży dla wielu kobiety nie jest czymś, co może zagrażać zdrowiu ich dziecka. Uważają, że lampka czerwonego wina w ciąży wypita od czasu do czasu do kolacji czy obiadu nie zaszkodzi, a nawet wpłynie pozytywnie na zdrowie ich i ich nienarodzonego malca.
Wino zawiera przecież minerały, takie jak magnez, wapń czy żelazo, które są bardzo potrzebne w okresie oczekiwania na dziecko, a także wolne rodniki oraz flawonoidy znane z dobroczynnego wpływu na serce i układ krążenia.
Te zalety wina są prawdziwe, jednak nie zmienia to faktu, że wino jest alkoholem, a alkohol w ciąży jest zakazany w każdej ilości. Sprawdź, dlaczego nie wolno pić wina w ciąży.
Spis treści
- Europejki piją więcej wina w ciąży
- Wino w ciąży powodem FAS we Francji
- Dlaczego nie wolno pić wina w ciąży?
Europejki piją więcej wina w ciąży
Dla wielu kobiet wypicie lampki wina w ciąży do kolacji to codzienność. Tak jest np. w krajach Europy południowej, gdzie wina stołowe, o nieco niższej zawartości alkoholu (9–15% obj.) są obowiązkowym napojem do posiłku, nie tylko wieczornego, ale nawet tego spożywanego w ciągu dnia.
Tradycja ta jest tak silnie zakorzeniona, że uwzględniają to nawet przepisy drogowe: podczas gdy w Polsce dozwolona ilość alkoholu we krwi kierowcy to 0,2 promila, o tyle we Francji, Włoszech czy Hiszpanii – to 0,5 promila, a w Wielkiej Brytanii - aż 0,8 promila!
Badania przeprowadzone kilka lat temu pokazały, że najwięcej alkoholu w ciąży spożywają Irlandki i Brytyjki (ok. 28 proc.). Najrzadziej w Europie piją w ciąży Norweżki – 4,1 proc., Szwedki – 7,2 proc. i Polki - 9,7 proc. Regularnie piją Francuzki i Włoszki: aż 7,8 proc. ciężarnych Włoszek spożywa więcej niż 2 jednostki alkoholu tygodniowo.
Czy więc alternatywą dla wina w ciąży może być wino bezalkoholowe, które można już kupić w niektórych sklepach? Niestety nie, no wino bezalkoholowe także zawiera niewielkie ilości alkoholu - około 0,4%.
Czytaj: Ciąża i poród w Wielkiej Brytanii. 5 faktów o porodzie w Anglii
1 trymestr ciąży. Czego nie wolno ci robić w 1 trymestrze? 10 absolutnie zakazanych rzeczy
Wino w ciąży powodem FAS we Francji
Ciężarne Włoszki czy Francuzki pijące wino to dowód dla wielu Polek, że wypicie wina raz na jakiś czas nie stanowi zagrożenia dla dziecka. Badania pokazują, że aż 10% naszych rodaczek akceptuje picie czerwonego wina w ciąży.
Specjaliści podkreślają jednak, że francuskie zwyczaje nie są dobrym argumentem. Wystarczy spojrzeć na francuskie statystyki dotyczące FAS, czyli alkoholowego zespołu płodu, zaburzenia będącego skutkiem picia alkoholu przez ciężarną kobietę.
We Francji każdego roku 1 na 1000 nowo narodzonych dzieci (czyli 8 000 noworodków rocznie), rodzi się z FASD, to znaczy cierpi na różne zaburzenia, związane z piciem alkoholu przez ich matki w czasie ciąży. 10 proc. tych dzieci cierpi na ciężką postać tej choroby, czyli na FAS - alkoholowy zespół płodowy.
Dla porównania, w Polsce z zaburzenia FASD rodzi się 1 na 100 dzieci, a 1 na 500 dzieci ma FAS.
Dlaczego nie wolno pić wina w ciąży?
Statystyki pokazują więc, że nie warto brać przykładu z Francuzek i lepiej ograniczyć spożycie alkoholu w ciągu 9 miesięcy oczekiwania na dziecko. Nie są bowiem znane „bezpieczne granice”, czyli takie dawki alkoholu, które nie zaszkodzą dziecku.
Wino, wódka czy nawet piwo bezalkoholowe, które w rzeczywistości zawiera niewielkie ilości alkoholu (zazwyczaj do 0,5% alkoholu), przenikają do płodu za pośrednictwem łożyska, ale nie są metabolizowane przez płód. Dlatego mogą wywołać wady wrodzone, nieodwracalne zamiany w obrębie układu nerwowego dziecka, prowadzić do powstania wad serca, wątroby czy do innych groźnych powikłań.
Czytaj również: Mózg dziecka: rozwój w życiu płodowym
Używki w ciąży: kawa, czekolada, alkohol, papierosy.
Wino i papierosy zanim dowiedziałaś się o ciąży - czy mogłaś zaszkodzić dziecku?