Jarzynowa królowała, ale ta sałatka też była popularna w PRL. Poleca się nie tylko na Wielkanoc

2025-03-24 15:29

Jeśli chodzi o sałatki, w czasach PRL nie było aż takiego wyboru jak dziś. Zanim nasze stoły opanowała grecka, caprese, czy ta typu gyros, najbardziej popularna była oczywiście... jarzynowa. Ale nie tylko. Prócz niej, podczas różnego rodzaju okazji, na stołach pojawiała się też sałatka pieczarkowa.

Jarzynowa królowała, ale ta sałatka też była popularna w PRL. Poleca się nie tylko na Wielkanoc

i

Autor: Getty Images

Dawniej, przygotowując różnego rodzaju potrawy, nasze mamy i babcie musiały korzystać z produktów dostępnych w sklepach lub targach. Bardzo duże znaczenie miała też sezonowość. Między innymi właśnie dlatego ta sałatka z pieczarek była tak popularna.

Sałatka pieczarkowa rodem z PRL: same tanie produkty

Jeśli chodzi o królową polskich sałatek, w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ale... za każdym razem jej składniki to te, które były dostępne przez cały rok (marchewka, groszek, ogórki kiszone, por, seler, jabłko, jajka, majonez, przyprawy).

Podobnie rzecz się miała z sałatką pieczarkową. W czasach PRL cieszyła się ona sporą popularnością, ponieważ była nie tylko smaczna, ale i szybsza w przygotowaniu od jarzynowej. A robiło się ją szybciej, ponieważ - z powodu mniejszej liczby składników - krojenie ich trwało o dużo krócej. By przygotować sałatkę pieczarkową wystarczyło kupić (lub po prostu mieć pod ręką):

  • pieczarki,
  • jajka,
  • groszek w puszce,
  • szczypior (lub zieloną pietruszkę),
  • majonez (wiele naszych mam i babć umiało zrobić majonez domowym sposobem).

W niektórych domach do tej sałatki dodawało się również ziemniaki. Za sprawą zielonego koloru szczypiorku czy zielonej pietruszki chętnie przygotowywano ją na Wielkanoc, ale nie tylko. 

Sałatka pieczarkowa z PRL: przepis

Prócz składników, liczyły się również proporcje. Oczywiście, w zależności od upodobań domowników (lub gości) w każdym domu dodawało się mniej lub więcej majonezu. A także więcej lub mniej "zielonego".

Poniżej przedstawiamy przepis bazowy, który można udoskonalać tak, jak się lubi najbardziej.

Do przygotowania pamiętanej z dzieciństwa sałatki pieczarkowej potrzebujemy:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła,
  • 3 jajka,
  • 1 puszkę groszku,
  • szczypiorek i/lub natka pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz.
  1. Zaczynamy od pokrojenia i usmażenia pieczarek na maśle i oleju. Wskazówka - by pieczarki smażyły się, a nie gotowały w wodzie, którą "wypuszczą" na patelni - nie bójmy się wyższej mocy palnika. Gdy ładnie się zarumienią - przekładamy do miseczki.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu - kroimy.
  3. Kroimy też szczypiorek i/lub zieloną pietruszkę.
  4. Wszystko to mieszamy z pieczarkami oraz groszkiem z puszki.
  5. Na koniec doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
M jak Mama Google News