Choć nie odkryjemy w tym miejscu Ameryki, bo patent ten jest znany i stosowany przez wiele gospodyń domowych starego pokolenia, to uznaliśmy, że warto go przypomnieć wszystkim. Będziecie zdziwione nie tylko efektem końcowym całego zabiegu, ale także tym, co zobaczycie w jego trakcie. Jesteście ciekawe? To do dzieła!
Ściereczki kuchenne jak nowe. Wypróbuj babciny patent
Nasze babcie wiedziały, co robią, gdy na kuchence gazowej stawiły garnek ze ściereczkami i gotowały je przez kilkanaście minut. W ten sposób skutecznie usuwały z tkaniny wszystkie nieprzyjemne zapachy, niepożądane plamy i tłuszcz. Już po jednym gotowaniu ściereczki stawały się znacznie jaśniejsze i zyskiwały ładny zapach.
Gdy po raz pierwszy sama spróbowałam wygotować ścierki ze swojej kuchni, byłam zszokowana, ile brudu udało mi się usunąć ze świeżo wypranych w pralce ściereczek. Aż trudno w to uwierzyć, bo takiego brudu nie było widać gołym okiem, ale woda po gotowaniu była brązowa. Jak się za to zabrać?
Gotowanie ściereczek krok po kroku
- Wrzuć ściereczki do garnka.
- Zalej ciepłą wodą z kranu.
- Ustaw na małym biegu kuchenki.
- Wlej łyżkę płynu do naczyń.
- Dodaj opakowanie sody oczyszczonej.
- Wymieszaj wszystko np. drewnianą dużą łyżką.
- Gotuj przez 15-20 minut cały czas pilnując, by „danie” nie wykipiało.
- Na koniec odcedź i wypierz w pralce jak zwykle.
Gwarantujemy, że efekt mile cię zaskoczy!