Spis treści
Naleśniki węgierskie
- 15 dag mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- sól
- 15 dag posiekanych orzechów
- 15 dag cukru pudru
- 5 dag masła
- 3 łyżki rodzynek
- 100 ml rumu
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki śmietany
Zmiksuj mąkę, jajka, szczyptę soli i mleko, dolewa jąc tyle wody, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na lekko natłuszczonej patelni usmaż 12 naleśników. Masło utrzyj z 10 dag cukru, połową rumu i skórką pomarańczową. Dodaj orzechy i rodzynki, wymieszaj. Czekoladę połam na kawałki i stop na parze. Dodaj śmietanę, resztę cukru i kakao. Sos podgrzej, mieszając. Naleśniki posmaruj farszem, zroluj. Można obsmażyć je na maśle. Polej ciepłym sosem czekoladowym.
Wykwintne grzanki
- bagietka
- 10 dag sera typu roquefort
- łyżka gładkiej musztardy
- czubata łyżka posiekanych orzechów włoskich
Bagietkę pokrój w kromki, posmaruj serem roztartym z musztardą, posyp orzechami. Kromki ułóż na blasze i piecz 5 minut w temp. 250oC.
Tort orzechowy
- 20 dag zmielonych orzechów włoskich
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 3 łyżki startych biszkoptów
- proszek do pieczenia
Połowę cukru utrzyj z 2 całymi jajkami i 4 żółtkami. Resztę białek ubij z resztą cukru na pianę. Do masy z żółtek dodawaj na przemian: orzechy, pianę i tarte biszkopty. Dodaj odrobinę (na czubku noża) proszku do pieczenia, wymieszaj. Masę nałóż do natłuszczonej małej tortownicy. Piecz ok. godziny w temp. 180oC. Tort można przełożyć kremem kawowym lub polać czekoladą i ozdobić orzechami.
Regularne jedzenie orzeszków nie tylko wyostrza umysł na co dzień, ale pomaga również chronić nasz mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Warto mieć zawsze przy sobie taką przekąskę.
Czytaj: Jak powinno wyglądać menu przedszkolaka?
miesięcznik "Zdrowie"