W ciąży kobieta ma zwykle wzmożony apetyt i typowe dla tego okresu zachcianki, najczęściej na słodycze. Wystarczy, że zbytnio sobie pofolguje i nie będzie racjonalnie się odżywiać, a dodatkowe kilogramy pojawią się bardzo szybko. Dlatego, jeśli należysz do tych przyszłych mam, które mają ochotę na coś słodkiego, skorzystaj z naszego przepisu na zdrowy deser i przygotuj ciastka bez mąki i cukru.
Żywienie w ciąży - przepis na ciasteczka bez mąki i cukru
Składniki:
- 1/2 litra płatków owsianych
- 1/3 szklanki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- l/3 szklanki kiełków pszenicy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki soku z białych winogron (wyciśnięty z owoców)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj płatki owsiane, siemię lniane, kiełki i cynamon. Dodaj masło i znów wymieszaj. W drugiej, większej misce lekko ubij jajko, a potem roztrzep je z sokiem z winogron. Dodaj zawartość pierwszej miski oraz rodzynki, żurawinę, orzechy i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Na nieprzywierającą blachę nakładaj czubate łyżki ciasta w odległości ok. 3 cm od siebie, a potem spłaszcz porcje końcem widelca (gdy ciasto się klei, zmocz widelec wodą), formując kołka. Piecz ciastka, aż się zarumienią (ok. 15 minut) w temp. 160°C.