Jak wybrać najlepszy sprzęt do gotowania dla rodziny?

2020-02-05 16:13 Materiał sponsorowany

Zdrowe gotowanie to priorytet, przy czym ważne są nie tylko składniki potraw, ale i naczynia, w których gotujemy. Powinny być dobre jakościowo i w pełni bezpieczne dla zdrowia. Wyobraźcie sobie, że staracie się przygotować najlepszy posiłek dla siebie i swoich dzieci, a wszystko niweczy… garnek czy patelnia!

Tefal ingenio

i

Autor: materiały prasowe

Spis treści

  1. Jak korzystać z garnków i patelni?
  2. Garnki i patelnie bezpieczne dla dzieci i dorosłych
  3. Zdrowie i wygoda – czy mogą iść w parze?
  4. Trochę historii PTFE. Dlaczego budzi kontrowersje?

Każdy z nas chce gotować zdrowo, bo wie, że dzięki temu można czuć się lepiej. Dobrze odżywione dzieci lepiej się rozwijają, są zdrowsze, mają większą odporność, mogą w przyszłości uniknąć problemów zdrowotnych. Ważne jest ograniczanie chemii w pożywieniu oraz produktów, które w nadmiarze nie są zdrowe – np. tłuszczu do smażenia. W tym celu rodzice decydują się na zakup garnków i patelni z powłoką nieprzywierającą. I tutaj przechodzimy do meritum – czy ta powłoka jest dla nas zdrowa?

Technologia tworzenia garnków z powłoką nieprzywierającą ma długą historię. Do tej pory substancję PTFE (czyli PoliTetraFluoroEtylen) uważano za szkodliwą. Jednak badania, które potwierdzały tę szkodliwość, prowadzone były dawno temu, a od tej pory technologia produkcji znacznie poszła do przodu.

Jak korzystać z garnków i patelni?

Wspominane już PTFE zaczyna zmieniać swoje właściwości chemiczne dopiero po podgrzaniu do temperatury przekraczającej 250-260 st. C. Czy ktoś z nas smaży w takiej temperaturze w domu? Raczej nie, ale warto wiedzieć, że przy tak wysokich temperaturach PTFE mięknie i zaczyna przechodzić w stan gazowy, a to może grozić nawet zatruciem.

Garnków i patelni nie należy rozgrzewać do bardzo wysokich temperatur także dlatego, że bez względu na rodzaj użytkowanych narzędzi, rozgrzanie tłuszczów i przypalanie potraw prowadzi do wytwarzania się szkodliwych dla zdrowia substancji. Przy tej okazji nie sposób nie wspomnieć, że nieprzywierająca powłoka pozwala na ograniczenie tłuszczów wykorzystywanych do smażenia, co jest korzystne dla naszego zdrowia!

Co szkodzi patelni z nieprzywierającą powłoką?
  • zalewanie gorącej patelni zimną wodą,
  • mycie w zmywarce,
  • wysoka temperatura (230-250 stopni Celsjusza),
  • używanie złej jakości oleju,
  • smażenie małej ilości produktów na wielkiej patelni,
  • "atakowanie" patelni stalowymi sztućcami.

Garnki i patelnie bezpieczne dla dzieci i dorosłych

Warto wybierać garnki i patelnie, które uzyskały pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka. Mamy dzięki temu gwarancję, że użytkowany produkt jest najlepszej jakości. Co ciekawe do nieprzywierających powłok dodaje się związki krzemu lub tytanu, co przedłuża ich żywotność. Na wydłużenie trwałości i odporności powłoki wpływa także technologia ich warstwowego nakładania.

Sprawdź, które garnki i patelnie uzyskały pozytywną opinię IMiD: ePozytywnaOpinia.pl

Zdrowie i wygoda – czy mogą iść w parze?

Wielu z nas zwraca uwagę na użyteczność garnków i patelni, ich wielkość, oszczędność miejsca przy przechowywaniu ich w szafkach. Garnki, które można schować jeden w drugi, z odpinanymi rączkami i oszczędzającymi miejsce pokrywkami są tymi, których większość z nas pożąda.

Minimum miejsca, maksimum możliwości! Rozpocznij swoją przygodę z Ingenio!

Tefal ingenio

i

Autor: materiały prasowe Link: https://swiatingenio.pl/

Ważny jest także materiał, z  jakiego wykonany jest garnek. Garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą najczęściej wykonane są z aluminium, czasem również z dodatkiem stali nierdzewnej. 

Trochę historii PTFE. Dlaczego budzi kontrowersje?

Od lat 50. XX wieku stosowano powłoki PTFE, ale wtedy proces produkcji nie był doskonały. Powłoki były miękkie, łatwo się rysowały, a zadrapania sprawiały, że traciły swoje właściwości. Zła opinia o PTFE, która miała przełożenie na opinie o naczyniach z powłoką nieprzywierającą, dotyczyła głównie stosowania kwasu perfluorooktanowego (PFOA). Obecnie, producenci naczyń z powłoką nieprzywierającą coraz częściej rezygnują z używania PFOA, co potwierdzają specjalnym oznaczeniem na wyrobach.