Polecany artykuł:
Uczciwie przyznam, że domowej roboty churrosy były kilka razy lepsze niż te jedzone latem w Hiszpanii.
Ostatnio wypiek ten coraz częściej pojawia się w Polsce, również sprzedawany z food trucka. Doskonale smakuje zimą, podany na ciepło tuż po usmażeniu.
Niestety wypiek kupowany dzieciom ma pewną wadę: cena churrosów jest mocno wygórowana w stosunku do ilości w tycie. Średnio za 25 zł otrzymujemy kilka sztuk. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie więc usmażenie churrosów w domu, na przykład na Tłusty Czwartek. Robi się je naprawdę łatwo.
Churros najlepiej smakują z czekoladą
Churros to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich deserów. Wypiek ma formę długiego pręta o przekroju gwiazdy (ma prążkowane brzegi), w smaku nieco przypominający pączki wiedeńskie.
Churrosy serwuje się z płynną czekoladą, w której można je maczać. Zamiast czekolady można też posypać je cukrem.
Jeśli obawiasz się, że churrosy z czekoladą będą zbyt słodkie, pół na pół wymieszaj gorzką i mleczną czekoladę.
Prosty przepis na churros na Tłusty Czwartek
By je zrobić, wystarczy kilka składników:
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 100 g masła,
- 3 jaja,
- 3 płaskie łyżki cukru,
- olej do smażenia.
Churros robi się naprawdę łatwo. Wystarczy na małym ogniu podgrzać wodę, następnie dodać cukier i masło. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, nadal podgrzewając (pamiętaj, by cały czas mieszać) wsyp mąkę. Mieszaj energicznie aż do powstania jednolitej, gładkiej masy (zajmie to do 3 minut), wtedy zestaw z palnika.
Odstaw do całkowitego przestygnięcia. Po około 40 minutach dodaj jajka jedno po drugim, dokładnie mieszając. Gdy już całkowicie wmieszasz je w ciasto, możesz przełożyć je do rękawa cukierniczego z szerszą gwiazdkową końcówką lub torebki na mrożonki, z której odetniesz róg. Ja korzystałam właśnie z niej, bo pod naporem gęstego ciasta rękaw może pęknąć.
Masa jest dość gęsta, dlatego polecam dać 3 duże jajka, w razie potrzeby można dodać kolejne. Na patelni rozgrzej olej i wyciskaj porcje ciasta w formie dłuższych pasków. Smaż, aż lekko się zrumienią. Możesz tworzyć z nich także serduszka lub oponki. Po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy.
Masa czekoladowa to po prostu czekolada wymieszana z niewielką ilością mleka i podgrzana do rozpuszczenia. Churros najlepiej smakują od razu po usmażeniu, gdy tylko przestygną.
Zobacz galerię: Najlepsze memy na Tłusty Czwartek
