Cebula to warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie smak wielu dań. Dostępna cały rok i tania jest również skarbnicą witamin i pierwiastków, które wspaniale dbają o zdrowie i urodę. Dotyczy to wszystkich odmian cebuli.
Cebula: cenna dla zdrowia i urody
Cebula nie tylko podkreśla smak zup, sosów, farszów czy surówek, ale ma też liczne właściwości prozdrowotne. To właśnie dzięki niej możemy:
- dbać o odporność organizmu na infekcje (a to dzięki obecności bakteriobójczej siarki, witaminy C i żelaza),
- szybciej zwalczać objawy przeziębienia, grypy i innych infekcji,
- dostarczać organizmowi cennych przeciwutleniaczy (m. in. działającej przeciwnowotworowo kwercetyny),
- trzymać w ryzach poziom złego cholesterolu,
- dbać o poziom cukru,
- koić ból w miejscu ukąszeń owadów.
Badania potwierdzają, że cebula powinna znaleźć się w diecie zarówno kobiet w ciąży (ze względu na kwas foliowy oraz działanie antybakteryjne), jak i tych, które odczuwają dolegliwości związane z premenopauzą czy menopauzą.
Zawarta w cebuli siarka nie bez powodu nazywana jest też pierwiastkiem piękności. Odpowiada za regenerację naskórka, działa przeciwstarzeniowo, a także pozwala utrzymać włosy i paznokcie w doskonałej kondycji.
Takiej cebuli nie kupuj: to trucizna
Wiele osób uważa, że cebula nie nadaje się do spożycia, gdy wypuszcza kiełki (tak jak w przypadku kiełkujących ziemniaków). To jednak nieprawda. Kiełki są oznaką tego, że cebula była przechowywania niewłaściwie. Ciepłe, jasne i wilgotne miejsce to optymalne warunki, by cebula zaczęła kiełkować, dlatego lepiej przechowywać cebulę w miarę ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Kiełkująca cebula jest mniej smaczna, ale nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Co innego, gdy cebula przestaje być twarda. Miękka cebula, która wydaje mocno nieprzyjemny zapach, jest toksyczna. I nie wystarczy odkroić zepsutego kawałka a resztę skroić np. do zupy lub usmażyć na patelni. Taką cebulę należy od razu wyrzucić.
Dlatego tak ważne jest, by kupując cebulę upewnić się, że jest ona twarda i jej spożycie nie grozi zatruciem.
