Śledzie proboszcza kuszą smakiem. Ten wiosenny przepis zachwyci każdego

2025-03-05 10:45

Śledzie to ryby, które wciąż kojarzą nam się ze Środą Popielcową i wielkim postem. W każdej rodzinie przyrządza się je w ulubionej wersji, co nie znaczy, że nie lubimy eksperymentować. Podajemy prosty przepis na śledzie proboszcza - to idealna propozycja nie tylko na Popielec.

Śledzie proboszcza kuszą smakiem. Ten wiosenny przepis zachwyci każdego

i

Autor: M jak Mama

Śledzie można albo kochać, albo nienawidzić. Każdy, kto nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez tej ryby - wie też, jak bardzo cenna jest dla zdrowia.

Śledzie na zdrowie (serca i nerwów)

Śledzie to prawdziwa skarbnica witamin i pierwiastków. Jedząc 100 gram śledzi, dostarczamy sobie:

  • witaminy B12 (nawet 350 proc. dziennego zapotrzebowania),
  • witaminy D (nawet 50 proc. dziennego zapotrzebowania),
  • jodu (od 40 do 90 proc. dziennego zapotrzebowania)
  • selenu (do 70 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek),
  • kwasów tłuszczowych omega-3 (nawet 100 proc. dziennego zapotrzebowania).

Innymi słowy, śledzie w diecie to:

  • wzmocnienie odporności,
  • przeciwdziałanie nowotworom,
  • troskę o zdrowe serce, pracę mózgu a nawet... dobry nastrój.

Z uwagi na wartość odżywczą śledzie można jeść w ciąży (w przeciwieństwie do sushi czy łososia), pamiętając jednak, że wysoka zawartość soli może wzmagać obrzęki.

Jeśli chodzi o śledzie w diecie dziecka, ze względu na to, że tłuste ryby - wprowadzamy je po troszeczku, po ukończeniu przez malucha 1,5 roku życia lub później.

Śledzie proboszcza: przepis na śledzie z zieloną pietruszką

Skąd wzięła się nazwa śledzie proboszcza - wie chyba tylko ten, kto użył jej po raz pierwszy. W każdym razie przyjęła się znakomicie. Inna nazwa tej potrawy to po prostu: śledzie z zieloną pietruszką. Zieloną pietruszką, która sprawia, że śledzie nie tylko ładnie prezentują się na talerzu, ale dostarczają mnóstwa witaminy C i żelaza.

By przygotować śledzie proboszcza potrzebujesz:

  • 4 płaty śledziowe (matiasy),
  • 1 średnią twardą cebulę,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 100 ml oleju,
  • świeżo zmielony czarny (lub biały) pieprz,
  • opcjonalnie: kilka marynowanych grzybków i 3 łyżki octu.

Zacznij od namoczenia płatów śledziowych w naczyniu z chłodną wodą. Pokrój śledzie na kawałki (wielkości takiej, jak lubisz).Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę a natkę pietruszki pokrój. Jeśli dodajesz marynowane grzyby - również je posiekaj).Wymieszaj z olejem (i ewentualnie - z octem). Gotowe śledzie wstaw do lodówki. Znakomicie smakują zarówno ze świeżym pieczywem, jak ziemniakami (pieczonymi lub gotowanymi).

Wskazówki:

  • najlepsze będą śledzie nie z plastikowego opakowania czy wiaderka ale... z beczki, od sprawdzonego sprzedawcy,
  • ok. 2 godzin namaczania pozwoli na pozbycie się nadmiaru soli oraz ostrego zapachu śledzi - będą one również miały delikatniejszą strukturę,
  • smak śledzi proboszcza możesz przetestować przygotowując tradycyjne śledzie z olejem i cebulą, do części z nich dodając odpowiednio mniej pokrojonej natki pietruszki.
M jak Mama Google News
Autor: