Nie wyrzucaj skórek z mandarynek. Zrobisz z nich wzmacniający napar i nie tylko

Grudzień kojarzy z zapachem cytrusów. Dziś pomarańczy czy mandarynek raczej nie znajdziemy w świątecznych paczkach, dostęp do nich jest o wiele łatwiejszy. Zjadamy kilogramy owoców (to wcale nie przesada, trudno sięgnąć tylko po jedną sztukę), a skórki lądują do śmieci. A można je wykorzystać.

Nie wyrzucaj skórek z mandarynek

i

Autor: Getty Images Skórki z mandarynek możesz wykorzystać na wiele sposobów - babcia byłaby dumna

Nasze babcie doskonały wiedziały, jak wykorzystać każdą rzecz na maksa. Do kosza trafiały dopiero wtedy, gdy już nic nie udało się z nich wycisnąć (czasem - dosłownie). Skórki od jabłek stawały się pysznym kompotem, inny „odpad”, czyli fusy po kawie, był przemieniany w idealny nawóz do roślin. Drugie życie dostawały także skórki z cytrusów.

Zrobiłaś zapasy mandarynek? Nie wyrzucaj skórek, sprawdź, na ile sposobów możesz je wykorzystać.

Napar ze skórek z mandarynek, a może dodatek do ciasta?

Ze skórek z mandarynek możesz zrobić np. syrop na przeziębienie dla całej rodziny, albo wzmacniający napar. Wystarczy, ze zetrzesz je na tarce i dodasz do wody z imbirem i miodem (albo „dosmaczysz” zimową herbatę).

Jeśli jesteś fanką kandyzowanych skórek cytrusów, możesz zrobić je i z mandarynek. Przydadzą się do keksa czy do smażonych na tłusty czwartek pączków. Receptura nie jest skomplikowana, przepisem podzieliła się w mediach społecznościowych @zielona_sroka, która na swoich kanałach promuje m.in. gotowanie bez resztek.

Owoce zawsze należy dokładnie umyć, a jeśli będziesz wykorzystywała skórkę, musisz zrobić to jeszcze uważniej (pamiętaj, że jest pokryta konserwantami). Co dalej?

  1. Namocz skórki z mandarynek w wodzie przez kilka godzin.
  2. Oddziel zewnętrzną część skórki od tej wewnętrznej, białej.
  3. Pokrój skórkę w kostkę.
  4. Do garnka wlej trzy szklanki wody, szklankę cukru, dodaj kilka łyżeczek soku z cytryny.
  5. Gotuj na małym ogniu, aż woda odparuje i powstanie gęsty syrop.

Cały proces zobaczycie na nagraniu opublikowanym na profilu @zielona_sroka:

M jak Mama Google News
Autor:

Wykorzystaj skórki z mandarynek - w kuchni, ale nie tylko

Skórkom z mandarynek możesz dać drugie życie nie tylko w kuchni. Niektórzy wolą ich nie wykorzystywać do jedzenia, zamiast tego używają na wiele innych sposobów w gospodarstwie domowym.

Podstawowy sposób na cytrusowy recykling, to zrobienie domowego odświeżacza powietrza. Połóż skórki na kaloryferze (nie rób tego bezpośrednio, aby nigdzie nie powpadały, ułóż chociażby na ściereczce) - aromat szybko wypełni całe pomieszczenie. Warto dodać także kilka goździków. Na pewno kiedyś wbijałaś je w mandarynki, z powodzeniem połączysz je i z pachnącą skórką.

Skórki możesz też zawinąć w gazę (albo w rajstopy, w których poszło oczko - to dopiero babciny sposób!) i zrobić pełne zapachu saszetki, które porozkładasz w różnych miejscach w domu (polecamy dorzucić je np. do szafy, mole nie przepadają za cytrusowym zapachem).

Skórki z mandarynek zniwelują też nieprzyjemny zapach z lodówki (ale i ten z... butów).

Co jeszcze można zrobić ze skórek z mandarynek?

  • Dodaj je do octu (lub samej wody, jeśli nie jesteś fanką tego roztworu) i stwórz domowy środek czyszczący.
  • Wykorzystaj do czyszczenia - skórka sprawdzi się np. do polerowania mebli.
  • Zrób odżywkę do podlewania kwiatów.

A ty, wykorzystujesz skórki z mandarynek czy po prostu je wyrzucasz?

Zobacz także: Stroje sylwestrowe dla mamy i córki