Zmienne temperatury, brak dostępu do świeżych i rodzimych warzyw i owoców, zmęczenie zimą — wszystkie te czynniki sprawiają, że na przełomie zimy i wiosny nasze organizmy są przemęczone, bardziej podatne na działanie wirusów i drobnoustrojów. Aby zapobiec chorobom na przednówku i wejść w marzec dziarskim krokiem, warto regularnie wzmacniać układ immunologiczny, przyjmować witaminę D, zdrowo się odżywiać i dbać o aktywność fizyczną oraz o odpowiednią ilość snu.
Nie zawsze jednak to wystarcza. Zdarza się — zwłaszcza w przypadku dzieci, których odporność dopiero się kształtuje — że pomimo dobrego odżywiania i przyjmowania suplementów, maluch zacznie kaszleć. W takiej sytuacji warto zachować zimną krew i sięgnąć po wypróbowane, domowe sposoby.
Na co pomaga napar z liści laurowych?
Wiosną dobrze jest zadbać o prawidłową wilgotność powietrza w mieszkaniu. Nie może ono być zbyt suche, aby nie podrażniać śluzówek i nie potęgować objawów choroby. Oprócz tego należy regularnie wietrzyć sypialnię i dbać o utrzymanie w niej prawidłowej temperatury.
Jeśli już pojawi się katar i kaszel, warto wprowadzić inhalacje (np. z soli fizjologicznej, majeranku czy w przypadku starszych dzieci — olejków eterycznych). Sprawdzą się także domowe syropy, np. syrop z cebuli, buraka czy... napar z liści laurowych.
Czy liść laurowy jest dobry na kaszel?
Liście laurowe to nie tylko doskonały dodatek do zup czy sosów, ale i środek na przeziębienie. Mogą złagodzić ból gardła i zadziałać wykrztuśnie, łagodząc kaszel i ułatwiając oddychanie. Są bogate w witaminy (A, z grupy B, C), a także składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, flawonoidy, garbniki, lignany. Dzięki temu wykazują działanie antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Mogą wspomagać powrót do zdrowia i łagodzić stany zapalne.
Jak pić wywar z liści laurowych?
Aby przygotować napar z liści wawrzynu o działaniu prozdrowotnym, wystarczy pokruszyć kilka listków laurowych i zalać je wrzątkiem. Taki napar odstawiamy na kilkanaście minut, a gdy się już dobrze zaparzy, studzimy i pijemy.
Z liści laurowych można zrobić również syrop. W tym celu liście laurowe (np. 1/2 szklanki) należy zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Gdy napar się zagotuje, dodajemy cukier (7 łyżek) lub miód (4 duże łyżki) i odstawiamy do wystudzenia. Na koniec przecedzamy przez sitko napój i pijemy. Możemy wzmocnić walory lecznicze syropu, dodając do niego goździki, imbir, sok z cytryny czy sok malinowy. W ten sposób uzyskamy syrop bogaty w składniki odżywcze, wzmacniające odporność.
Czytaj: Jakie składniki odżywcze są kluczowe dla kształtowania odporności dziecka?