Pyszności z cykorii

2010-01-26 12:08

Przed użyciem cykorię należy opłukać w zimnej wodzie, oczyścić z wierzchnich liści i wyciąć gorzki głąbik. Warto przekonać się także do cykorii na ciepło – duszonej lub zapiekanej.

Pyszności z cykorii

i

Autor: Jupiterimages

Surówka zimowa

  • 4 cykorie
  • pomarańcza
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Cykorie pokrój w paski. Pomarańczę obierz, pokrój w kostkę, zbierz sok. Orzechy posiekaj, wymieszaj z cykorią i pomarańczą. Sałatkę zalej oliwą połączoną z 2 łyżkami soku, szczyptą soli i pieprzu.

Zapiekanka

  • 6 cykorii
  • 6 plastrów szynki
  • ząbek czosnku
  • 5 dag sera żółtego (startego)
  • 7 dag masła
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 litra mleka
  • 125 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Cykorie włóż do osolonego wrzątku, obgotuj 2 minuty, osącz. Każdą owiń szynką, ułóż w posmarowanej rozkrojonym czosnkiem i masłem brytfannie.
W rondlu rozpuść 5 dag masła, wsyp mąkę, podgrzewaj minutę, mieszając energicznie, by nie było grudek. Rondel zdejmij z ognia, wlej mleko i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, ale nie doprowadź do wrzenia. Sos przypraw gałką, solą i pieprzem, zalej nim cykorie. Zapiekaj 20 minut w temp. 180oC.

Łódeczki z rybą

  • 2 cykorie
  • awokado
  • puszka tuńczyka
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • cytryna

Kukurydzę i tuńczyka osącz z zalewy. Cytrynę umyj, nożykiem szczelinowym skrój paseczki skórki, wyciśnij sok. Miąższ awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. W misce wymieszaj kukurydzę, tuńczyka, awokado. Sałatkę nałóż do listków cykorii. Polej majonezem połączonym z jogurtem, udekoruj skórką.

miesięcznik "Zdrowie"