Kipiąca woda (ale nie tylko ona, również mleko często daje się we znaki) to coś, co potrafi popsuć humor. Ustawiamy temperaturę, wydaje się, że wszystko mamy pod kontrolą. Odwracamy się na chwilę i... awaria. Jedno to bałagan (lepiej posprzątać szybko, gdy zaschnie może nie być już tak łatwo), drugie - niebezpieczeństwo. Szczególnie gdy coś wykipi na kuchence gazowej starszego typu, która nie ma automatycznego odcięcia dopływu gazu.
Polecany artykuł:
Nie dziwi więc, że koczujemy przy kuchence, sprawdzając, czy wszystko jest w porządku. Babciny sposób może i nie sprawi, że będziesz mogła zostawić garnek bez nadzoru, ale nie będziesz musiała nieustannie się w niego wpatrywać.
Znów coś wykipiało? Weź drewnianą łyżkę i połóż na garnku, problem zniknie
Drewniane akcesoria kuchenne to coś, co chyba każdy ma w szufladzie. Lubimy je bardziej od tych metalowych czy plastikowych, bo - chociaż utrzymanie ich w czystości wymaga trochę wysiłku - nie rysują garnków i nie wystraszą nas żadne komunikaty o migracji groźnych substancji chemicznych. Jest jeszcze jedna zaleta - drewniana łyżka sprawi, że woda na makaron czy ziemniaki już nie wykipi.
Co musisz zrobić? Po prostu połóż drewnianą łyżkę (lub inny kuchenny gadżet z tego materiału, np. łopatkę) na garnku. Dlaczego ten sposób działa? Chodzi o bąbelki. Gdy woda zaczyna wrzeć, pojawiają się pęcherzyki wypełnione parą wodną. Drewno je rozbija, wodna „piana” nie ma jak się podnieść. Nie bez znaczenie jest również temperatura łyżki - jest chłodniejsza, sprawia, że para skrapla się do garnka, bulgotanie się zmniejsza.
Aby sztuczka z drewnianą łyżką zakończyła się sukcesem, ten kuchenny sprzęt nie może się podgrzać. Warto też pamiętać, że trik nie zadziała np. gdy garnek jest bardzo duży - łyżce ciężko będzie „opanować” wszystkie pęcherzyki.
Jeśli planujesz obiad z ziemniakami lub makaronem, koniecznie wypróbuj babciny sposób z łyżką podczas gotowania wody!
Co jeszcze możesz zrobić?
Są też inne sposoby, dzięki którym unikniesz sprzątania. Możesz - oczywiście - nalać mniej wody do garnka, a gdy zacznie wrzeć, po prostu zmniejszyć temperaturę. Inne triki na kipienie to np. dodanie soli albo posmarowanie brzegów garnka tłuszczem (olejem, oliwą, masłem).
A ty, masz sprawdzony sposób na kipienie? Koniecznie podziel się nim z innymi!