Jak złożyć zajączka z serwetki? Prosta instrukcja
Zajączek jest jednym z wielkanocnych symboli. W związku z tym warto zastanowić się, czy nie warto złożyć serwetki w kształt zająca. Będzie to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Co więcej, wykonanie wcale nie jest skomplikowane i poradzi sobie z nim niemal każdy. Potrzebować będziemy do tego serwetki o boku długości od 45 do 50 centymetrów. Mniejsze serwetki mogą bowiem sprawiać wiele trudności. Zajączka wykonamy zarówno z serwetki papierowej, jak i materiałowej. Ważne jest jednak, by była całkowicie gładka, bez żadnych wzorów. Jak złożyć serwetkę z zająca?
- Składamy serwetkę na pół.
- Ponownie składamy serwetkę na pół, tak by powstał prostokąt.
- Prawą część prostokąta zginamy pod kątem 45 stopni, tworząc odwróconą literę L.
- Tak samo zginamy lewą stronę.
- Górne rogi serwetki zginamy tak, by powstał kwadrat.
- Obie strony zginamy do środka, tak by serwetka przypominała żagiel.
- Odwracamy na drugą stronę.
- Dolny róg zaginamy w górę, by stworzyć trójkąt.
- Końce podstawy zawijamy do tyłu i wciskamy jeden w drugi (w razie potrzeby można połączyć je szpilką).
- Modelujemy uszy i pyszczek.
Serwetki złożone w zajączka możemy poustawiać na talerzach bądź powkładać do kieliszków. W ten prosty sposób nadamy naszemu stołowi prawdziwie wielkanocnego klimatu.
Jak przygotować jajeczne serwetki? Efektywna dekoracja w kilka minut
Jak Wielkanoc, to na myśl przychodzą nam oczywiście jajka. Warto więc jeszcze bardziej wykorzystać ten motyw składając nasze serwetki w różnokolorowe jajeczka. Możemy użyć każdego koloru z najróżniejszymi zdobieniami w tym przypadku. Bez problemu poradzimy sobie również z mniejszą serwetką. Jak więc przygotować jajeczną serwetkę?
- Rozkładamy kwadratową serwetkę i wygładzamy zagięcia.
- Składamy na pół, tak by powstał trójkąt.
- Podstawę trójkąta zaginamy do środka, tak by powstał około 2-centymetrowy rulon.
- Serwetkę odwracamy na drugą stronę i ponownie zaginamy do góry w 2-cenytmentrowy rulon.
- Ponownie odwracamy i robimy kolejny rulon. Całość powtarzamy, aż powstanie nam pasek
- Pasek zginamy pośrodku, tak by najdłuższe krawędzie mogły się spotkać.
- Końcówki liścia zginamy razem pod spodem, tak by nasze jajko się nie otwierało
Nasze jajka układamy na talerzach. Można je dodatkowo ozdobić świeżymi gałązkami bukszpanu lub innych roślin. Z pewnością będą pięknie prezentowały się na stole, a wykonanie ich nie zajmie nam więcej niż kilka minut.