Spis treści
Żywienie w ciąży jest szczególne ważne w przypadku diety wegetariańskiej. Wegetarianizm w ciąży jest możliwy, ale jeśli jesteś wegetarianką ważne, abyś wiedziała, w jakich produktach znajdziesz potrzebne ci składniki.
Gdzie znaleźć żelazo:
drożdże piwne, pestki dyni, otręby pszenne, kiełki pszenicy, kakao, pokrzywa, soja, żółtka jaj, fasola, warzywa o zielonych liściach, pestki, orzechy, groch, płatki owsiane.
Gdzie znaleźć kwas omega-3:
zmielone siemię lniane, olej lniany, olej rzepakowy, orzechy włoskie, produkty sojowe, żółtka jaj, wodorosty.
Gdzie znaleźć cynk:
jaja, produkty zbożowe z pełnego przemiału, sery podpuszczkowe, fasola, groch, kasza gryczana, orzechy, produkty sojowe.
Gdzie znaleźć witaminę B12:
żółtka jaj, mleko i produkty mleczne, drożdże, kiszone warzywa, miso, pieczywo na zakwasie, tempeh, mikroalgi.
Gdzie znaleźć białko:
spożywaj produkty mleczne, najlepiej te mniej kaloryczne, 2-proc., kefir, naturalne jogurty (bez dodatku cukru), chudy twaróg, łączenie produktów zbożowych (kasze, razowe pieczywo, pełnoziarniste makarony, płatki zbożowe) z nasionami roślin strączkowych (fasola, groch, soja, ciecierzyca, bób), pestki dyni, sezam.
Gdzie znaleźć wapń:
produkty mleczne, ser tofu, ciemnozielone warzywa (włoska kapusta, brokuły), figi, morele, migdały.
Zobacz też: Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą
Jakie owoce i warzywa służą ciąży? Wideo
Polecany artykuł:
Dodatkowe witaminyPolskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca, aby każda kobieta w ciąży, bez względu na sposób odżywiania okresowo przyjmowała preparaty zawierające: kwas foliowy, witaminę D3, kwas DHA i jod.
Jednak przyszłe mamy niejedzące w ogóle produktów pochodzenia zwierzęcego są znacznie bardziej narażone na niedobory żelaza, kwasów omega-3, cynku i witaminy B12. Weganki muszą zwrócić na to szczególną uwagę i porozmawiać ze swoim lekarzem na temat dodatkowej, indywidualnie dopasowanej suplementacji.