Powszechny jest pogląd, że gdy zakupy wrzucimy do lodówki, nie musimy się martwić o to, że coś się zepsuje. Nic bardziej błędnego. Lodówka nie przedłuża niczemu terminu przydatności do spożycia.
O tym, że wiedzę na temat właściwego przechowywania żywności nie wszyscy opanowali w stopniu odpowiednim świadczy choćby statystyka medyczna - zatrucia pokarmowe i tzw. choroby brudnych rąk zgarniają w naszym kraju obfite żniwa.
Produkty zbożowe
Pieczywo kładź na środkowej półce - nie powinno tam leżeć dłużej niż miesiąc. Natomiast gdy je zamrozisz (do ok. -20°C) przez wiele miesięcy nie straci swoich wartości smakowych. Mrożenie doskonale nadaje się również do przechowywania gotowych potraw mącznych, ciasta. Wkładaj je do specjalnych pojemników w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa (od + 3 do + 8°C).
Warzywa i owoce
Cytrusy, ogórki i kalafior przetrwają około 10 dni, papryka, pomidory, brukselka, kiełki i pieczarki - 5 dni, sałata i szpinak - maksimum 4 dni. Uwaga! Sałaty nie przechowuj w foliowych torebkach (wytwarza się wtedy substancja sprzyjająca powstawaniu nowotworów).
Mrożonki możesz śmiało trzymać nawet rok. Zachowują one w ogromnym stopniu wartości odżywcze takie same, jak świeże.
Za najbardziej racjonalną metodę długotrwałego przechowywania uznaje się mrożenie - nie zmienia się wówczas struktura białek, nie jełczeją tłuszcze, żywność nie traci witamin. Warto także pamiętać, że im szybciej coś zamrozimy, tym lepsza będzie jego jakość. Przy powolnym mrożeniu, szczególnie gdy temperatura oscyluje między 2 a 5 ° C, powstają duże kryształki lodu, rozrywające błony komórkowe skórek owoców i warzyw, przez co niepotrzebnie wycieka z nich pełen witamin sok. Proces ten zostaje zahamowany gdy słupek rtęci szybciej spada w dół.
Lodówka musi być czysta:
- przynajmniej dwa razy w miesiącu powinnaś ją odmrażać i dokładnie myć
- rób to wyłącznie wtedy, kiedy jest wyłączona z sieci
- zacznij od usunięcia z niej wszystkich produktów
- wnętrze lodówki myj ciepłą wodą z dodatkiem środka, który nie tylko myje, ale także dezynfekuje
- możesz także użyć wody z octem (szczególnie skutecznej podczas usuwania śladów pleśni)
- spłukuj ją kilkakrotnie ciepłą wodą
- przed włączeniem do sieci wytrzyj ją do sucha.
Mleko i produkty mleczne
Lepiej zużyj przed terminem uwidocznionym na opakowaniu. Otwarty karton mleka wypij w ciągu 3 dni, zamknięty - może leżeć długo. Ser żółty przetrwa do dwóch tygodni, brie - 6 dni. Sery twarogowe, pakowane w pergamin lub folię powinny być przechowywane (w temp. od 1 do 10°C) nie dłużej niż 48 godzin od daty produkcji. Serki homogenizowane i garni zużyj w ciągu doby od otwarcia opakowania. Masło lepiej zjedz w ciągu 6 dni, margaryny miękkie (w pudełkach) zachowają świeżość przez co najmniej trzy tygodnie.
Mięso, ryby, drób
Świeże mięso, drób przechowujemy nie dłużej niż 1 -2 dni, ryby - tylko dzień. Także parówki, serdelki, metka, tatar zaliczamy do artykułów natychmiastowego spożycia. Wołowina mrożona przetrwa od 3 do 12 miesięcy, wieprzowina od 4 do 8 miesięcy, cielęcina 3 - 4 miesiące (pieczona nawet 8 miesięcy). Chude ryby w temp. 18°C mogą leżeć 8 miesięcy, natomiast tłuste 4 miesiące.
Pamiętaj
- Nie przechowuj na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia. Kontroluj na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia.
- Nie przeładowuj lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia.
- Pakuj starannie produkty o silnym zapachu.
- Natychmiast usuwaj to, co się zepsuło.
- Pamiętaj, że data przydatności do spożycia dotyczy tylko produktów zamkniętych. Po otwarciu np. kartonu jego zawartość trzeba zużyć jak najszybciej.
- Zawartość konserwy wyłóż na talerzyk lub przełóż do słoika, olej z puszki przelej do butelki z ciemnego szkła.
- Przed włożeniem do lodówki myj surowe ryby, mięso, jaja warzywa i owoce (z wyjątkiem cytrusów i ananasów).
- Nie wstawiaj do lodówki gorących potraw.