Sezon na jabłka trwa właściwie przez cały rok. Dojrzewanie owoców jest zależne od odmiany. Możemy się nimi cieszyć już od połowy lipca do później jesieni. To właśnie w te jesienne, chłodniejsze dni przyrządzone z nich ciasto smakuje najlepiej.
Jabłecznik to niewątpliwie król PRL-u. Ciasto, które rozpływało się w ustach i było uwielbiane przez dzieci. Przygotowujecie je w domu?
Zobacz także: Rarytas z PRL-u, dziś niesłusznie zapomniany. To bogactwo ważnej witaminy
Zdrowotne właściwości jabłek
Jabłka zawierają błonnik, który doskonale reguluj prace jelit, chroni przed zaparciami i innymi dolegliwościami. Dodatkowo badania potwierdzają, że jedzenie jabłek zmniejsza nawet o 50% ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Błonnik zmniejsza także wchłanianie cholesterolu, co sprzyja zapobieganiu miażdżycy i chroni przed zawałem serca.
Co więcej, jedzenie jabłek pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, paznokci i włosów. Wszystko dzięki zawartemu w jabłkach krzemowi.
Dlatego kawałka tego ciasta z czasów PRL-u nie można odmówić.
Przepis na jabłecznik
Jabłecznik to ciasto, które przygotujesz w nieco ponad godzinę.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g masła,
- ¼ szklanki cukru + 3 łyżeczki,
- 5 jajek,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Mąkę należy przesiać. Następnie dodać do niej pokrojone kawałki masła, żółtka, cukier z wanilią, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Całości nie zagniatamy, tylko rozcieramy w dłoniach na kruszonkę. Odsypujemy 1 szklankę, a pozostałą część przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i dociskamy całość łyżką.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich sok i przekładamy na wierzch kruchego spodu.
Ubijamy białka z cukrem, wykładamy na jabłka i posypujemy pozostałą częścią kruszonki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Jabłecznik z kruszonką smakuje wybornie po lekkim przestudzeniu.
Źródło: beszamel.se.pl
Czytaj także: Z tego owocu nasze babcie w PRL-u robiły sok na odporność. Ale nie jedz go na surowo
Podajesz dziecku owoce w ten sposób? Neurologopeda: zdrowe dzieci nie potrzebują takich gadżetów
Te owoce mogą pomóc zwalczyć pasożyty u dziecka. Teraz będą najsmaczniejsze