Śledzie można albo kochać, albo nienawidzić. Każdy, kto nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez tej ryby - wie też, jak bardzo cenna jest dla zdrowia.
Śledzie na zdrowie (serca i nerwów)
Śledzie to prawdziwa skarbnica witamin i pierwiastków. Jedząc 100 gram śledzi, dostarczamy sobie:
- witaminy B12 (nawet 350 proc. dziennego zapotrzebowania),
- witaminy D (nawet 50 proc. dziennego zapotrzebowania),
- jodu (od 40 do 90 proc. dziennego zapotrzebowania)
- selenu (do 70 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek),
- kwasów tłuszczowych omega-3 (nawet 100 proc. dziennego zapotrzebowania).
Innymi słowy, śledzie w diecie to:
- wzmocnienie odporności,
- przeciwdziałanie nowotworom,
- troskę o zdrowe serce, pracę mózgu a nawet... dobry nastrój.
Z uwagi na wartość odżywczą śledzie można jeść w ciąży (w przeciwieństwie do sushi czy łososia), pamiętając jednak, że wysoka zawartość soli może wzmagać obrzęki.
Jeśli chodzi o śledzie w diecie dziecka, ze względu na to, że tłuste ryby - wprowadzamy je po troszeczku, po ukończeniu przez malucha 1,5 roku życia lub później.
Śledzie proboszcza: przepis na śledzie z zieloną pietruszką
Skąd wzięła się nazwa śledzie proboszcza - wie chyba tylko ten, kto użył jej po raz pierwszy. W każdym razie przyjęła się znakomicie. Inna nazwa tej potrawy to po prostu: śledzie z zieloną pietruszką. Zieloną pietruszką, która sprawia, że śledzie nie tylko ładnie prezentują się na talerzu, ale dostarczają mnóstwa witaminy C i żelaza.
By przygotować śledzie proboszcza potrzebujesz:
- 4 płaty śledziowe (matiasy),
- 1 średnią twardą cebulę,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 100 ml oleju,
- świeżo zmielony czarny (lub biały) pieprz,
- opcjonalnie: kilka marynowanych grzybków i 3 łyżki octu.
Zacznij od namoczenia płatów śledziowych w naczyniu z chłodną wodą. Pokrój śledzie na kawałki (wielkości takiej, jak lubisz).Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę a natkę pietruszki pokrój. Jeśli dodajesz marynowane grzyby - również je posiekaj).Wymieszaj z olejem (i ewentualnie - z octem). Gotowe śledzie wstaw do lodówki. Znakomicie smakują zarówno ze świeżym pieczywem, jak ziemniakami (pieczonymi lub gotowanymi).
Wskazówki:
- najlepsze będą śledzie nie z plastikowego opakowania czy wiaderka ale... z beczki, od sprawdzonego sprzedawcy,
- ok. 2 godzin namaczania pozwoli na pozbycie się nadmiaru soli oraz ostrego zapachu śledzi - będą one również miały delikatniejszą strukturę,
- smak śledzi proboszcza możesz przetestować przygotowując tradycyjne śledzie z olejem i cebulą, do części z nich dodając odpowiednio mniej pokrojonej natki pietruszki.
