Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby na świątecznym stole pojawiły się np. pierogi z serem, ale to kapuściano-grzybowy farsz kojarzy się z Bożym Narodzeniem.
Polecany artykuł:
Korzystamy z różnych przepisów na ciasto na pierogi, mamy inne receptury na ich wypełnienie. Różnią się też tym, jak je lepimy. Oczywiście, jeśli będziemy korzystać z foremek czy maszynek do pierogów, wykończenie będzie podobne, ale chyba każdy, kto lepił pierogi, chociaż raz spróbował wykończyć je według własnego pomysłu.
Masz już dość tradycyjnych falbanek? Przygotuj widelec i do dzieła!
Zlep pierogi na Wigilię widelcem
Media społecznościowe to pożeracz czasu, ale i źródło wielu ciekawych inspiracji. Znajdziemy tam i pomysł na bożonarodzeniowe ozdoby, i sposób na obieranie mandarynek. Przewijając rolki na Instagramie możemy trafić na przykład na oryginalne sposoby lepienia pierogów.
Metod nie brakuje, mi spodobała się ta, która sprawia, że falbanki na pierogach przypominają płatki kwiatów. W sieci krąży wiele nagrań z instrukcją, niżej znajdziecie to z profilu @wangyu3851 (to kopalnia inspiracji, jeśli chodzi na sposoby lepienia różnych pierogów). Lepienie „kwiatuszków” jest proste, nie zajmuje więcej czasu niż to tradycyjne, gdy palcami kształtujemy ciasto.
Aby wypróbować nowy sposób lepienia potrzebujesz:
- pierogów (to oczywiste),
- widelca.
Lepienie pierogów krok po kroku:
- Przygotuj pierogi zgodnie z przepisem, z którego zazwyczaj korzystasz (zrób ciasto i farsz, zlep ciasto - tak aby „trzymało” wypełnienie, bez skupiania się na wykończeniu).
- Odciśnij widelec na cieście, raz przy razie.
- Odwróć widelec, potrzebujesz trzonka. Za jego pomocą przygnieć ciasto, tak aby układało się w kształt płatków.
Opis brzmi niejasno? Zobacz na nagraniu, jakie to proste:
Polecany artykuł:
Jeśli lepienie świątecznych pierogów jeszcze przed tobą (niektórzy zrobili to wcześniej, potrawa czeka na swoją kolej w zamrażalniku), koniecznie wypróbuj - chociaż na kilku sztukach - ten sposób lepienia.
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
Szukasz przepisów wigilijnych? Mamy receptury na sześć potraw na Wigilię, które powinnaś przyrządzić. Wśród nich, oczywiście, ta na pierogi z kapustą i grzybami.
Większość składników pewnie masz w domu, musisz dokupić kwaszoną kapustę i suszone grzyby (pamiętaj, że dania z grzybami są jednymi z tych potraw z wigilijnego stołu, których dzieci nie powinny jeść).
Polecany artykuł:
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku:
- Ugotuj kapustę (przez ok. godzinę), namocz grzyby.
- Przygotuj ciasto: zmieszaj mąkę z oliwą i solą, dodaj gorącą wodę.
- Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż razem z odsączonymi grzybami.
- Do cebuli i grzybów dodaj ugotowaną (odsączoną i poszatkowaną) kapustę, dopraw.
- Rozwałkuj ciasto, dość cienko (ok. 2 mm).
- Wytnij kółka - możesz wykorzystać i specjalną foremkę, i szklankę czy filiżankę.
- Na środek każdego kółka nałóż odrobinę farszu, zlep brzegi.
- W garnku zagotuj wodę (osoloną, z dodatkiem oliwy).
- Do zagotowanej wody wrzucaj pierogi (nie wszystkie jednocześnie), gotuj na średnim ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Smacznego!
Zobacz także: Jak zrobić uroczą dekorację do kuchni? Potrzebujesz tylko dwóch ściereczek