Dodaję odrobinę do wody i płyta indukcyjna lśni jak nowa. Działa nawet na zaschnięte plamy

2024-09-11 10:45

Płyta indukcyjna to urządzenie, które może szybko stracić blask. Ale nawet jeśli przecierasz ją po każdym gotowaniu, na jej powierzchni mogą pojawić się wyraźne, matowe plamy. W takiej sytuacji warto sięgnąć po domowy środek czystości, który może usunąć nawet największe zabrudzenia.

Płyta indukcyjna

i

Autor: Getty Images Płytę indukcyjną wyczyścimy, stosując domowy środek czystości

Płyta indukcyjna to element, którego dziś nie może zabraknąć w nowoczesnej kuchni. Wygląda elegancko i jest łatwa w utrzymaniu. Aby płyta lśniła i stanowiła ozdobę kuchni, wystarczy ją regularnie wycierać miękką szmatką. Czasem jednak przypalimy jakieś danie, nie wyczyścimy plamy od razu i na powierzchni płyty powstaje przypalony okrąg. Co wtedy zrobić? 

Jak ułatwić sobie sprzątanie? Plac Zabaw odc. 10

Czym czyścić płytę indukcyjną?

Aby wyczyścić płytę indukcyjną, najlepiej jest po każdym gotowaniu dokładnie ją ostudzić (nie wolno czyścić gorącej kuchenki!), a następnie wytrzeć wilgotną szmatką. Jeśli kuchenka jest zabrudzona, można dodać kroplę detergentu do mycia naczyń. Później dokładnie wycieramy płytę do sucha.

Taka pielęgnacja kuchenki wystarczy, by zachować ją w czystości i w dobrej kondycji. Nie trzeba sięgać po specjalne płyny do mycia kuchenek indukcyjnych, bo zwykle zawierają one chemię. Możemy z nich zrezygnować nawet jeśli mamy do czynienia z plamami na powierzchni płyty, których nie możemy doczyścić wodą z płynem — wtedy wystarczy sięgnąć po sprawdzone domowe środki czystości.

Domowy sposób na wyczyszczoną kuchenkę indukcyjną

Z przypalonymi, trwałymi plamami dobrze poradzi sobie soda oczyszczona. To idealny środek do czyszczenia kuchni, blatów i zlewu, czyli miejsc, w których przygotowujemy żywność. Soda jest naturalna, nie musimy zatem się obawiać, że wejdzie w reakcję z produktami spożywczymi. Może doczyścić największe zabrudzenia, a dodatkowo zwalczyć bakterie. 

Aby wyczyścić płytę indukcyjną, wystarczy przygotować domową pastę sodową. W tym celu należy pomieszać ciepłą wodę z sodą w takich proporcjach, by otrzymać dość gęstą papkę. Taką pastę nanosimy na kuchenkę i pozostawiamy na 15 minut. Soda powinna dobrze poradzić sobie z plamami. Po kwadransie należy wytrzeć płytę mokrą szmatką, a później suchą. Jeśli chcemy zabezpieczyć powierzchnię kuchenki, możemy dodatkowo spryskać ją octem.

Zobacz też: Domowe porządki: czym i jak sprzątać pokój niemowlaka?