Dzieciaki kochają naleśniki? Wypróbuj te 3 sprawdzone przepisy i triki

2025-03-12 16:00

Chyba większość mam (zresztą tatusiów też) wie, jak się robi najlepsze naleśniki na świecie. Albo się dowie. Jedno jest pewne: kolejne pokolenia dzieci wciąż przepadają za naleśnikami. To dość prosta potrawa, jednak warto znać triki, które mogą sprawić, że naleśniki będą jeszcze pyszniejsze.

Dzieciaki kochają naleśniki? Wypróbuj te 3 przepisy i triki na naleśniki

i

Autor: Getty Images

Z jagodami, konfiturą truskawkową, nutellą, powidłami, bitą śmietaną, z twarogiem - zapiekane jeszcze później na maśle. Albo na słono, np. jako krokieciki z soczewicą, szpinakiem, mięsem, pieczarkami, kapustą i grzybami. I właśnie to jest fajne w naleśnikach, że mogą smakować na 100 sposobów. Jednak nie wszystko zależy od dodatków. Przecież równie ważne jest... ciasto.

Naleśniki 3 odsłonach: wypróbowane przepisy

Wiele osób z powodzeniem robi naleśniki na oko. Jest to dobra metoda, ale nie wtedy, kiedy - jeśli chodzi o smaki - wychodzimy z założenia, że diabeł tkwi w szczegółach. A także wtedy, kiedy chcemy poeksperymentować i spróbować naleśników z różnych naleśnikowych ciast.

Przepis na naleśniki ulubione

Przepis na ciasto naleśnikowe, z którego usmażysz cienkie lub jeszcze cieńsze naleśniki. Naleśniki z tego przepisu znikają najszybciej, bez względu na różnorodne upodobania kulinarne dzieciaków.

Co jest potrzebne? 

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 3 jajka (jeśli są duże - wystarczą 2)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • czubata szklanka przesianej mąki (240 g)
  • opakowanie cukru waniliowego (jeśli robimy naleśniki na słodko)

Zaczynamy od zmiksowania mleka, wody, jajek i oleju. Dodajemy szczyptę soli. I - jeśli naleśniczki mają być na słodko - cukier waniliowy. Kiedy składniki są już ładnie połączone - dosypujemy mąkę i miksujemy dalej. W tym czasie możemy już nagrzewać patelnię.

Kiedy patelnia jest już gorąca - wylewamy łyżką wazową ciasto, rozprowadzając je po powierzchni patelni. Jeśli chcemy, by naleśnik był cieńszy - nadmiar ciasta odlewamy do garnka z pozostałym ciastem naleśnikowym.

Przepis na naleśniki na mleku i maśle

Inny, wypróbowany, przepis na naleśniki, nieco się różni. To nieco "bogatsza" wersja, o czym decyduje: więcej mleka, więcej jajek i... masło (ale zamiast masła można użyć też oleju).

Do przygotowania tych naleśników potrzebujemy:

  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła lub 4 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki stołowe cukru (lub taka sama ilość ksylitolu czy erytrolu)
  • 1 łyżka stołowa cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 g mąki tortowej pszennej

Zaczynamy od zmiksowania tzw. mokrych składników (mleko, masło/olej, jajka). Do masy dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i... miksujemy dalej, aż do połączenia składników.

Nagrzewamy patelnię i smażymy, tak jak w przepisie nr 1.

Waniliowe naleśniki budyniowe (bez mąki)

Jeszcze inna opcja to naleśniki bez mąki. By usmażyć ok. 12 sztuk naleśników, potrzebujemy:

  • 160 ml mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki stołowe cukru waniliowego
  • 1 łyżkę cukru
  • szczyptę soli
  • 2 opakowania budyniów waniliowych w proszku (bez cukru)

Zaczynamy od zmiksowania mleka, jajek i rozpuszczonego masła. Dodajemy cukry (waniliowy i zwykły), sól, miksujemy. Na koniec wsypujemy budyniowy proszek i miksujemy, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji.

Nagrzewamy patelnię i... smażymy.

Triki na (jeszcze lepsze) naleśniki 

W każdym domu naleśniki robi się inaczej. I każdy ma inną definicję naleśników idealnych. Mimo wszystko, warto wiedzieć, że:

  1. Eksperymenty z różnymi rodzajami mąki mogą przynieść spektakularne efekty. Zamiast uniwersalnej mąki pszennej, wypróbuj mąkę tortową albo jasną mąkę orkiszową, owsianą lub jeszcze inną.
  2. Zepsuł się mikser, nie chcesz hałasować albo jesteście na biwaku? Spokojnie. Wystarczy, że wszystkie składniki na naleśniki umieścisz w dużym słoiku, zakręcisz nakrętkę i... podczas potrząsania wszystko bardzo ładnie się wymiesza. Najpierw warto połączyć ze sobą w ten sposób składniki mokre, a dopiero potem dodać mąkę.
  3. Mówi się, że pierwszy naleśnik jest jak pierwsza miłość - najczęściej nic dobrego z tego nie wychodzi; nie wiem jak z miłością, ale pierwszy na pewno się nie uda, gdy ciasto wlejemy na nie dość nagrzaną patelnię. 
  4. Gazowana woda, dodatek proszku do pieczenia, "odstaw ciasto do napęcznienia", "ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany" - to triki na naleśniki, które dziś coraz rzadziej pojawiają się w przepisach na ciasto naleśnikowe. Większość z nich zwyczajnie się nie sprawdziła. Przykład? Z ciasta o konsystencji gęstej śmietany, nie da się usmażyć cienkich naleśników (np. na krokiety). Gęste ciasto sprawdzi się jednak w przypadku, gdy chodzi nam właśnie o "konkretne" naleśniki. Już jedna sztuka może okazać się dość sycąca, zwłaszcza gdy każdy naleśnik smażyć będziemy na rozgrzanym oleju lub patelni nasmarowanej słoniną. Przepisy na takie kaloryczne naleśniczki dawniej były zdecydowanie popularniejsze niż dziś.
  5. Crepes Suzette lub naleśniki po węgiersku to wyższa szkoła jazdy, ale... naleśniki po brytyjsku są dziecinnie proste.  Wystarczy posypać naleśnik cukrem (według uznania) i wycisnąć na niego trochę soku z cytryny. Zawinąć i... zajadać.
M jak Mama Google News
Autor: