Nasze babcie doskonały wiedziały, jak wykorzystać każdą rzecz na maksa. Do kosza trafiały dopiero wtedy, gdy już nic nie udało się z nich wycisnąć (czasem - dosłownie). Skórki od jabłek stawały się pysznym kompotem, inny „odpad”, czyli fusy po kawie, był przemieniany w idealny nawóz do roślin. Drugie życie dostawały także skórki z cytrusów.
Zrobiłaś zapasy mandarynek? Nie wyrzucaj skórek, sprawdź, na ile sposobów możesz je wykorzystać.
Napar ze skórek z mandarynek, a może dodatek do ciasta?
Ze skórek z mandarynek możesz zrobić np. syrop na przeziębienie dla całej rodziny, albo wzmacniający napar. Wystarczy, ze zetrzesz je na tarce i dodasz do wody z imbirem i miodem (albo „dosmaczysz” zimową herbatę).
Jeśli jesteś fanką kandyzowanych skórek cytrusów, możesz zrobić je i z mandarynek. Przydadzą się do keksa czy do smażonych na tłusty czwartek pączków. Receptura nie jest skomplikowana, przepisem podzieliła się w mediach społecznościowych @zielona_sroka, która na swoich kanałach promuje m.in. gotowanie bez resztek.
Owoce zawsze należy dokładnie umyć, a jeśli będziesz wykorzystywała skórkę, musisz zrobić to jeszcze uważniej (pamiętaj, że jest pokryta konserwantami). Co dalej?
- Namocz skórki z mandarynek w wodzie przez kilka godzin.
- Oddziel zewnętrzną część skórki od tej wewnętrznej, białej.
- Pokrój skórkę w kostkę.
- Do garnka wlej trzy szklanki wody, szklankę cukru, dodaj kilka łyżeczek soku z cytryny.
- Gotuj na małym ogniu, aż woda odparuje i powstanie gęsty syrop.
Cały proces zobaczycie na nagraniu opublikowanym na profilu @zielona_sroka:
Wykorzystaj skórki z mandarynek - w kuchni, ale nie tylko
Skórkom z mandarynek możesz dać drugie życie nie tylko w kuchni. Niektórzy wolą ich nie wykorzystywać do jedzenia, zamiast tego używają na wiele innych sposobów w gospodarstwie domowym.
Podstawowy sposób na cytrusowy recykling, to zrobienie domowego odświeżacza powietrza. Połóż skórki na kaloryferze (nie rób tego bezpośrednio, aby nigdzie nie powpadały, ułóż chociażby na ściereczce) - aromat szybko wypełni całe pomieszczenie. Warto dodać także kilka goździków. Na pewno kiedyś wbijałaś je w mandarynki, z powodzeniem połączysz je i z pachnącą skórką.
Skórki możesz też zawinąć w gazę (albo w rajstopy, w których poszło oczko - to dopiero babciny sposób!) i zrobić pełne zapachu saszetki, które porozkładasz w różnych miejscach w domu (polecamy dorzucić je np. do szafy, mole nie przepadają za cytrusowym zapachem).
Skórki z mandarynek zniwelują też nieprzyjemny zapach z lodówki (ale i ten z... butów).
Co jeszcze można zrobić ze skórek z mandarynek?
- Dodaj je do octu (lub samej wody, jeśli nie jesteś fanką tego roztworu) i stwórz domowy środek czyszczący.
- Wykorzystaj do czyszczenia - skórka sprawdzi się np. do polerowania mebli.
- Zrób odżywkę do podlewania kwiatów.
A ty, wykorzystujesz skórki z mandarynek czy po prostu je wyrzucasz?
Zobacz także: Stroje sylwestrowe dla mamy i córki