Kilka składników wystarczy, by zrobić churrosy. Dzieci je pokochają!

2025-02-24 10:15

Ten hiszpański wypiek ostatnio robi w Polsce furorę, nic dziwnego, że dzieci je uwielbiają. Churros robi się dużo szybciej (i łatwiej!) niż pączki, do smażenia wystarczy patelnia. Spróbujcie - mogą się okazać doskonałą alternatywą dla pączków i faworków na Tłusty Czwartek!

Kilka składników wystarczy, by zrobić churrosy. Dzieci je pokochają!

i

Autor: Getty images Kilka składników wystarczy, by zrobić churrosy. Dzieci je pokochają!

Uczciwie przyznam, że domowej roboty churrosy były kilka razy lepsze niż te jedzone latem w Hiszpanii.

Ostatnio wypiek ten coraz częściej pojawia się w Polsce, również sprzedawany z food trucka. Doskonale smakuje zimą, podany na ciepło tuż po usmażeniu.

Niestety wypiek kupowany dzieciom ma pewną wadę: cena churrosów jest mocno wygórowana w stosunku do ilości w tycie. Średnio za 25 zł otrzymujemy kilka sztuk. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie więc usmażenie churrosów w domu, na przykład na Tłusty Czwartek. Robi się je naprawdę łatwo.

Churros najlepiej smakują z czekoladą

Churros to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich deserów. Wypiek ma formę długiego pręta o przekroju gwiazdy (ma prążkowane brzegi), w smaku nieco przypominający pączki wiedeńskie.

Churrosy serwuje się z płynną czekoladą, w której można je maczać. Zamiast czekolady można też posypać je cukrem.

Jeśli obawiasz się, że churrosy z czekoladą będą zbyt słodkie, pół na pół wymieszaj gorzką i mleczną czekoladę.

Prosty przepis na churros na Tłusty Czwartek

By je zrobić, wystarczy kilka składników:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 100 g masła,
  • 3 jaja,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • olej do smażenia.

Churros robi się naprawdę łatwo. Wystarczy na małym ogniu podgrzać wodę, następnie dodać cukier i masło. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, nadal podgrzewając (pamiętaj, by cały czas mieszać) wsyp mąkę. Mieszaj energicznie aż do powstania jednolitej, gładkiej masy (zajmie to do 3 minut), wtedy zestaw z palnika.

Odstaw do całkowitego przestygnięcia. Po około 40 minutach dodaj jajka jedno po drugim, dokładnie mieszając. Gdy już całkowicie wmieszasz je w ciasto, możesz przełożyć je do rękawa cukierniczego z szerszą gwiazdkową końcówką lub torebki na mrożonki, z której odetniesz róg. Ja korzystałam właśnie z niej, bo pod naporem gęstego ciasta rękaw może pęknąć.

Masa jest dość gęsta, dlatego polecam dać 3 duże jajka, w razie potrzeby można dodać kolejne. Na patelni rozgrzej olej i wyciskaj porcje ciasta w formie dłuższych pasków. Smaż, aż lekko się zrumienią. Możesz tworzyć z nich także serduszka lub oponki. Po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy.

Masa czekoladowa to po prostu czekolada wymieszana z niewielką ilością mleka i podgrzana do rozpuszczenia. Churros najlepiej smakują od razu po usmażeniu, gdy tylko przestygną.

Zobacz galerię: Najlepsze memy na Tłusty Czwartek

Czy twoja rodzina zdrowo się odżywia?
Pytanie 1 z 7
Czy w waszym domu dzieci jedzą to samo co rodzice?
M jak Mama Google News
Autor: