Po czym poznać, że cebula jest toksyczna? Sprawdź, na co uważać podczas zakupów

2025-03-02 9:00

Cebulę wielu z nas słusznie uważa za wyjątkowo zdrowe warzywo. Warto pamiętać jednak również o tym, że cebula może być toksyczna. Podpowiadamy, po czym poznać, że cebula pod żadnym pozorem nie nadaje się już ani do zupy, ani do żadnej innej potrawy.

Po czym poznać, że cebula jest toksyczna? Sprawdź, na co uważać kupując cebulę

i

Autor: Getty Images

Cebula to warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie smak wielu dań. Dostępna cały rok i tania jest również skarbnicą witamin i pierwiastków, które wspaniale dbają o zdrowie i urodę. Dotyczy to wszystkich odmian cebuli.

Cebula: cenna dla zdrowia i urody

Cebula nie tylko podkreśla smak zup, sosów, farszów czy surówek, ale ma też liczne właściwości prozdrowotne. To właśnie dzięki niej możemy:

  • dbać o odporność organizmu na infekcje (a to dzięki obecności bakteriobójczej siarki, witaminy C i żelaza),
  • szybciej zwalczać objawy przeziębienia, grypy i innych infekcji,
  • dostarczać organizmowi cennych przeciwutleniaczy (m. in. działającej przeciwnowotworowo kwercetyny),
  • trzymać w ryzach poziom złego cholesterolu,
  • dbać o poziom cukru,
  • koić ból w miejscu ukąszeń owadów.

Badania potwierdzają, że cebula powinna znaleźć się w diecie zarówno kobiet w ciąży (ze względu na kwas foliowy oraz działanie antybakteryjne), jak i tych, które odczuwają dolegliwości związane z premenopauzą czy menopauzą.

Zawarta w cebuli siarka nie bez powodu nazywana jest też pierwiastkiem piękności. Odpowiada za regenerację naskórka, działa przeciwstarzeniowo, a także pozwala utrzymać włosy i paznokcie w doskonałej kondycji.

Takiej cebuli nie kupuj: to trucizna

Wiele osób uważa, że cebula nie nadaje się do spożycia, gdy wypuszcza kiełki (tak jak w przypadku kiełkujących ziemniaków). To jednak nieprawda. Kiełki są oznaką tego, że cebula była przechowywania niewłaściwie. Ciepłe, jasne i wilgotne miejsce to optymalne warunki, by cebula zaczęła kiełkować, dlatego lepiej przechowywać cebulę w miarę ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Kiełkująca cebula jest mniej smaczna, ale nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Co innego, gdy cebula przestaje być twarda. Miękka cebula, która wydaje mocno nieprzyjemny zapach, jest toksyczna. I nie wystarczy odkroić zepsutego kawałka a resztę skroić np. do zupy lub usmażyć na patelni. Taką cebulę należy od razu wyrzucić.

Dlatego tak ważne jest, by kupując cebulę upewnić się, że jest ona twarda i jej spożycie nie grozi zatruciem.

M jak Mama Google News
Autor: