Spis treści
- Urządzanie kuchni: najważniejsze zasady
- Przechowywanie w kuchni – o czym warto pamiętać?
- Sprytne patenty na dobrą organizację szafek w kuchni
- Dodatki, które ułatwią organizację w kuchni
Urządzanie kuchni: najważniejsze zasady
O porządek w kuchni będzie łatwo, jeśli zorganizujesz ją w sposób sprzyjający przygotowywaniu posiłków, czyli zgodnie z zasadą trójkąta roboczego. Na czym to polega? Na podzieleniu pomieszczenia na strefy odpowiadające logicznej kolejności wykonywania czynności towarzyszących gotowaniu. Aby zapewnić sobie funkcjonalną przestrzeń do pracy, powinieneś znaleźć w aranżacji miejsce dla:
- strefy zapasów z lodówką i szafkami,
- strefy przygotowywania posiłków z blatem roboczym i kuchenką,
- strefy zmywania ze zlewozmywakiem i zmywarką.
Układ kuchni powinien tworzyć trójkąt, którego czubkami są te trzy elementy: lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza. Dzięki temu skrócisz dystans pokonywany na co dzień pomiędzy poszczególnymi częściami pomieszczenia, a tym samym będziesz marnować mniej czasu.
Planując układ kuchni, musisz też zdecydować się na sposób ułożenia szafek. Choć w dużej mierze zależy on od wymiarów pomieszczenia, do wyboru masz następujące opcje:
- kuchnia jednorzędowa – jest minimalistyczna, ale mało praktyczna, gdyż poszczególne strefy dzieli duży dystans. Na dłuższą metę będzie to niewygodne. Dlaczego? Wyobraź sobie, że myjesz warzywa w zlewozmywaku znajdującym się z jednej strony blatu roboczego, a następnie musisz przejść przez całą kuchnię, żeby włożyć je do garnka stojącego na płycie – przy okazji zachlapiesz podłogę;
- kuchnia w kształcie litery L – dystans między strefami jest co prawda nieco krótszy, ale niestety taki układ nie sprawdzi się w każdej kuchni. Nie zastosujesz go chociażby w pomieszczeniu wąskim i długim;
- kuchnia w kształcie litery U – jest to najkorzystniejsza z przedstawionych opcji, gdyż poszczególne elementy są umieszczone blisko siebie, co ułatwia wykonywanie kolejnych czynności. Wyjmujesz produkty z lodówki, myjesz je w sąsiadującym z nią zlewozmywaku, a później tylko się obracasz i już jesteś przy kuchence – oszczędzasz więc na czasie;
- kuchnia z wyspą – to połączenie układu jednorzędowego i w kształcie litery U. Masz do dyspozycji jeden ciąg mebli, a za plecami jeszcze dodatkowy blat roboczy pod postacią wyspy. Takie rozwiązanie doskonale sprawdza się w salonach z otwartą kuchnią, bo zapewnia większą wygodę podczas gotowania i jednocześnie wizualnie oddziela od siebie dwie części pomieszczenia.
Jeśli zależy Ci na porządku w kuchni, możesz też rozważyć pogłębienie szafek kuchennych i poszerzenie blatu roboczego ze standardowych 60 cm do 80 cm. Jakie korzyści niesie za sobą ta decyzja? Po pierwsze, zyskujesz większą przestrzeń przed sobą. Nawet, jeśli część blatu będzie zastawiona (np. pojemnikami, blokiem na noże czy stojakiem na akcesoria kuchenne), to i tak nie zabraknie Ci miejsca do przygotowywania posiłków. Jednocześnie szafki pod blatem będą pojemniejsze niż zazwyczaj, więc zmieścisz w nich więcej rzeczy. Aby móc wprowadzić tę opcję w życie, musisz najpierw upewnić się, że będziesz mógł się swobodnie poruszać po kuchni – optymalne przejście powinno mieć nie mniej niż 120 cm szerokości.
Do dobrej organizacji w kuchni przyczynia się także przestronna aranżacja wnętrza. Co zrobić, gdy na przeszkodzie stoi niewielki metraż? Postaw na kilka sprytnych tricków, które optycznie powiększą pomieszczenie. Pomoże Ci w tym chociażby zastosowanie jasnej kolorystyki ścian i podłóg. Odbijające się od niej światło stworzy wrażenie przestronności niezależnie od rozmiarów kuchni.
Co do światła, ono również pełni tutaj kluczową funkcję. Lampa główna oświetla przestrzeń w ograniczonym stopniu, dlatego warto dopełnić ją podświetleniem górnej linii szafek. Zapewni Ci to większą wygodę i bezpieczeństwo – np. podczas krojenia na blacie roboczym, gdy stoisz tyłem do lampy centralnej i zasłaniasz sobie padające z niej światło.
Przechowywanie w kuchni – o czym warto pamiętać?
Aby korzystanie z kuchni wiązało się z komfortem, powinna być skrojona na miarę Twoich potrzeb i wykorzystywać maksymalnie możliwości pomieszczenia. A żaden gotowy komplet szafek nie sprawdzi się tak jak meble na wymiar. Decydując się na kuchnię z IKEA, możesz skorzystać z opcji dostosowania zabudowy do konkretnego projektu – wystarczy poprosić o to konsultanta.
Jakie szafki w kuchni? Organizacji sprzyja zmniejszenie liczby półek na rzecz szuflad. Są pojemniejsze, a przy tym zapewniają łatwy dostęp do przechowywanych produktów. Wystarczy tylko szybki rzut okiem, by zobaczyć wszystko, co się w niej znajduje. W szufladzie możesz też zorganizować strefę odpadów, umieszczając w niej pojemniki na śmieci. Segregacja będzie wygodniejsza niż wtedy, gdy kosze są schowane w szafce i ich nie widzisz. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą na pojemniki na odpady z oferty IKEA.
Dobrym pomysłem na zachowanie porządku w kuchni jest zabudowanie najdłuższej ściany meblami od podłogi po sufit i ukrycie w nich zarówno wszystkich akcesoriów do gotowania i zapasów, jak i sprzętów AGD. W ten sposób uspójnisz wystrój wnętrza i zyskasz dużo miejsca do przechowywania. A im mniej rzeczy leżących na blacie roboczym, tym łatwiej o porządek.
Nie masz miejsca na masywną ścianę meblową? Postaw na mniejsze i bardziej mobilne rozwiązanie, czyli wyspy lub wózki na kółkach. Nieużywane wsuniesz w pustą wnękę czy w inne miejsce, w którym nie będą przeszkadzać. Gdy zechcesz z nich skorzystać, przesuniesz je w konkretne miejsce, zyskując nie tylko dostęp do potrzebnych produktów, ale także dodatkowy blat roboczy.
Aby dodać konstrukcji meblowej lekkości i optycznie powiększyć pomieszczenie, wykończ górną linię szafek przeszklonymi frontami. Taki zabieg ułatwi Ci znalezienie potrzebnych przedmiotów – zobaczysz wnętrze mebla bez otwierania drzwiczek. Jednocześnie widoczny będzie też ewentualny bałagan, więc taki układ wymaga zastosowania przemyślanej organizacji szafek kuchennych.
Jeśli preferujesz pełne fronty meblowe, masz pełną dowolność w ich wyborze. Te z wyraźnym fornirem, rzeźbionymi wzorami i dekoracyjnymi uchwytami przypadną do gustu miłośnikom klasycznego lub rustykalnego stylu. W nowoczesnych aranżacjach kuchennych sprawdzą się z kolei gładkie fronty szafek – z uchwytami frezowanymi albo z automatyką otwierania.
Sprytne patenty na dobrą organizację szafek w kuchni
Niezależnie od tego, ile mebli uda Ci się zmieścić w pomieszczeniu, jesteś w stanie stworzyć funkcjonalną strefę przechowywania. Organizację w szafkach kuchennych ułatwią Ci sprytne elementy wyposażenia wewnętrznego, które umożliwiają maksymalne wykorzystanie dostępnego miejsca. Na szczególną uwagę zasługują:
- relingi – możesz je umieścić na ścianie między górną zabudową a blatem, a następnie powiesić na haczykach drobne akcesoria, takie jak chochla czy szczypce. Jeśli zamienisz reling na listwę magnetyczną, przyczepisz do niej noże, aby były zawsze pod ręką;
- organizery – jeśli wrzucisz do szuflady wiele elementów bez ich uporządkowania, szybko zrobi się w niej bałagan. Uporasz się z nim, korzystając z przegródek;
- kosze – umieszczone w szafkach, pozwolą pogrupować produkty zgodnie z przeznaczeniem. Możesz też rozważyć instalację wysuwanych półek na prowadnicach, dzięki którym wygodnie przejrzysz ich zawartość;
- karuzele – organizację szafek narożnych ułatwią wysuwane karuzele i nerki. Umożliwiają przechowywanie garnków w najgłębszym kącie mebla bez obawy o to, że ich wyciąganie będzie czasochłonne i niewygodne;
- drążki – jeśli w wąskiej wnęce zainstalujesz wysuwany drążek, zyskasz miejsce na podręczne ścierki. W takiej przestrzeni możesz też umieścić wysuwane pudełka na drobiazgi, które łatwo zgubić w przepastnych szufladach czy szafkach;
- metalowe półki – aby lepiej wykorzystać wysoką półkę, przedziel ją metalowym organizerem. Zmieścisz na nim dużo niskich przedmiotów – słoików z przyprawami czy opakowań z herbatą;
- haczyki – umieszczone na drzwiczkach szafek, stwarzają miejsce do powieszenia drobnych akcesoriów. W szafce pod zlewem umieścisz na nich zmiotkę i szufelkę, a w tej narożnej np. pokrywki dopełniające komplet garnków.
Dodatki, które ułatwią organizację w kuchni
Patrząc na uporządkowane kuchnie w katalogach wnętrzarskich lub programach kulinarnych w telewizji, masz pewnie w głowie jedno pytanie: jak to możliwe, że mają taki porządek podczas gotowania? Aby uniknąć chaosu w przechowywanych produktach i łatwo znajdować je, gdy są potrzebne, postaw na przemyślaną organizację szafek w kuchni. Pomogą Ci w tym następujące akcesoria:
- organizery i słoiczki na przyprawy – zastępując nimi tradycyjne, papierowe opakowania, unikniesz rozsypywania ziół i ich marnowania. Szczelne zamknięcie zapobiegnie również przedwczesnemu wietrzeniu przypraw;
- stojaki na wino i butelki – nie tylko stworzą miejsce do przechowywania trunków i zwolnią blat roboczy, na którym stały dotychczas, ale również staną się nietuzinkową dekoracją wnętrza. Stojak na wino możesz wyeksponować na półce albo zawiesić na ścianie, by nie marnować cennej przestrzeni;
- puszki na kawę i herbatę – przechowywanie kawy i herbaty w puszkach, pozwoli im zachować prawdziwy smak i aromat przez dłuższy czas;
- słoiki na suche produkty – dzięki słoikom nie tylko zmniejszysz ilość miejsca potrzebnego do przechowywania sypkich artykułów, ale przede wszystkim uniemożliwisz dostęp do nich niechcianym lokatorom. To właśnie mąka czy cukier stają się najczęściej ofiarą moli spożywczych i mrówek;
- pojemniki na żywność – trzymając w nich nadprogramową porcję przygotowanego dania, oszczędzasz miejsce nie tyle w szafkach, co w lodówce. Wkładanie do nich całych garnków zajmuje przestrzeń i sprawia, że trudniej znaleźć to, czego akurat potrzebujesz.
Przemyślana organizacja kuchni sprawi, że przygotowywanie posiłków stanie się komfortowe i mniej czasochłonne – w końcu wszystkie produkty będą na wyciągnięcie ręki. Nie będziesz też marnować czasu na jej sprzątanie. Wystarczy tylko na bieżąco odkładać przedmioty na stałe miejsca, a zapomnisz o bałaganie i tym, jak dużo czasu potrzeba, by się go pozbyć.
Artykuł powstał we współpracy z IKEA / Komplety garnków.