Mole to szkodniki, z którymi nikt nie chce mieć do czynienia we własnym domu. Kiedy jednak pokażą się w kuchni, najlepszym sposobem, aby się ich pozbyć, jest ta roślina. Zdziała prawdziwe cuda.
Zobacz także: Organizacja w kuchni – pomysły na porządek w szafkach kuchennych
Jak pozbyć się moli raz na zawsze?
Widząc jednego mola w kuchni, możemy być pewni, że jest ich znacznie więcej. Pierwszym krokiem powinno być opróżnienie wszystkich kuchennych szafek i ich umycie. Każdą półkę warto przemyć ciepłą wodą z octem.
Kolejnym krokiem jest przejrzenie wszystkich papierowych pudełek. Mole z łatwością potrafią je przegryźć i dostać się do środka produktów spożywczych.
Dobrym pomysłem jest umieszczenie wszystkich sypkich produktów w plastikowych lub szklanych pojemnikach. Dzięki temu zabezpieczymy żywność przed ponowną wizytą tych szkodników.
Pamiętajmy, jeżeli w jakimkolwiek pudełku znajdziemy charakterystyczną pajęczynę, mole lub jaja moli, produkt ten należy szczelnie zabezpieczyć i wyrzucić.
Co jest najlepsze na mole?
Czas robienia przetworów, a w szczególności ogórków kiszonych to doskonała pora, aby jeden ze składników, wykorzystać nieco inaczej. Dzięki niemu przegonimy mole spożywcze.
Niezrównanym trikiem naszych babć na mole był bowiem koper, a dokładnie mówiąc baldachy kopru. Mole nie cierpią jego silnego aromatu.
Baldachy kopru należy umieścić w szafkach, a dla większej skuteczności można również zawiesić kilka gałązek przy oknie. Podczas wysychania ich zapach rozniesie się po całym wnętrzu.
Koper można zastosować również, aby profilaktycznie ustrzec się przed molami.
Jakiego zapachu nie lubią mole?
Poza zapachem kopru istnieją inne, które mogą nam pomóc pozbyć się moli spożywczych lub profilaktycznie zabezpieczyć przed nimi mieszkanie. Jeżeli sami nie za bardzo przepadamy za zapachem kopru, warto po nie sięgnąć.
Mole nienawidzą zapachu:
- liści laurowych,
- ziela angielskiego,
- lawendy,
- skórki pomarańczy,
- goździków,
- jałowca,
- kminku,
- suszonych kwiatów wrotyczu,
- mięty.
Liście laurowe czy inne zioła z powodzeniem możemy wrzucić do pojemników z suchymi produktami. Nie zmienią one ich smaku, a będą skuteczną tarczą przeciwko molom spożywczym.
Czytaj także: Domowe sposoby na wszy. Jak walczyć z wszawicą?
Jak wyglądają mole spożywcze?
Mól to niewielki latający owad o wydłużonym ciele. Może mieć szary, brązowy lub czarny kolor. Skrzydła mola często mają barwę jaśniejszą u góry i ciemniejszą u dołu. Dorosłe osobniki mają zazwyczaj rozmiar od 2 do 5 mm.