Zatrucie pokarmowe w ciąży, podobnie jak i inne dolegliwości, budzi niepokój przyszłych mam. Nie dość, że muszą walczyć z jego przykrymi objawami, to jeszcze w tej walce mają ograniczony arsenał środków. Przeczytajcie, jakie są przyczyny zatrucia pokarmowego w ciąży, jak je leczyć i czym się ono objawia. Czy można mu przeciwdziałać?
Spis treści
- Przyczyny zatrucia pokarmowego w ciąży
- Objawy zatrucia pokarmowego w ciąży
- Leczenie zatrucia pokarmowego w ciąży
- Zapobieganie zatruciu pokarmowemu w ciąży
Przyczyny zatrucia pokarmowego w ciąży
Zatrucie pokarmowe w ciąży, jeśli wziąć pod uwagę jego przyczyny, niczym nie różni się od zwykłego zatrucia. Do zatrucia pokarmowego dochodzi, gdy funkcje układu pokarmowego zostają zaburzone, a zaburzenia te są spowodowane działalnością bakterii i drobnoustrojów.
Jedyną różnicą między kobietą w ciąży a innymi osobami cierpiącymi na zatrucie pokarmowe jest fakt, że układ odpornościowy przyszłej mamy ulega osłabieniu po to, by organizm nie zaczął zwalczać rozwijającego się w łonie dziecka, więc ciężarna może być szczególnie narażona na tego typu dolegliwości.
Jedną z najczęstszych przyczyn jest zarażenie bakteriami salmonelli. Mogą je powodować produkty odzwierzęce, czyli mięso, jajka, mleko. Do zakażenia dochodzi na skutek spożycia żywności, na której znalazły się odchody zarażonych zwierząt, głównie drobiu, ale roznoszą je również myszy, muchy i szczury. Na rozwój bakterii świetnie wpływają ciepłe i wilgotne warunki.
Zatrucie pokarmowe w ciąży może być również spowodowane bakterią gronkowca. Tym razem głównymi winowajcami są przede wszystkim węglowodany, znajdujące się w lubianych przez nas słodkościach: lodach, ciastkach, kremach, ale również w rybach i mięsie. Gronkowiec złocisty sam w sobie nie jest groźny, jednak gdy pod wpływem odpowiednich warunków zacznie wydzielać enterotoksynę, groźba zatrucia staje się realna.
Zatrucie pokarmowe w ciąży, wywołane gronkowcem złocistym, szczególnie często występuje w miesiącach letnich, ponieważ właśnie wtedy żywność jest najbardziej narażana na "niewłaściwe traktowanie": rozmrażanie i ponowne zamrażanie (zwłaszcza w przypadku lodów), przygotowywanie w niehigienicznych warunkach.
Przyczyną zatruć pokarmowych może też być jad kiełbasiany, występujący najczęściej w mięsie i pojawiający się na skutek dostania się do niego zanieczyszczonej ziemi. Natomiast w domowych warunkach za zatrucia pokarmowe odpowiadają najczęściej trzy rodzaje bakterii: Yersinia, Listeira i E.coli, za których pojawienie się odpowiada niewłaściwe obchodzenie się z żywnością.
Przeczytaj również: Problemy żołądkowe i trawienne w ciąży: biegunka, zaparcia, wymioty, wzdęcia
Dieta w ciąży - co jeść, by nie mieć mdłości?
Grypa żołądkowa w ciąży - jak ją leczyć?
Objawy zatrucia pokarmowego w ciąży
Zatrucie pokarmowe w ciąży ma takie same objawy, jak w innych przypadkach:
- biegunka
- wymioty
- bóle brzucha
- ogólne osłabienie
- bóle mięśniowe
- mdłości
Leczenie zatrucia pokarmowego w ciąży
Leczenie zatrucia pokarmowego w ciąży jest trudniejsze niż w przypadku osób, które się dziecka nie spodziewają - liczba środków, które może spożywać ciężarna kobieta jest przecież bardzo ograniczona. Jak więc może sobie poradzić przyszła mama?
- Powinna spożywać jak najwięcej płynów - przede wszystkim wody. Osoba, która walczy z zatruciem pokarmowym w ciąży zazwyczaj nie ma ochoty na jedzenie i nic złego się nie stanie, jeśli przez kilka godzin nic nie zje, natomiast o systematycznym uzupełnianiu płynów nie można zapominać.
- Wskazany jest również odpoczynek - rezygnacja z pracy, obowiązków domowych na czas trwania choroby.
- Niekiedy lekarz zaleca uzupełnienie elektrolitów za pomocą kroplówki lub środków dostępnych w aptece.
- Czasem zaleca się również spożycie leków, np. węgla medycznego, probiotyków, jednak ich przyjęcie warto skonsultować z lekarzem.
Zapobieganie zatruciu pokarmowemu w ciąży
"Lepiej zapobiegać niż leczyć" - to przysłowie bardzo sprawdza się w przypadku przyszłych mam, również w kontekście zatrucia pokarmowego w ciąży. Dlatego, przygotowując jedzenie lub przystępując do jego spożywania należy robić wszystko, by nie dopuścić do zatrucia. Na co należy zwracać szczególną uwagę?
- Nie należy spożywać produktów, które najpierw rozmrożono, a później ponownie zamrożono. Zamrożenie powoduje uśpienie istniejących w produktach mikroorganizmów, a ponowne rozmrożenie - ich uaktywnienie, co może powodować zatrucie pokarmowe w ciąży.
- Pamiętaj o dokładnym umyciu warzyw, owoców, mięsa przed gotowaniem. Podobnie z myciem rąk - trzeba je myć przed każdym przystąpieniem do gotowania.
- Warto często wymieniać gąbkę do naczyń i myć suszarkę, by nie gromadziły się na nich bakterie. Gąbka powinna być dobrze wyżymana.
- Pamiętaj również o czyszczeniu koszyczka na sztućce, w którym szczególnie chętnie gromadzą się bakterie. Jeśli wkładasz sztućce do koszyczka po umyciu, pamiętaj, by trzonek znajdował się na jego dnie.
- Dbaj o regularne rozmrażanie lodówki - warto to robić co miesiąc.
- Produkty surowe i gotowane powinny znajdować się w innych miejscach w lodówce - mięso i ryby na półkach z najniższą temperaturą.
- Do każdego rodzaju żywności miej osobną deskę: do gotowanej, surowej, do warzyw.
Przeczytaj również: Witaminy dla ciężarnej - poznaj 5 najważniejszych dla rozwoju dziecka!