Śledzie: dla zdrowego serca i dobrego nastroju. Czy kobiety w ciąży mogą je jeść?

2025-03-03 15:29

Śledzie, choć może nie są tak eleganckie jak sushi czy łosoś, to wciąż są bardzo popularne w menu wielu z nas. I bardzo dobrze, ponieważ to wyjątkowo zdrowe ryby. Witaminy i pierwiastki w nich zawarte chronią przed nowotworami, chorobami serca i dbają o dobry nastrój. Czy istnieją przeciwwskazania, by cieszyć się ich smakiem?

Śledzie: dla zdrowego serca i dobrego nastroju. Czy kobiety w ciąży mogą je jeść?

i

Autor: Getty Images

Śledzie to od wieków jedna z najtańszych ryb. Dlatego mogli sobie pozwolić na nie nawet najbiedniejsi. Również dzisiaj, w porównaniu do wielu innych ryb - mają bardzo przyjazną cenę. Ale to wcale nie jedyny powód, by kupować śledzie.

Śledzie w diecie: samo zdrowie?

Śledzie należą do tłustych ryb, dzięki czemu są zdrowsze np. od dorsza czy mintaja. Warto wiedzieć, że śledzie to jedno z najlepszych naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają:

  • obniżyć poziom złego cholesterolu
  • w walce z nadciśnieniem,
  • schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała,
  • zwalczyć stany zapalne,
  • w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Jeden płat śledziowy może zapewniać nawet 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3. Nie bez znaczenia jest, że omega-3 w ciąży odgrywają bardzo ważną rolę.

A przecież śledzie to również źródło:

  • witaminy B12 (korzystnie wpływa na nastrój, obniża zmęczenie i poziom złego cholesterolu, ma działanie antynowotworowe),
  • witaminy D (niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz zdrowia kości i zębów),
  • witaminy B3 (niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego),
  • jodu (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, mózgu, serca i nerek),
  • selenu (ma działanie antynowotworowe, wspiera odporność organizmu i leczenie depresji.

100 gram śledzi ma 160 kcal. Jednak włączając śledzie do diety, warto pamiętać o dodatkowych kaloriach, które spożywamy wraz z dodatkami (olej, sos musztardowy, koperkowy, etc.).

W związku z tym, że śledź jest tłustą rybą, nie należy podawać śledzi niemowlętom i małym dzieciom - w diecie maluchów dominują potrawy lekkostrawne, do których śledzie nie należą. Niewielkie ilości tej ryby można podawać dziecku od 1,5 roku życia. 

Jedzenie śledzi w ciąży. Czy są przeciwwskazania?

Śledzie - za sprawą wyraźnego smaku - mogą stanowić ciążową zachciankę. Czy bez obaw można się jej poddać czy uważać - tak jak w przypadku innych surowych ryb czy owoców morza?

Okazuje się, że śledzie to dużo bezpieczniejsza opcja niż sushi (bakteria Listeria monocytogenes może wywołać groźną listeriozę) czy wędzony łosoś (jako duża, drapieżna ryba nie jest zalecany ze względu na to, że może kumulować zanieczyszczenia).

O czym warto pamiętać jedząc w ciąży śledzie?

  • śledzie solone zawierają bardzo dużo soli, dlatego mogą zatrzymywać wodę w organizmie i wzmóc obrzęki (nadmiaru soli można pozbyć się płucząc śledzie w chłodnej wodzie minimum 2 godziny),
  • lepiej postawić na śledzie z beczki w sprawdzonym sklepie niż te z wiaderka czy plastikowego opakowania,
  • same w sobie nie są wysokokaloryczne, ale spożywane zbyt często w dużych ilościach z dodatkiem oleju czy tłustych sosów - mogą być źródłem zbędnych kilogramów.

Źródła: M. Majewski, A. Lebiedzińska: Ocena wybranych produktów śledziowych jako źródła niacyny w diecie, Bromatologia Chem. Toksykol., 2013, 4; Sprawdź jak szybko uzupełnić niedobór witaminy B12, poradnikzdrowie.pl; Witamina D: właściwości, rodzaje, działanie, niedobór, nadmiar, poradnik zdrowie.pl; Jod: właściwości, objawy nadmiaru i niedoboru, poradnikzdrowie.pl; Selen: właściwości i źródła w żywności, poradnikzdrowie.pl;

M jak Mama Google News
Autor: