3 proste przepisy na przekąski-choinki. Wyczarujesz je w kilka minut!

2024-12-04 14:58

Grudzień to czas, kiedy wielu z nas zastanawia się, jakimi potrawami bożonarodzeniowymi i wigilijnymi zaskoczyć najbliższych. Z myślą o najmłodszych i nieco starszych łakomczuchach przedstawiamy pomysły na trzy przekąski - choinki. Aż się proszą, by zagościć na świątecznym stole!

3 proste przepisy na przekąski-choinki. Wyczarujesz je w kilka minut!

i

Autor: Ig/@Aleksandra Sprawka Wyczarujesz je w kilka minut!

Podczas wigilii i Bożego Narodzenia zależy nam przede wszystkim na świątecznym nastroju. Ubieramy choinki, dekorujemy mieszkanie świecami, szyszkami, dziadkami do orzechów... Charakter świąt podkreślamy też potrawami nawiązującymi do symboliki Bożego Narodzenia. Prócz tradycyjnych dań, na stole pojawić się mogą małe arcydziełka kulinarne. Te choinki możesz wyczarować razem z dzieckiem dosłownie w kilka chwil. A efekt? Wow!

Choinki z serków topionych i szczypiorku

Do wykonania tych choinek potrzebujemy:

  • kilka trójkącików serków topionych (tyle, ile ma być choinek)
  • pokrojony drobno szczypiorek (zaraz zmieni się w choinkowe igliwie)
  • ulubione paluszki (solone, z makiem lub z sezamem - do wyboru - będą pniami choinek)
  • ziarenka granatu (wystąpią w roli bombek)

Każdy trójkąt serka wystarczy obtoczyć w szczypiorku, a następnie - nabić go na paluszek i odłożyć na talerzyk. Następnie ułożyć na choinkowych „gałązkach” trochę bombek z ziarenek granatu i... gotowe.

Źródło: Fb/@Aleksandra Sprawka

Przepis na choinki z serka camembert

Do wykonania tych choinek przygotuj:

  • ser camembert
  • garść żurawiny
  • natkę pietruszki
  • garść ulubione orzechy
  • płynny miód
  • paluszki

Ser camembert pokrój na trójkąty. Żurawinę i orzechy posiekaj drobno z natką pietruszki.Każdy trójkąt camemberta obtocz w miodzie, a następnie w mieszance żurawinowo-orzechowo-pietruszkowej. Korony choinek wbij na „pieńki" z paluszków”.

Autor: Ig/@cocina_facil_parati

M jak Mama Google News
Autor:

Przepis na choinkę z pasty kanapkowej w koperku

Do wykonania tej choinki przygotuj:

  • 150 g tuńczyka z puszki
  • 130 g kremowego serka (typu Philadelfia lub Almette)
  • 60 g kiszonych ogórków
  • 1/2 średniej cebuli
  • duży pęczek koperku
  • ziarenka granatu
  • okrągłe krakersy

Tuńczyka rozdrobnij widelcem i wymieszaj z serkiem oraz pokrojonymi drobno ogórkami i cebulą oraz odrobiną posiekanego koperku. Z masy uformuj kształt stożka, po czym delikatnie obtocz go w pokrojonym drobno koprze. Każdą z gotowych choinek postaw na okrągłym krakersie a na koniec ozdób ziarenkami granatu.

Autor: Ig/@cocina_facil_parati

Choinka z serka i tuńczyka

i

Autor: Ig/@cocina_facil_parati
Sonda
Kiedy w twoim domu ubiera się choinkę?